Pihapuita kaadetaan liian hövelisti
Kolumni
Pihapuita kaadetaan liian hövelisti
Uusilla pihoilla näkyy hämmästyttävän vähän puita ja vanhoilta pihoilta puita kaadetaan hämmästyttävän helposti, Viherpihan ja Meidän Talo -lehden päätoimittaja Jenny Brandt kirjoittaa.
9.10.2023
 |
Meidän Talo

Tänä kesänä kyttäsin puita. Omalla tontilla olen kiitellyt pihaa varjostavia koivuja, harmitellut jo kolmatta kesää istuttamatta olevia pihlajia, ihaillut komeita mäntyjä ja etsinyt epätoivoisesti sopivaa paikkaa haaveilemilleni ”pallopuille” eli terijoensalaville.

Toisaalta olen surrut sitä, etten ehdi nähdä yhdenkään istuttamani puun kasvavan oikeasti isoksi ja vanhaksi.

Kun lenkkeilen kotikulmillani, hämmästelen uudehkoja taloja, joiden pihoille ei ole istutettu lainkaan puita. Eivätkö ihmiset halua vai eivätkö he vain ole ehtineet? Eivätkö he käsitä, miten paljon iloa ja hyötyä pihapuista on?

100-vuotiasta taloa voivat koskea suojelumääräykset, mutta jos siinä vieressä on 150-vuotias puu, sen voi tuosta vain laittaa klapeiksi.

Yhtä paljon kuin istuttamattomia puita jaksan hämmästellä pihoja, joista puut näyttävät kaatuvan aivan liian helposti.

”Jos meillä on 100-vuotias talo, sitä koskevat suojelumääräykset, mutta jos siinä vieressä on 150-vuotias puu, sen voi laittaa klapeiksi, jos se tuottaa liikaa haravoitavaa syksyisin”, puunhoitaja Tomi Kivikorpi kiteyttää vallalla olevan ajattelumallin jutussamme pihapuiden merkityksestä.

Puita ei arvosteta tarpeeksi, ja helposti ajatellaan, että kaadetun tilalle voi istuttaa uuden puun. Oikeasti kaava ei ole ihan niin yksinkertainen. ”Jotta saisi yhden yli 100-vuotiaan puun, pitää istuttaa lähes sata puuta”, Kivikorpi kertoo.

Lisäksi pitäisi kai onnistua itse elämään aika paljon omaa elinajan ennustetta pidempään voidakseen ihailla tuota puuvanhusta.

Kyllä. Vanhoja puita kannattaa vaalia ja yllättävää kyllä, myös puita voi remontoida! Jos pihapuusi on vaurioitunut, pyydä ammattilainen apuun. Ennen puun kaatamista on monenlaisia vaihtoehtoja.

Nyt kun illat pimenevät, pihan valaistus pääsee loistoonsa. Valaise kulkuväylien lisäksi vaikkapa se pihan upein puu! Ideoita pihan valaistukseen löydät tästä jutustamme.

2 kommenttia