Helin ja perheen 1950-luvun talossa juhla näkyy kaikkialla – "Joulu tulee meille isosti"
Sisustus
Helin ja perheen 1950-luvun talossa juhla näkyy kaikkialla – "Joulu tulee meille isosti"
Kekkosen perheen joulu on yhtä juhlaa, kun koko perhe on kerrankin koossa saman katon alla.
8.11.2017
 |
Kotivinkki

Perheen äiti Heli kertoo juhlan vietosta:

"Jouluna olemme yhdessä ja nautimme paitsi perheen, myös sukulaisten seurasta. Kaiken kiireen keskellä on ihana nauttia joulun rauhasta ja kodistamme. Matkustan työn vuoksi paljon, Petri tekee vuorotyötä ja lapsilla Elsalla ja Aavalla on aikaa vievä harrastus, luistelu. Kiireisen kisa- ja harjoitustahdin katkaisee vain joulun pieni loma, josta otamme kaiken irti.

Heli, Petri, Elsa, 14, ja Aava, 10, viettävät joulua vuonna 1954 rakennetussa omakotitalossaan Espoossa.

Joulun tunnelma hiipii meille jo hyvissä ajoin. Laittelen valosarjoja sisälle ja ulos heti, kun päivät alkavat hämärtyä. Lyhtyjä ripottelen sisään ja ulos, ja kaivan koristeet esille marras–joulukuun vaihteessa. Hankin ajoissa joulukukkia, joista suosikkejani ovat valkoiset. Tuon sisälle myös havuja maljakoihin. Tunnelmaa täydentävät piparien ja kukkien tuoksut. Pikkujoulun aikaan koti alkaa olla valmis.

Joulu tulee meille isosti. Sisustan koko kodin jouluun, mutta keskikerroksessa runsas somistelu korostuu, koska siellä vietämme eniten aikaa. Kuusi hankitaan riippuen siitä, olemmeko joulun kotona tai matkoilla. Lahjoja hankimme hillitysti ja panostamme niiden sijaan yhteiseen aikaan ja herkutteluun.

Kakluuni ja lasilyhdyt luovat tunnelmaa olohuoneeseen.
Tv-huoneen vanhasta kuormalavasta tuunatun pöydän päällä palavat aidot kynttilät.
Tähdet, havut ja kauniit lasipurkit kuuluvat täällä joulun koristeisiin.

Talomme on rakennettu vuonna 1954, ja sitä ympäröi suuri piha. Siihen aikaan Espoon Lintuvaara oli aika lailla rauhallista seutua ja pihat olivat isoja. Hankimme talon kymmenen vuotta sitten. Kodin tilat jakautuvat kolmeen kerrokseen. Sisääntulokerroksessa on eteinen, olohuone, tv-huone ja keittiö. Yläkerrassa on makuuhuone, vaatehuone ja kaksi lastenhuonetta. Alakerrassa on aula, kaksi pientä huonetta, musiikki- ja elokuvahuone ja varastotiloja.

Kotimme tyyli on muuttunut alkuperäisestä täysin. Kolme vuotta sitten päätimme remontoida koko talon. Värimaailma oli aiemmin tummahko, mutta remontissa muutimme päävärin valkoiseksi ja lisäsimme sen seuraksi harmaata ja mustaa.

Ihailimme alkuperäisiä lankkulattioita ja päätimme maalata ne valkoisiksi. Lattioiden maalausta varten koko koti piti tyhjentää, joten päätimme samalla myydä tummat kalusteemme pois. Remontin jälkeen oli tosi puhdistavaa hankkia kalusteita huone kerrallaan, juuri sellaisia kuin toivoimme. Kuulostaa varmaan ihan hullulta, että myy kaikki tavaransa ja aloittaa uudelleen tyhjästä kodista, mutta se tuntui luontevalta ratkaisulta.

Kuusen paikka on olohuoneessa. Heli on sijoittanut kauniita asetelmia niin pienille kuin isoille pöydille.
Lyhty valaisee portaikkoa.
Olohuoneeseen Heli somisti kauniin asetelman vanhan pöydän päälle. Tine K Homen antiikkinen jakkara on second hand -löytö.
Jouluinen koti pursuaa ihania tuunattuja koristeita. Mustalla narulla ja dymo-tekstillä somistetut lasit saivat sisäänsä hyasintit, joiden mukuloista on pesty enimmät mullat pois.

Pyrimme hankkimaan kaikki kalusteet kierrätettyinä, vintagena tai kirpputoreilta. Suosin umpipuisia ja vanhoja kalusteita, joita pääsen kunnostamaan. Maalaan mielelläni. On hauskaa, kuinka erilaisilta kalusteet näyttävät saatuaan uuden sävyn.

Meiltä ei löydy montakaan uutena hankittua kalustetta. Parhaita löytöjäni ovat keittiön täyspuinen ruokapöytä muutamalla kympillä ja olohuoneen ihana jakkara, joka paljastui lempimerkkini Tine K Homen valmistamaksi.

Heli suunnittelee remonttia, jossa keittiö saa modernimman ilmeen. Perhe viettää paljon aikaa keittiössä, sillä ruokapöytä on sijoitettu sinne.
Keittiön täyspuinen pöytä oli kirppislöytö 20 eurolla. Heli hioi tumman pinnan pois ja maalasi pöydän ensin kalkkimaalilla. Lopuksi hän suti päälle valkoista kalustemaalia. Myös Eamesien DSR-tuolit Heli osti nettikirppikseltä.
Keittiön tarjoiluvaunun päälle Heli kokoaa jouluisen herkkupöydän. Tarjolla on suklaita, marmeladeja ja juustoja. Myös piparkakkutalonpaikka on tässä.

Keittiö on joulun aikaan tärkeä oleskelupaikka ja kilpailee telkkarihuoneen kanssa suosiosta. Remontissa siirsimme television olohuoneesta viereiseen tilaan, josta muotoutui lempitilamme muhkeine sohvineen.

Ruokavalmisteluissa meillä suositaan samaa kaavaa. Numero yksi hankintalistalla on persoonallinen piparkakkutalo, jonka tilaan tuttavaltamme. Jo monena vuonna olemme suosineet hevostallia, jonka luukkuihin on koristeltu perheenjäsentemme nimet. Tytöt harrastavat keppistelyä eli keppihevosia, ja siksi talli on selvä valinta. Itse en osaisi tuollaista valmistaa, ja piparkakkutalomme herättää aina valtavasti ihastusta.

Heli tuunasi vanhan lipaston keittiön aputasoksi maalaamalla sen mustaksi. Avohyllyille mahtuvat arkiset käyttöastiat ja jouluisia asetelmia.
Heli tilaa taidokkaasti valmistetun piparkakkutalon aina samalta tutulta tekijältä, kondiittori Krista Katajalalta. Nyt teemana on hevostalli.

Jouluaterialla tärkeässä asemassa on Petrin suvun perinne, jossa nautitaan aluksi lihalientä ja pullataikinaanleivottua lihapiirakkaa. Pääruokana nautitaan kinkkua ja laatikoita. Jälkiruoaksi on usein karpalojäädykettä. Lisäksi syömme suklaata ja vihreitä kuulia luokattomia määriä. Olen koonnut herkut tarjoiluvaunulle, jossa ne saavat olla esillä päiväkausia.

Aaton ohjelmaan kuuluu tyttöjen suunnittelema esitys Joulupukille. Viimeisin, räppiä ja tanssia yhdistävä ohjelmanumero, kesti parikymmentä minuuttia ja se esitettiin pukin lisäksi joulunpyhinä koko suvulle.

Tapaninpäivänä nautimme rauhasta omassa kodissa. Olemme urheiluhulluja ja seuraamme joulunakin urheilua televisiosta. Parkkeeraamme tv-huoneeseen ja kuorrutamme sohvapöydän suklaalla, marmeladeilla ja jouluherkuilla."

Jouluna ei tingitä herkuista. Helin mielestä niitä pitää olla koko ajan esillä!
Kommentoi »