Viherpiha

Jaanan kasvihuoneessa kasvaa noin 20 toinen toistaan jännempää tomaattilajiketta – ”En usko, että kyllästyn koskaan”

Jaanan kasvihuoneessa kasvaa noin 20 toinen toistaan jännempää tomaattilajiketta – ”En usko, että kyllästyn koskaan”
Jaana Mastokangas ihastui tomaattien monimuotoiseen maailmaan niin, että hän hankki niiden viljelyä varten uuden, entistä paljon isomman kasvihuoneen. Siellä mahtuu kokeilemaan yhä useampia ja yhä erikoisempia lajikkeita.
Julkaistu: 23.5.2019

Jaana Mastokankaan tomaattikausi on alkanut oikeastaan jo viime vuoden puolella, sillä hän teki ensimmäiset siemenkylvöt joulun välipäivinä.

– Talvi on niin pitkä, että haluan kaikin keinoin saada sen tuntumaan lyhyemmältä. Siirrän sisällä kasvattamani tomaattien taimet kasvihuoneeseen jo maaliskuussa. Vietän siitä lähtien itsekin kasvihuoneessa mahdollisimman paljon aikaa. Tänne kun tulee, on aina kesä, hän kertoo.

Kaarevakattoisen, 30-neliöisen kasvihuoneen pitkää, räsymaton peittämää keskikäytävää reunustavat molemmin puolin tomaattien istutusaltaat. Kasvihuoneen seinät ovat paksua kennolevyä. Jaanan mukaan hyvin kylmää eristävän kennohuoneen lämmittäminen aikaisin keväällä kuluttaa yllättävän vähän sähköä.

Huoneen lämpötila on kasvukauden alussa säädetty 15 asteeseen. Lämpöä syntyy myös taimia valaisevien suurpainenatriumlamppujen sivutuotteena.

Jaana on harrastanut tomaattien kasvatusta kahdeksan vuotta. Viljelyinto, lajikkeiden määrä ja puitteet ovat kasvaneet vuosi vuodelta.
Jaana poimii loppukesällä satoa päivittäin. Hän on istuttanut tomaattien eteen kuukausimansikoita ja kääpiösamettikukkia.
’Indigo Rose’ -lajikkeen tummissa hedelmissä on paljon antioksidantteja.

Jaana on harrastanut tomaattien kasvatusta kahdeksan vuotta. Viljelyinto, lajikkeiden määrä ja puitteet ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Ensimmäisinä kesinä Jaanalla oli käytössään 10-neliöinen kasvihuone, lajikkeena oli vain yksi kirsikkatomaatti ’Sweet Million’. Tänä kesänä hän kasvattaa pariakymmentä lajiketta.

Ison kasvihuoneen vieressä ovat jo valmiina perustukset toista samanmoista 30-neliöistä kennohuonetta varten.

– En usko, että koskaan kyllästyn! Tomaattien lajikkeita on maailmassa niin huikeasti, että aina löytyy uusia kokeiltavia. Se on lempihedelmäni. Pudotan aina pois viljelystä pahan tai mitättömän makuiset lajikkeet.

Pettymykseksi osoittautui esimerkiksi ’Heinz’, joka on aikoinaan kehitetty kuuluisan ketsupin raaka-aineeksi. Jaanasta sen hedelmät maistuivat lähinnä vedeltä.

Jaana kastelee tomaatteja juurelle niin, ettei vesi osu hedelmiin.
Sadon määrä kasvaa, kun tomaatin latvaa saa laskettua alas.
Jaana ei leikkaa tomaatteja, kun ne saavuttavat kattokorkeuden vaan käyttää alaslaskukoukkuja helpottamaan tomaattien tukemista. Hän antaa kullekin taimelle narua lisää ja laskee sen latvaa alas. Samalla hän siirtää koukkua seuraavan taimen kohdalle ja käsittelee samalla tavoin koko taimirivin loppuun.

Monet keskikokoiset punaposkiset perustomaattilajikkeet muistuttavat Jaanan mielestä sekä ulkonäöltään että maultaan hämmästyttävän kovasti toisiaan. Niitä enemmän Jaanaa kiinnostavat tomaattiperheen ääripäät. Pienten, sievien ja sokeristen kirsikkatomaattien lisäksi häntä viehättävät esimerkiksi isot ja möhkyräiset pihvilajikkeet.

Tämän vuoden erikoisin lajike tuottaa pitkiä ja kapeita hedelmiä.

– Se on ’Penis’. Istutin sen taimet häveliäästi tuonne takariviin. Lajikkeen ulkonäöstä voi olla montaa mieltä, mutta ainakin se on oikein hyvän makuinen.

Jaanan suosikkitomaattien ykkössijan on kuitenkin napannut ’Laukaus’. Melko harvinainen, monen harrastajan himoitsema jättitomaattilajike on hänellä nyt ensimmäistä kertaa kokeilussa kasvihuoneessa. Toisin kuin monilla pihvitomaateilla, sen malto on melko makea eikä lainkaan jauhoinen.

’Laukaus’ on Jaanan mielestä poikkeuksellisen herkullinen jättitomaatti.
Italialainen talvitomaatti ’Piennolo Galatino’ on kotoisin Vesuviuksen juurelta.

Ison kasvihuoneen edut

Jaanalla oli viime kesänä ensimmäistä kertaa käytössään iso, 30-neliöinen kasvihuone. Se on jo nyt osoittautunut nappivalinnaksi.

– Huomaan, kuinka paljon hyvät olosuhteet aikaistavat satoa. Tomaattien ensimmäiset hedelmät kypsyivät jo kesäkuun alussa. Pölyttäjät näyttävät löytäneen huoneeseen hyvin, vaikka ulkona kesä on ollut poikkeuksellisen kolea.

Kasvihuoneen mitat ovat 3 x 10 metriä. Sen kummassakin päädyssä on ovi. Pitkulainen muoto on Jaanan kokemuksen mukaan kätevä, koska huoneeseen saa helposti läpivedon avaamalla molemmat ovet. Hyvä tuuletus ehkäisee kasvihuoneen ylikuumenemista ja tauteja, sillä pöpöt viihtyvät seisovassa ilmassa ja tiiviissä kasvustoissa. Talvella lumi valuu itsekseen pois kaarevan katon päältä.

– Ison kasvihuoneen kasvuolosuhteet pysyvät helpommin tasaisina kuin pienen huoneen. Se antaa paljon enemmän anteeksi, vaikka tomaattien hoidossa tulisi joskus mokattua. Pienessä kasvihuoneessa kaikki sato voi olla mennyttä, jos kasvihuoneen ovi jää vahingossa auki yhtenä kylmänä yönä.

Jaana on sisustanut kasvihuoneen toisen pään viihtyisäksi oleskelutilaksi. Se toimii myös vilvoittelupaikkana löylyjen välissä, sillä kasvihuoneen vieressä oleva tynnyrisauna lämpiää joka ilta.
Lautasella ovat etualalla vasemmalta oikealle lajikkeet ’Indigo Rose’, ’Ildi’, ’Piennolo Vesuvio, ’Penis’ ja ’Laukaus’. Takana ’Gigantomo’ ja ’Sweet Million’.

Jaanan parhaat vinkit tomaatin kasvatukseen

 • Satsaan kasvatusoloihin, jotta taimista tulee vantterat. Olen varannut talostamme yhden viileän huoneen alkukevään taimikasvatusta varten. Talvella taimet saavat lisävaloa ledivalaisimesta, sillä luonnonvaloa ei ole riittävästi.
 • En vaihda tomaattien kasvualustaa, mutta möyhennän joka vuosi vanhan joukkoon uutta multaa.
 • Suosin tarvittaessa biologista torjuntaa tuholaisten hävittämiseksi. Alkukesästä kirvat meinasivat iskeä, mutta ne hävisivät kertaheitolla, kun tilasin tuhoojia Biotukselta.
 • Käytän tomaattien lannoitukseen kastelulannoitetta ohjeen mukaan. Minulla on kanoja ja viiriäisiä, joiden lantaa voisi periaatteessa myös käyttää. En kuitenkaan halua niitä kasvihuoneeseen, sillä lannan mukana tulisi todennäköisesti myös rikkakasveja. Niistä voisi tulla riesa.
 • Kerään tomaattieni siemeniä seuraavan vuoden kylvöjä varten. Tämän vuoksi en juuri hanki F1-risteymälajikkeita, sillä niiden ominaisuudet eivät välttämättä periydy jälkeläisille vaan niistä voi kasvaa melkein mitä vain. Vaihtelen siemeniä myös Facebookin Kasvihuoneviljelijät-ryhmässä.

Jaanan suosikkitomaatit

 1. ’Gigantomo’ on jättikokoinen pihvitomaatti. Yksi hedelmä voi painaa jopa kilon.
 2. ’Sweet Million’ oli Jaanan ensilajike. Napostelutomaatit ovat herkullisen makeita ja hapokkaita. Erittäin satoisan lajikkeen siemeniä on hyvin saatavilla.
 3. ’Big Mama’ on luumun muotoinen pastatomaatti eli se sopii erinomaisesti ruoanlaittoon. Lajike on runkotomaatti.
 4. ’Piennolo Galatino’ on italialainen talvitomaatti. Sen siemeniä on hyvin saatavilla.
 5. Talvitomaatti ’Piennolo Vesuvio’ on ’Piennolo Galatino’ -lajikkeen tavoin kotoisin Vesuviuksen juurelta Italiasta. Viime kesänä hedelmät säilyivät hyvinä viisi kuukautta. Siemeniä Jaana on hankkinut ulkomaisista nettisiemenkaupoista.
 6. Jättitomaatti ’Laukaus’ on levinnyt tomaattiharrastajien keskuudessa siemenvaihdoissa. Herkun alkuperää ei tiedetä, mutta veikkaus ten mukaan se on alkujaan venäläinen.
 7. ’Penis’-lajikkeen siemeniä ei ole kovin yleisesti saatavana. Jaanan mielestä maukkaan erikoisuuden hedelmistä on kätevä leikata siivuja voileivälle.
 8. ’Ildi’ on runsassatoinen kirsikkatomaattilajike, jonka yhdessä tertussa on kymmenittäin päärynän muotoisia hedelmiä.
 9. Runkotomaatti ’San Marzano’ on klassikko pastatomaatti. Napolilaiset pitseriat käyttävät juuri siitä valmistettua kastiketta. Jaanan mielestä se on loistava muussakin ruoanlaitossa.
 10. ’Indigo Rose’ vaatiii Jaanan kokemuksen mukaan yllättävän pitkän kasvukauden. Kypsiin hedelmiin tulee rusehtava sävy. Lajikkeen siemeniä on hyvin tarjolla.

1 kommentti