Sipulista on moneksi! Tutustu eri sipuleihin, niiden ominaisuuksiin ja herkullisiin resepteihin
Ruoka
Sipulista on moneksi! Tutustu eri sipuleihin, niiden ominaisuuksiin ja herkullisiin resepteihin
Sipuli kuuluu olennaisesti kotikeittiöön ja lähes kaikkeen ruoanlaittoon. Perinteisten keltasipulien lisäksi sipulihyllystä voi löytää monia muita aromikkaita ja herkullisia vaihtoehtoja. Nappaa vinkit ja hyödynnä erilaiset sipulit monipuolisesti maku- ja väriominaisuuksien mukaan.
22.5.2019
 |
Maku

Sipulit ja niiden ominaisuudet

Keltasipuli

Perinteinen, ruoanlaitossa yleisesti käytetty sipuli. Voimakkaan makuinen sipuli sopii niin keittoihin, liharuokiin, laatikkoihin kuin patoihinkin. Monikäyttöisyytensä vuoksi keltasipuli voidaan nähdä yhtenä jokaisen kotikeittiön perusraaka-aineista.

Punasipuli

Tavallisen sipulin punakuorinen muunnos, joka on maultaan voimakkaampi kuin keltasipuli. Kaikki sipulit ovat tärkeitä flavonoidien lähteitä, mutta punasipulissa on jopa 10–20 % enemmän flavonoideja kuin keltasipulissa. Punasipuli sopii hyvin keittojen ja liemien maustamiseen. Upean värinsä takia punasipulia kannattaa hyödyntää ruokien koristelussa. Mädin kanssa punasipulikuutiot ovat upea maku- ja väripari.

Hopeasipuli

Hopeasipuli on väriltään hohtavan helmenvalkoinen. Maultaan mieto tai keskivoimakas sipuli sopii keltasipulin tavoin kaikkeen ruoanlaittoon. Hyödynnä sipuli raaka-aineena ja mausteena laatikko-, pata-, keitto- ja vokkiruoissa sekä piirakoissa, paistoksissa, salaateissa ja marinadeissa.

Salottisipuli

Salottisipulia pidetään kaikkein hienoaromisimpana sipulina. Arvostuksensa vuoksi salotti on hyvin suosittu ammattikeittiöissä. Pienet ovaalinmuotoiset sipulit ovat kuoreltaan ruskeanpunaisia ja maultaan miedohkoja. Pitkänomaista salottisipulia kutsutaan banaanisalottisipuliksi. Salotti sopii kastikkeiden, liemien ja keittojen mausteeksi. Kokonaisena se käy erilaisiin pata- ja uuniruokiin.

Purjosipuli

Purjosipuli ei muodosta varsinaista sipulia, vaan pitkän varsimaisen lehtituppimuodostelman. Maultaan purjo on mieto, ja sen voi käyttää kokonaan. Purjo sopii erityisen hyvin keittoihin, pataruokiin ja paistoksiin sekä erilaisiin salaatteihin. Ennen ruoanvalmistusta purjo kannattaa halkaista pitkittäin kahtia ja huuhtoa huolellisesti. Lehtityviin jää helposti multaa ja hiekkaa.

Kevätsipuli

Hyvin miedon makuisen kevätsipulin voi syödä kokonaan myös varret mukaan lukien. Kevätsipuli sopii keittojen ja kylmien ruokien koristeeksi, ja on olennainen raaka-aine aasialaisissa ruoissa.

Tiesitkö?

Sipulissa itkettävät aromaattiset öljyt, jotka sisältävät rikkiyhdisteitä. Ne haihtuvat hienonnettaessa ja kuumennettaessa.

Vinkkejä sipulin käsittelyyn

  • Sipulin kuoriminen helpottuu, kun toimenpide tehdään juoksevan veden alla. Sipulit voi myös kastaa hetkeksi kylmään veteen ennen niiden kuorimista.
  • Voimakas maku ja tuoksu ovat peräisin rikkiyhdisteitä sisältävistä aromaattisista öljyistä, jotka haihtuvat sipulia hienonnettaessa tai kuumennettaessa. Samaiset öljyt saavat pilkkojan itkemään. Jotkut hyödyntävätkin uima- tai laskettelulaseja leikatessaan sipuleita.
  • Sipuli kannattaa kuumentaa ja kuullottaa miedossa lämmössä, tällöin maku pehmenee miellyttäväksi. Liian kuumassa sipuli palaa karvaan makuiseksi.

Oikaise hieman! Muista myös nämä valmiit sipulituotteet

  • pakastesipulikuutiot
  • sipulijauhe
  • paahdettu sipulirouhe
  • ranskalainen sipulikeitto -ainekset
  • ruskistettu salottisipulifondi

Sipulista valmistettavat herkut

Lisukkeet ja alkupalat

Pääruoat

Suolaiset leivonnaiset

Kommentoi »