Pihavalot illan hämärään – maisema-arkkitehdin 10 vinkkiä, joilla luot käytännöllisen ja tunnelmallisen ulkovalaistuksen
Sisustus
Pihavalot illan hämärään – maisema-arkkitehdin 10 vinkkiä, joilla luot käytännöllisen ja tunnelmallisen ulkovalaistuksen
Pihavalot tuovat kaivattua hehkua pimeisiin vuodenaikoihin. Maisema-arkkitehti ja valaistussuunnittelija Suvi Saastamoinen kertoo, mistä hyvä ulkovalaistus syntyy.

1. Kartoita valaistuksesta hyötyvät alueet

Aloita pihasi valaistuksen suunnittelu miettimällä kaikki paikat, joiden haluat erottuvan pimeään aikaan. Missä oleskelet tai teet huoltotöitä, kun aurinko on painunut mailleen? Kenties terassilla, kesäkeittiössä, roskakatoksella, leikkipaikalla tai varastossa?

2. Piirrä reittikartta

Pohdi, mitä kulkuväyliä käytät pimeällä. Onko niillä portaita tai kynnyksiä, joihin saattaa kompastua? Pihan pääkulkureitit ja etenkin niiden epätasaiset kohdat kannattaa valaista hyvin. Se auttaa pihalla kulkijaa orientoitumaan pimeässä ja löytämään vaikkapa pihan portilta pääovelle.

Valaistus nostaa puiden rungot ja oksiston kauniisti esiin ympäristöstä. Samalla se luo puutarhaan selkeästi hahmottuvat rajat ja intiimin tunnelman.

3. Korosta kohokohtia

Onko pihallasi jotain erityistä, jota haluaisit nostaa esiin pimeästä ympäristöstä? Hyviä korostusvalaistuksen kohteita ovat esimerkiksi syksyllä ja talvella säväyttävät kasvit: koristeheinät, näyttävät havupuut ja -pensaat sekä kaunisrunkoiset puuvartiset kasvit, rakenteista taas muun muassa vesiaiheet, sillat sekä koristeelliset aidat ja kaiteet. Myös tekstuuriltaan epätasaiset kivet ja pystyt kivipinnat tulevat valaistuina kiehtovasti esiin.

Konstsmide Monza -pollarivalaisimen valo suuntautuu alaspäin. Korkeus 50 cm, 92,90 €, Lumenluxstore.fi.
Airamin Paulo Solar -kohdevalon valotehoa voi säätää. Toimii aurinkokennolla sekä vaihdettavalla ja ladattavalla paristoakulla. 99,90 €, Taloon.com.

4. Valitse sopiva malli

Valaisinta valitessasi kiinnitä huomiota myös sen vaatimaan asennustapaan, huoltoon ja väriin. Pysyvien valaisimien maakaapelointi on kaivettava 30–70 sentin syvyyteen, rakenteisiin tai julkisivuihin kiinnitettäviin valaisimiin sähköjohdot asennetaan pintavetoina tai upotuksina.

Jos haluat valaisimen sulautuvan puutarhaan päiväsaikaan, valitse jokin tummanharmaa malli. Jos taas toivot sen erottuvan taustastaan, hanki musta tai hyvin vaalean sävyinen malli.

5. Lämmin vai kylmä valkoinen?

Vaikka et haluaisi pihallesi mitään värivaloja, myös valkoiselle valolle on valittava sopiva värilämpötila. Nykyisillä led-valaisimilla on useita luonnonvaloa jäljitteleviä värilämpötiloja, jotka vaihtelevat lämpimästä valkoisesta (3000 K tai matalampi) kylmään valkoiseen (4000 K tai korkeampi) valoon. Lämmin valkoinen mahdollistaa perinteisen, tunnelmaltaan pehmeän ja hienovaraisen valaistuksen. Kylmän valkoisen valon sävyt jäljittelevät paremmin luonnonvaloa ja toistavat hienosti kasvillisuuden ja tekstuuripintojen värejä.

Pihavalaistukseen on tarjolla myös valoja, jotka voit vaikkapa juhlapäivinä säätää vaihtamaan väriä mihin tahansa sateenkaaren väriin.

Impress-seinävalaisimen voi liittää Philips Hue -älyvalaistusjärjestelmään, jolloin mm. valon väri ja lämpötila ovat säädettävissä. 139,99 €, Philips.
Valaistus piirtää esiin terassin rakennetta ja korostaa puun persoonallista oksistoa. Terassille upotettuna maavalaisin Hide-a-lite Decklight Super 145,90 €, Netrauta.fi.

6. Valaistustavalla on väliä

Ota huomioon valon suunta ja luonne. Pylväs-, pollari- ja julkisivuun asennettavista valaisimista valo suuntautuu luonnollisesti ylhäältä alaspäin, maahan upotettavista valaisimista taas dramaattisesti alhaalta ylöspäin. Epäluonnollisesti suunnatun valon vaarana on, että pihan tunnelma muuttuu tarpeettoman pelottavaksi. Alhaalta ylöspäin suuntautuva valolla on kuitenkin myös paikkansa. Kokeile sitä esimerkiksi kivipintoihin ja muihin elementteihin, joiden tekstuuria haluat korostaa kontrastisilla varjoilla.

Valonlähteen katseilta kätkevää epäsuoraa valoa kannattaa hyödyntää portaisiin, muureihin, istuintasoihin ja muihin rakenteisiin integroituna. Valaise niiden yhteydessä olevat kulkuväylät rakenteen alta tai siihen upotettuna, jolloin polun pinta valaistuu pehmeästi kulkijaa häikäisemättä.

7. Muista myös pimeys

Kaikkea ei kannata valaista. Ylenpalttisen valaistuksen vaarana on, että pihan viihtyisyys ja turvallisuus kärsivät, kun valitut kohokohdat ja kulkureitit eivät enää erotu ympäristöstään. Riittää, että valaistus auttaa hahmottamaan tilan reunat, kulkureitin ja muutaman suuntaa-antavan elementin. Vältä naapuria häikäisevää ja alueen eliöstölle haitallista valosaastetta. Samalla kun mietit, mitä osia valaiset, pohdi myös, mitä voit jättää valaisematta.

Helpoimmin valaistuksella leikittely onnistuu kausivalojen avulla.
Konstsmiden maavalo 7878-370 valaisee neljään suuntaan ja on varustettu häikäisysuojalla. Kork. ja lev. 4,5 cm, 72,80 €, Talotarvike.com.
Airamin Oasis Solar -lyhdyn voi asettaa valaisemaan joko tunnelmallisesti tai tehokkaasti. Lataus aurinkokennolla ja USB-kaapelilla, 54,90 €, K-Rauta.

8. Apua on tarjolla

Pihavalaistuksen suunnitteluun saat tarvittaessa asiantuntija-apua valaisinten jälleenmyyjiltä tai valaistussuunnittelijalta. Pihojen valaistussuunnittelua laativat maisema-arkkitehdit ja maisemasuunnittelijat, pihasuunnittelijat ja sähköalan ammattilaiset.

9. Valaise älykkäästi

Valaistuksen ohjaus helpottaa pihan valaisua. Yksinkertaisimmillaan valaisimiin voi asentaa liiketunnistimet tai ajastimet, jotka kytkevät valot päälle aina tiettyyn vuorokaudenaikaan. Valon tarpeen automaattisesti tunnistavat hämäräkytkimet ovat myös hyvin käteviä vaihtelevissa valo-oloissamme.

Tarjolla on myös puhelimeen asennettavia sovelluksia, joilla valaistuksen kirkkautta, valon väriä ja liikettä voi ohjailla luomaan erilaisia tunnelmia aina tilanteen tai vuodenajan mukaan.

Taipuisa Garden Lights Lightpro -lednauha mukautuu muotoihin tai sillä saa luotua helposti epäsuoraa valoa esim. porrasaskelman alle. Suositushinta 179 €.
Ledvance smart + Wifi sopii langattomaan älyvalaistukseen. Valaisimet voidaan linkittää myös ääniohjausjärjestelmään, 109 €, K-Rauta.

10. Lisätunnelmaa

Pihan valaistuksessa myös leikittely on sallittua! Helpoimmin ja kevyimmin se onnistuu kausivaloilla. Kesäinen juhlatunnelma syntyy hetkessä vaikkapa patioiden ja oleskelupaikkojen ylle ripustettavilla ketjumaisilla lyhtyvaloilla. Keveillä kausivaloilla on helppo kokeilla jotain poikkeavaa ja rohkeaa omalle pihalle, mutta katsothan, ettet häikäise lähitalojen ikkunoita tai häiritse lähellä kulkevaa liikennettä.

Valonauhan varjostimet ovat luonnon­materiaalia. Pituus 6,5 m, 270 €, Ellos.
Kommentoi »