Maku

Itkettävän ihana sipuli

Itkettävän ihana sipuli

Pysäytä katseesi seuraavalla kauppareissulla sipulihyllyn tarjontaan. Hyödynnä erilaiset sipulit monipuolisesti maku- ja väriominaisuuksien mukaan.
Teksti Uura Hagberg
Kuvat Satu Nyström
Mainos

Keltasipulin eli tavallisen sipulin lisäksi löydät kaupoista monia uusia ja vanhoja tuttavuuksia. Tartu erilaisiin sipuleihin ja saat ruokiisi uudenlaisia sävyjä. Sipulissa itkettävät aromaattiset öljyt, jotka sisältävät rikkiyhdisteitä. Ne haihtuvat hienonnettaessa ja kuumennettaessa.

Punasipuli on tavallisen sipulin punakuorinen muunnos, joka on maultaan voimakkaampi kuin keltasipuli. Punasipuli sopii hyvin keittojen ja liemien maustamiseen. Upean värinsä takia punasipulia kannattaa hyödyntää ruokien koristelussa. Mädin kanssa punasipulikuutiot ovat upea maku- ja väripari. Kaikki sipulit ovat tärkeitä flavonoidien lähteitä, mutta punasipulissa on jopa 10–20 % enemmän flavonoideja kuin keltasipulissa.

Hopeasipuli on väriltään hohtavan helmenvalkoinen. Maultaan mieto tai keskivoimakas sipuli sopii keltasipulin tavoin kaikkeen ruoanlaittoon. Hyödynnä sipuli raaka-aineena ja mausteena laatikko-, pata-, keitto- ja vokkiruoissa sekä piirakoissa, paistoksissa, salaateissa ja marinadeissa.

Salottisipulia pidetään kaikkein hienoaromisimpana sipulina. Arvostuksensa vuoksi salotti on hyvin suosittu ammattikeittiöissä. Pienet ovaalinmuotoiset sipulit ovat kuoreltaan ruskeanpunaisia ja maultaan miedohkoja. Pitkänomaista salottisipulia kutsutaan banaanisalottisipuliksi (4). Salotti sopii kastikkeiden, liemien ja keittojen mausteeksi. Kokonaisena se käy erilaisiin pata- ja uuniruokiin.

Purjosipuli ei muodosta varsinaista sipulia, vaan pitkän varsimaisen lehtituppimuodostelman. Maultaan purjo on mieto, ja sen voi käyttää kokonaan. Purjo sopii erityisen hyvin keittoihin, pataruokiin ja paistoksiin sekä erilaisiin salaatteihin. Ennen ruoanvalmistusta purjo kannattaa halkaista pitkittäin kahtia ja huuhtoa huolellisesti. Lehtityviin jää helposti multaa ja hiekkaa.

Kevätsipulin maku on hyvin mieto, ja koko kasvin voi syödä. Kevätsipuli sopii keittojen ja kylmien ruokien koristeeksi, ja on olennainen raaka-aine aasialaisissa ruoissa.

Käsittelyvinkkejä

•Sipulin kuoriminen helpottuu, kun toimenpide tehdään juoksevan veden alla. Sipulit voi myös kastaa hetkeksi kylmään veteen ennen niiden kuorimista.

•Voimakas maku ja tuoksu ovat peräisin rikkiyhdisteitä sisältävistä aromaattisista öljyistä, jotka haihtuvat sipulia hienonnettaessa tai kuumennettaessa. Samaiset öljyt saavat pilkkojan itkemään. Jotkut hyödyntävätkin uima- tai laskettelulaseja leikatessaan sipuleita.

•Sipuli kannattaa kuumentaa ja kuullottaa miedossa lämmössä, tällöin maku pehmenee miellyttäväksi. Liian kuumassa sipuli palaa karvaan makuiseksi.

Kiireessä muista valmiit sipulituotteet

•pakastesipulikuutiot
•sipulijauhe
•paahdettu sipulirouhe
•ranskalainen sipulikeitto -ainekset
•ruskistettu salottisipulifondi

Julkaistu: 25.2.2013
Katso myös nämä