
1. Korjaa asenne
Siivotessa ei kuulu huutaa ja mesota. Jos lapsena yhdistää kotihommat naama punaisena karjuvaan vanhempaan, siivous ahdistaa takuulla aikuisena. Siis kireydestä eroon! Voisiko tiskien laittaminen ja sukkien lajittelu olla jo ajatuksen tasolla jotain muuta kuin rankkaa, väsyttävää työtä? Kotiaskare on jo kivempi sana. – Puhetavan muutos vaikuttaa varsinkin teineihin. Työ kertoo jo sanana, ettei tulevasta seuraa hyvää, sanoo Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Hanna Pikkarainen.
2. Päätä kuntoilla
Siivotessa kuluu kaloreita noin 200 tunnissa, mikä vastaa kävelylenkkiä. Laita musiikki soimaan ja anna mopin heilua. Imuroi pitkillä vedoilla ja pyyhi ikkunoita laajoilla kaarilla. Tee vielä korostettuja kyykkyjä, kun noukit kamoja tai laita ranteisiin ja nilkkoihin painot.
3. Tee kunnon järjestys
Tavaroiden siirtely vie eniten aikaa. Ylläpitosiivous nopeutuu, kun luot kotiisi kunnon järjestyksen. – Imurointi on terapeuttista ja rentouttavaa, kun pinoja ei tarvitse siirrellä paikasta toiseen. Silloin näkee heti, että tulee puhdasta,sanoo ammattijärjestäjä ja life coach Sandy Talarmo.
Pura urakka osiin ja ajattele koti sarjana komeroita ja lipastoja. Yhden laatikon ehtii setviä illalla. Koko huushollin läpikäymiseen tarvitsee erillisen siivouspäivän – jota ei ehkä koskaan tule. Liian ison palan haukkaaminen aiheuttaa vain turhan epäonnistumisen tunteen. Pienissä erissä tavaroita ehtii käydä läpi rauhassa, eikä kiukuspäissään tule heittäneeksi pois jotain tärkeää.
Karsiminen tuo tilaa arkeen. Siivousliinat löytyvät, kahvia on helpompi keittää, ja lasten hanskat löytyvät aamukiireessä. Tee uudesta järjestyksestä mahdollisimman helppo. Paperikaaos talttuu, kun vaihdat reikämapit muovitaskullisiin kansioihin. Laita ajelehtivalle postille oma lokero keskeiselle paikalle.
5. Minä, siivooja
Jos sotkut ärsyttävät, sisälläsi asuu siisti ihminen. Järjestelmälliset ihmiset kärsivät eniten sekasotkusta. Kaaos tuntuu hälynä päässä, mikä vie huomiota.
Kun tavaroita laittaa paikoilleen, huomaa, että järjestys ei välttämättä ole ongelma, vaan tavaroiden määrä. Hyvän järjestyksen päälle on vain kasaantunut kamaa, kun sille ei ole ehtinyt tai jaksanut miettiä omaa paikkaa. Kiireessä säästää paljon sellaistakin, mitä ei tarvitse. – Todellinen muutos tapahtuu korvien välissä. Kun pinot eivät enää huutele, kotona voi rentoutua. Tilaa vapautuu luovuudelle, ideoille ja unelmien toteuttamiselle, Talarmo sanoo.
6. Musiikki ja telkkari avuksi
Luukuta lempimusiikkiasi, sillä tarttuvat biisit saavat rauhoittumaan urakkaan. Samalla pahin kiukku laantuu. Jos siivoatte koko perheen voimin, valitkaa kappaleet vuorotellen.
Kun tekemistä on paljon ja lapset eivät pyöri jaloissa, kokeile intervallisiivousta. Järjestä ja löhöä vuorotellen. Valitse ensin tv-sarja, jonka jakso kestää enintään puoli tuntia. Raivaa yhtä kauan kuin mitä sarjan jakso kestää. Näin et kadota laiskan sunnuntain tuntua.
7. Siivoa ja meditoi
Yhdistä siivous meditointiin, Pikkarainen neuvoo. Ajatuksena on pyrkiä rauhoittumaan ja keskittymään, kun siivoat. Imuroi hitaasti. Älä riuhdo imuria perässäsi ja kolhi nurkkia. Säästät aikaa ja hermoja, kun et joudu palaamaan takaisin pelastamaan imuria pinteestä.
Käy läpi olohuoneen pörröinen matto rauhallisin vedoin. Sitten istahda sille lehden kanssa ja upota toinen kätesi puhtaaseen nukkaan. Imurointi saa maton heräämään taas eloon.
Kokeile samaa rätin kanssa. Tunne, millainen tahmainen taso on kättä vasten. Pyyhi sitten pöytä siivousliinalla. Sivele lopputulosta niin huomaat, miltä sileä, puhdas pinta tuntuu.
8. Hyödynnä virtapiikit
Kun siivoat usein ja vähän kerrallaan, homma ei vie koko viikonloppua. Hanna Pikkarainen uskoo virtapiikkeihin. Jos lavuaarin tahrat alkavat ärsyttää, kun peset hampaita, pyyhi liat pois saman tien. Toinen vaihtoehto on kirota ”taas yhtä likaista paikkaa tässäkin huushollissa” ja säästää homma perjantaille. Nopea putsaus vie aikaa ehkä minuutin, ja voit mennä rauhassa nukkumaan.
9. Kellota siivous
Vastahakoinen siivooja kuvittelee, että johonkin hommaan kuluu koko päivä. Kello osoittaa, että pari minuuttia voikin olla lähempänä totuutta. Astianpesukoneen täyttää kahdessa minuutissa. Monelle vasta perusteellinen suursiivous luo tunteen, että nyt on siivottu. Kun raivaa ja puunaa eri päivinä, ei ehkä luota siihen, että homma on todella hoidettu. – Uuteen rutiiniin tottuminen vie aikaa. Meissä istuu syvällä ajatus, että keväällä kannetaan kaikki mahdollinen ulos tuulettumaan, Pikkarainen sanoo.
10. Ihastele lopputulosta
Porkkana auttaa. Käy ennen urakkaa kukkakaupan kautta ja jätä kaunistukset kääreisiinsä odottamaan. Kun koti on taas järjestyksessä, värikkäät leikkokukat pääsevät arvoiseensa ympäristöön. Jos edessä on isompi raivaus, ota valokuvia tilasta pitkin prosessia, Talermo vinkkaa. – Mieli tottuu nopeasti. Lopulta ei ehkä muistakaan, miten ison työn on tehnyt. Mielenrauha säilyy, kun näkee kuvista, että järjestelyssä on menty eteenpäin.
Lue lisää: Saara Henriksson ja Aino-Maija Leinonen, Leppoisa opas huusholliin (Into Kustannus 2014) ja Keventajat.fi.