Kotivinkki

Lahjapaperit, joulukinkun rasva ja kynttilät – näin kierrätät joulun ja uudenvuoden roskat oikein

Lahjapaperit, joulukinkun rasva ja kynttilät – näin kierrätät joulun ja uudenvuoden roskat oikein
Miten se kinkun rasva kierrätettiinkään? Entä lahjapaperit ja sellofaani? Jouluna ja uutena vuotena kertyy helposti tavallista enemmän roskaa, jolloin lajittelu on erityisen tärkeää. Kurkkaa vinkit yleisimpien roskien lajitteluun ja uusiokäyttöön.
Julkaistu: 22.12.2020

Sellofaani

Sellofaani on puu­pohjainen materiaali, mutta osa myynnissä olevasta, saman­kaltaisesta pakkaus­­­materiaalista on muovia. Lajittele sellofaani siis seka­­jätteeseen. ­Jätevoimalassa siitä tehdään polttamalla sähköä tai kauko­lämpöä.

Lahjapaperit ja -nauhat

Pakkaa lahjat ensisijaisesti pakkauksiin, joita voit käyttää ensi jouluna uudestaan. Kelpaisiko osa käytetyistä ­papereista ja nauhoista vaikkapa lasten askarteluihin? Revenneet ja rypistyneet paperit, ­sekä lahjanauhat voit heittää seka- tai energiajätteeseen.

Viinihanapakkaus

Avaa pakkaus ja lajittele kirkasta muovia oleva tyhjä pussi hanoineen päivineen muovi- tai energiajätteeseen. Jos pussissa on alumiinia, se kuuluu sekajätteeseen. Pahvilaatikon voit laittaa litistettynä kartongin keräyk­seen. Synteettiset ja luonnonkorkit kuuluvat seka- tai energiajätteeseen.

Joulukinkun rasva

Joulukinkun rasva jähmettyy helposti. Jähmettyneen rasvan voi laittaa biojätteeseen, josta tehdään muun muassa biokaasua ja multaa. Voit myös ottaa osaa Kinkkutemppuun eli toimittaa rasvan esimerkiksi maitotölkkiin pakattuna lähimmälle keräyspisteelle. Rasvasta tehdään ­biodieseliä.

Kynttilänjämät

Pimeän ajan askarteluvinkki: säästä kynttilännysät ja vala niistä ­uusia kynttilöitä tai ­käteviä sytyke­paloja! Muutoin steariini, parafiini ja muut kynttilä­ainekset kuuluvat energia- tai seka­jätteeseen.

Uudenvuodentina

EU kielsi vuonna 2018 vanhanmalliset uudenvuodentinat, jotka olivat todellisuudessa yli 90 prosenttisesti ympäristölle ja terveydelle haitallista lyijyä. Jos vanhaa ”tinaa” tuli hamstrattua tai säästettyä, se kannattaa toimittaa lähimmälle vaarallisen jätteen keräyspisteelle. Uudenlainen lyijytön tina kuuluu metallinkeräykseen.
Asiantuntija: ympäristöasiantuntija Minna Partti, HSY
Kommentoi »