Jouluna Camilla täyttää omakotitalon valoköynnöksillä – "Sisustustyylini on sekamelska, yhtenä päivänä haluan olla bohemian chic, toisena minimalisti"
Sisustus
Jouluna Camilla täyttää omakotitalon valoköynnöksillä – "Sisustustyylini on sekamelska, yhtenä päivänä haluan olla bohemian chic, toisena minimalisti"
Camillan ja Jannen kodissa tuoksuvat tähtianis ja kaneli. Camilla tunnustautuu joulufriikiksi, jolla kestää tunti, ennen kuin kaikki kodin valosarjat on sammutettu ennen nukkumaanmenoa.
7.12.2017
 |
Kotivinkki
Camilla ja Janne Hynynen asuvat 105 neliön omakotitalossa Paraisilla. Kodissa tassuttelevat myös kissat Moa ja Bigge sekä koira Svante.
Kuparinen tarjotin takanreunuksella löytyi Vaasasta työreissulta. Takka muuntuu helposti erinäköiseksi koristeita vaihtamalla.

"Perinteemme on, että kokoonnumme vanhempieni, aikuisten lastemme sekä siskoni perheen kanssa meille viettämään joulua. Muutimme tähän kotiin vuoden 2015 huhtikuussa vanhasta maalaistalosta Nauvosta. Perinteet ovat silti säilyneet pitkälti samoina kuin entisessä talossa.

Aattona katsomme joulurauhan julistuksen, sitten juomme glögiä ja syömme pipareita. Jouluateriaa aletaan valmistella kolmen maissa ja pöydässä istutaan pitkään.

Illalla jaetaan lahjat, ja siinäkin kestää kauan. Jaamme lahjan kerrallaan ja ihastelemme jokaista erikseen. Välillä pidämme kahvitauon ja syömme jotain pientä makeaa. Aikuisten seurassa tämä on ollut hyvä tapa, mutta tänä jouluna, kun pojantyttäreni on vuoden ikäinen, pitää rutiinia ehkä muuttaa.

Joulupöytä täyttyy nyyttikestiperiaatteella. Äitini tuo kinkun, laatikot ja sillit, minä ja mieheni Janne valmistelemme kalat. Jannelle on tärkeää savustaa kalaa pihalla. Itse tekemällä kalan saa juuri sellaiseksi kuin haluaa. Siskoni tuo lisäksi kaikkea erikoista hyvää.

Kalat ovat meille se tärkein juttu, ja varsinaisella aterialla kinkkua syödään, jos vielä jaksetaan. Perunoiden lisäksi meillä keitetään sillin kaveriksi kananmunia. Yöllä viimeisenä napostellaan näkkileipää ja kinkkua.

Joulupäivän aamupala on sekin tärkeä, kun ahtaudumme yhdessä keittiöön. Silloin on tarjolla kaikkea erikoista, kuten maksapateeta ja mieheni tekemää joululimppua.

Myöhemmin joulupäivänä käymme kävelyllä sulattelemassa ruokaa. Toivon aina valkoista joulua, koska ilman lunta juhla ei tunnu oikealta.

Joulukuusi pysyy pystyssä vanhassa pullokorissa, jossa on sillä on juomakuppina lasitölkki.
Rottinkituolit on tuotu vanhan kodin huvimajasta. Seinällä on tuttavan maalaamat taulut Camillasta ja tämän isästä.
Svante-koira ja Moa-kissa eivät saisi nukkua sohvalla, mutta siitä toiveesta ne eivät juuri piittaa.

Aloitan joulun valmistelun jo marraskuussa ja tunnustaudunkin joulufriikiksi. Täytän taloa sisä- ja ulkopuolelta erilaisilla valoköynnöksillä. Minulle ei jouluvaloissa mikään ole liikaa. Janne sanookin, että minulla kestää tunti tulla nukkumaan, kun sammuttelen kaikki valot. Oikeasti hän pitää siitä, että koristelen kotia.

Hankin koristeita milloin mistäkin. Meillä ei ole juurikaan vanhoja koristeita, koska ne ovat tänne liian maalaistyylisiä. Tykkään tehdä asetelmia tarjottimille omenoista, havuista ja vaikka mausteista. Tähtianiksia ostan aina tuoksun takia, ja kanelitangoistakin tulee ihana joulun tunnelma. Alan myös hyvissä ajoin kuunnella joulumusiikkia ja luon erilaisia soittolistoja. Valitsen iloista ruotsalaista ja amerikkalaista musiikkia, esimerkiksi jazzia.

Aatossa pääasia on, että kaikki ovat paikalla. Se ei ole itsestäänselvyys, varsinkin, kun vanhempani ovat jo iäkkäitä. Noin viisi vuotta sitten isäni oli jouluna sairaalassa, ja oli vaikeaa, kun yksi puuttui pöydästä.

Camilla maalasi käpyjä kullanvärisiksi spraymaalilla.
Camilla pukeutuu jouluna mielellään vähän eri tavalla. Kirpputorilta löytyneen neuleen hän tuunasi jouluiseksi ompelemalla siihen punaiset kiinnitysnauhat. Pitkät sukat lämmittävät talvikeleillä.
Pahviset laatikot ovat Minimanista. Camillalle tulee joulufiilis kynttilöistä ja joulun tuoksuista.
Eteisen seinäkaappi on lahja Jannelta ja seurannut mukana jo 16 vuotta. Valkoinen komuutti oli alun perin Camillan vanhempien mökillä. Peuransarvista roikkuu Ikean valoköynnös.

Rakastan olohuonettani, koska siellä sijaitsee talon sydän eli takka. Koristeellinen avotakka tuntui ensin liian pramealta, mutta nyt siitä on tullut suosikkini. Takan marmori ei ole lempimateriaalini, mutta pienenä annoksena se näyttää kivalta. Reunuksen maalasimme mustaksi.

Olohuoneessa viihdytään, koska se on tarpeeksi iso. Huone on kuitenkin hieman haasteellinen sisustaa, koska en halua laittaa sohvaa ikkunan eteen, ettei koiramme Svante seiso sohvalla räksyttämässä ohi ajavia autoja.

Iltaisin Janne katsoo olohuoneessa televisiota ja minä luen blogeja tai teen käsitöitä. Saunomme ja käymme iltaisin kävelylenkeillä. Se on uuden asuinpaikan mukanaan tuoma tapa, koska vanhan kodin lähellä ei ollut katuvaloja.

Olohuoneen katossa roikkuu käsintehty itämainen lyhty, jonka Camilla osti Huuto.netistä. Musta Mademoiselle-tuoli on Jannen äidiltä. Pinnassa on vieläkin jälkiä siitä, kun janne ajelutti leikkiautoja tuolia pitkin.
Takka oli ensin Camillan inhokki, mutta nyt siitä on tullut kodin suosikki.
Olohuoneen sohva oli ensin Camillan studiolla, jonne se hankittiin parilla kahvipaketilla. Kimaltelevan tyynyn Camilla ompeli biletopista. Kranssi ja matto ovat kirpparilta.

Ihastuimme kotiimme, koska sen pohjaratkaisu oli niin toimiva. Toisena vaihtoehtona olisi ollut 1950-luvun alkuperäiskunnossa ollut talo, mutta se olisi vaatinut paljon mittavamman remontin. Tässä uusittiin vain pintoja sekä kylpyhuone.

Sisustustyylini on sekamelska, mikä johtuu siitä, etten osaa päättää. Yhtenä päivänä haluaisin olla bohemian chic, toisena minimalisti. Välillä haluan graafista tyyliä, välillä muuta.

Vietämme paljon aikaa keittiössä, joka on tilava ja toimiva. Isoista ikkunoista tulee ihanasti valoa ruokapöytään. Keittiön kaapit maalattiin, koska entinen kellertävänruskea sävy ei tuntunut omalta. Kaapit olivat niin hyvässä kunnossa, ettei niitä kannattanut uusia. Säästimme pitkän pennin. Ensin suunnittelimme ottavamme keittiön yläkaapit kokonaan pois, koska vanhassa kodissamme oli keittiössä vain avohyllyt. Päädyimme kuitenkin maalaamaan yläkaapit valkoisella ja alakaapit mustalla, jotta vaikutelma olisi kokomustaa kevyempi.

Syömme keittiössä aamupalaa yhdessä sunnuntaisin ja maanantaisin, jolloin Janne on vapaalla. Nämä ovat tärkeitä yhteisiä hetkiä, joista nautimme molemmat."

Keittiön laattalattia vaihtui parkettiin, koska se ei sopinut yhteen maalattujen keittiönkaappien kanssa. Tanskalainen valaisin saatiin parilla multasäkillä radion vaihtotorilta. Pöytä löytyi Tori.fi:stä, Yngve Ekströmin suunnittelemat tuolit ovat Jannen lapsuudenkodista. Keittiön liesituuletin päällystettiin kontaktimuovilla mustaksi.
Työhuoneen seinällä on vanha joustinpatjan sisus. Siinä roikkuu vaikkapa joulukoristeita. Numerot ovat Ikeasta ja muut koristeet Anna’s-liikkeestä Paraisilta.
Työhuoneen valaisin ja pöytä ovat Ikeasta. Seinäkoriste on Adalmiinan helmi -sisustuskaupasta. Siitä roikkuva musta tähti oli ennen pöytävalaisin, mutta siitä meni jalka poikki.

Camilla oleilee joskus työhuoneen sohvalla Jannen tehdessä töitä. Suosikkeja ovat valokuvausta tai käden taitoja käsittelevät kirjat. Romaaneista menevät yöunet.

Katso myös nämä kodit

1 kommentti