Joulusiivous – 17 vinkkiä
Sisustus
Joulusiivous – 17 vinkkiä
Ennen pyhiä kannattaa siivota juuri sen verran, mitä oma juhlatunnelma vaatii. Suunnittele joulusiivous hyvin ja aloita ajoissa, niin säästyt turhalta stressiltä.
Julkaistu 15.12.2015
Kotivinkki

1. Aloita joulusiivous sitten, kun sinulla on siihen aikaa. Jos aloitat hyvissä ajoin, voit siivota pikkuhiljaa, eikä sinulle tule kiire. Haittapuoli aikaisessa aloitusajankohdassa on se, että huoneet ehtivät helposti sotkeutua aattoon mennessä uudelleen.

2. Tarkista, että siivousvälineesi ovat puhtaita. Suosi Joutsenmerkin saaneita tuotteita ja mikrokuituliinoja. Pyyhi pölyt kuivalla tai nihkeällä liinalla. Kostuta liina vedellä tai miedolla pesuaineella. Kun taittelet liinan neljään osaan, voit kääntää siitä esiin kahdeksan puhdasta pintaa eikä rättiä tarvitse koko ajan huuhdella. 

3. Suunnittele etukäteen, mitä kaikkea haluat ottaa mukaan siivoukseen. Tällöin siivous ei paisu niin suureksi, ettei se ole valmis vielä seuraavanakaan jouluna.

4. Laadi siivouslista ja kiinnitä se jääkaapin oveen. Tuottaa suunnatonta tyydytystä vetää listasta yli tehtyjä askareita.

5. Jaa joulusiivous useammalle päivälle, niin et stressaannu siitä turhaan. Suunnittele, mitä siivoat minäkin päivänä. Siivoa esimerkiksi huone kerrallaan.

6. Jakakaa siivoustehtävät perheenjäsenten kesken. Siivous sujuu mukavammin ja joutuisammin, kun kaikki osallistuvat.

7. Mieti ennen siivouksen aloittamista, onko kaapeissasi tarpeettomia tavaroita, jotka voisit viedä kierrätykseen. Niin teet tilaa siivouksen kuluessa löytyville tavaroille, jotka ovat säilytyspaikkoja vailla.

8. Tyhjennä vaatekaapit ja lajittele vaatteet viiteen eri pinoon: kirpparille, keräykseen, säilytykseen (esim. kausivaate) takaisin kaappiin ja roskiin. Huonokuntoisia vaatteita ei kannata työntää kierrätyslaatikkoon. Pyyhi vaatekaapin hyllyt.

9. Vie viimeistään nyt kaikki kausitavarat- ja vaatteet (esim. ohuet syystakit, kesän leikkeihin sopivat lelut)  varastoon.

10. Pyyhi ensin pölyt huonekaluista ja muilta pinnoilta, niin huoneeseen jää mahdollisimman vähän irtopölyä. Aloita ylhäältä – esimerkiksi kaappien ja hyllyjen päältä -  ja etene alas.

11. Imuroi peti ja tuuleta tai tarvittessa pese peitot ja tyynyt. Vaihda puhtaat lakanat.

12. Siivoa keittiö ja kiillota teräspinnat kostealla liinalla ja kuivaa nukkaamattomalla liinalla. Näin lähtevät niin sormenjäljet kuin rasvaroiskeet. Pyyhkäise näkyvät jäljet ja tahrat keittiön kaapeista. Myös jääkaappi on hyvä pestä ja tehdä sinne tilaa  ennen joulua. Pesuun riittää puhdas siivouspyyhe ja käsitiskiaineella terästetty vesi. Tarkista samalla jääkaapin lämpötila: jouluna sen on hyvä olla hieman kylmempi kuin tavallisesti, jos kaappi tulee täyteen. Esimerkiksi graavikalat saisi säilyttää korkeintaan +3 asteessa. 

13. Pese uuni. Kinkku on mukavampi sujauttaa puhtaaseen uuniin.

14. Vie matot tarvittaessa pesulaan tai tamppaa ja harjaa ne lumessa.  Imuroi huolellisesti ja pese lattiat. Vaihda matot talvisiin/jouluisiin, jos sinulta sellaiset löytyy.

15. Pese WC  ja kylpyhuone. Suihkuta istuimeen yleispuhdistusainetta tai wc:n puhdistusainetta ja harjaa puhtaaksi. Pyyhi istuimen pinnat vain sille varatulla rätillä. Pese lavuaari ja hana pesusienellä ja yleispuhdistusaineella. Pyyhi peilit kostealla mikrokuituliinalla ja kuivaa nukkaamattomalla liinalla. Kiillota mikrokuituliinalla lopuksi käsialtaan ja suihkun hanat. Vaihda puhtaat pyyhkeet.  

16. Muista hyvä ilmanvaihto. Tarkista, ettei ilmanvaihtokanaviin ole kertynyt pölyä ja vaihda kodin suodattimet.

17. Pese ja silitä jouluinen pöytäliina ja kankaiset servietit. Lähteet: Siivous.info, Martat, Suomalaisen työn liitto.

Suosittelemme myös näitä 

Kommentoi »