Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Ruoka

Sipulista on moneksi! Tutustu eri lajikkeisiin, nappaa käyttövinkit & testaa herkulliset reseptit

Sipuli kuuluu olennaisesti kotikeittiöön ja lähes kaikkeen ruoanlaittoon. Sipulilajikkeiden maku vaihtelee miedosta ihanan väkevään. Kurkkaa vinkit sipulin leikkaamiseen ja säilyttämiseen sekä kokeile herkullisia reseptejämme.

Sipulit ja niiden ominaisuudet – tutustu eri lajikkeisiin

Keltasipuli

Keltasipuli

Perinteinen, ruoanlaitossa yleisesti käytetty sipuli. Voimakkaan makuinen sipuli sopii niin keittoihin, liharuokiin, laatikkoihin kuin patoihinkin. Monikäyttöisyytensä vuoksi keltasipuli voidaan nähdä yhtenä jokaisen kotikeittiön perusraaka-aineista.

Punasipuli

Punasipuli

Tavallisen sipulin punakuorinen muunnos, joka on maultaan voimakkaampi kuin keltasipuli. Kaikki sipulit ovat tärkeitä flavonoidien lähteitä, mutta punasipulissa on jopa 10–20 % enemmän flavonoideja kuin keltasipulissa. Punasipuli sopii hyvin keittojen ja liemien maustamiseen. Upean värinsä takia punasipulia kannattaa hyödyntää ruokien koristelussa. Mädin kanssa punasipulikuutiot ovat upea maku- ja väripari.

Paistinsipuleiksi sanotaan pienikokoisia puna- ja keltasipuleita, joita käytetään paistin lisukkeena ja pataruoissa.

Hopeasipuli

Hopeasipuli

Hopeasipuli eli valkoinen kepasipuli on väriltään hohtavan helmenvalkoinen. Sipuli maistuu miedon ja hienon makunsa ansiosta niin raakana kuin kypsennettynä. Hyödynnä sipuli raaka-aineena ja mausteena laatikko-, pata-, keitto- ja vokkiruoissa sekä piirakoissa, paistoksissa, salaateissa ja marinadeissa.

Salottisipuli

Salottisipuli

Salottisipulia pidetään kaikkein hienoaromisimpana sipulina. Arvostuksensa vuoksi salotti on hyvin suosittu ammattikeittiöissä. Pienet ovaalinmuotoiset sipulit ovat kuoreltaan ruskeanpunaisia ja maultaan miedohkoja. Pitkänomaista ja astetta kookkaampaa salottisipulia kutsutaan banaanisalottisipuliksi. Salotti sopii erityisesti kastikkeisiin hienostuneen maun ja nopean kypsyvyyden vuoksi. Kokeile salottia myös liemien ja keittojen mausteena ja kokonaisena erilaisissa pata- ja uuniruoissa.

Valkosipuli

Valkosipuli

Valkosipuli eli kynsilaukka sopii mausteeksi lähes kaikkeen, jopa jälkiruokiin. Miedompi yksikyntinen valkosipuli on tavallisesta kehitetty pullea versio, joka on helpompi kuoria kuin pienet kynnet. Umamiset mustat valkosipulit valmistetaan kuumentamalla tai fermentoimalla kokonaisia valkosipuleita useiden viikkojen ajan.

Ruohosipuli

Ruohosipuli

Ruohosipulin eli ruoholaukan maku on mieto. Siitä käytetään pillimäiset tummanvihreät lehdet. Ruohosipuli sopii käytettäväksi tuoreyrttien tapaan maustamiseen ja koristeluun. Sitä voi myös kuivata. Vaaleanlilat kukat ovat näyttäviä koristeita.

Purjosipuli

Purjosipuli

Purjosipuli ei muodosta varsinaista sipulia, vaan pitkän varsimaisen lehtituppimuodostelman. Maultaan purjo on mieto, ja sen voi käyttää kokonaan. Purjon mehevin osa on vaalea kaula. Purjo sopii erityisen hyvin keittoihin, pataruokiin ja paistoksiin sekä erilaisiin salaatteihin. Kasvutavasta johtuen lehtien välissä on usein multaa. Siksi purjo kannattaa aina halkaista pitkittäin kahtia ja huuhdella huolellisesti ennen leikkaamista.

Kevätsipuli

Kevätsipuli

Hyvin miedon makuisen kevätsipulin voi syödä kokonaan myös varret mukaan lukien. Kevätsipuli sopii keittojen ja kylmien ruokien koristeeksi, ja on olennainen raaka-aine aasialaisissa ruoissa.

Tunnetko myös nämä sipulit?

Makea sipuli

Kuten nimi jo viittaa, makea sipuli on herkullisen makuinen, pehmeäarominen sipuli. Maku on parhaimmillaan raakana tai lämpimissä ruoissa, joihin halutaan karamellisoitunutta makua. Paksujen kerrostensa ansioista sipuli sopii erinomaisesti friteerattujen sipulirenkaiden valmistukseen. Kokeile myös hampurilaisen, voileipien ja tortillojen täytteenä.

Hillosipuli

Hillosipuli on keltasipulin pienikokoinen, valkeakuorinen muunnos. Sipuli on halkaisijaltaan vain parisenttinen. Sipulia käytetään lähinnä etikkaliemeen säilöttynä. Sitä voi myös käyttää ruoanlaittoon muiden sipuleiden tavoin, esimerkiksi patoihin ja keittoihin.

Jättisipuli

Suurikokoisia keltasipulilajikkeita kutsutaan jättisipuleiksi. Ne kasvavat puolesta kilosta jopa kolmeen kiloon. Muodoltaan jättisipuli on usein pitkäkaulainen ja maultaan keltasipulia hieman miedompi. Käytä jättisipuli tuoreena salaatti- ja keltasipulin tapaan, sillä se ei kestä varastointia.

Ryvässipuli

Perinteisesti Suomessa viljelty keltasipulin muunnos, joka lisääntyy jakautumalla kasvun aikana useaksi, jopa 5–10 sipuliksi. Kooltaan ryvässipuli on tavallista keltasipulia huomattavasti pienempi ja sen maku on voimakkaampi ja maukkaampi. Käytä salottisipulin tapaan.

Monikäyttöiset sipulit kuuluvat suosituimpiin kasviksiin: syömme sipuleita henkeä kohden keskimäärin 5 kg vuodessa.
Lähde: Satokausi.fi
Erilaisia sipulilajikkeita

Vinkkejä sipulin käsittelyyn

  • Sipulin voimakas maku ja tuoksu ovat peräisin rikkiyhdisteitä sisältävistä aromaattisista öljyistä. Ne haihtuvat sipulia hienonnettaessa tai kuumennettaessa. Samaiset öljyt saavat sipulin pilkkojan usein itkemään.
  • Kuoriminen helpottuu, kun upotat sipulit kylmään veteen hetkeksi ennen kuorimista. Voit myös pitää sipulin kuoriessa veden alla.
  • Leikkaa sipuli mahdollisimman terävällä veitsellä. Näin sipulin solukot eivät rikkoudu samaan tapaan kuin tylsällä veitsellä leikatessa eikä sipulista tule kitkerää.
  • Leikkurilla tai monitoimikoneella leikatessa aromit pysyvät enimmäkseen koneen sisällä, joten saatat säästyä itkulta.
  • Hyödynnä tarvittaessa uima- tai laskettelulaseja leikatessasi sipuleita. Tyylikästä!

Sipulin leikkaaminen – näin teet sen oikein

  • Hienonnettu tai kuutioitu sipuli on monen ruoan perusta. Sipulirenkaat sopivat friteerattaviksi, lohkot puolestaan uunikasviksiin ja patoihin. Poikittaiset ja pitkittäiset viipaleet ovat mainioita salaateissa ja vokeissa sekä marinoituna ja pikkelöitynä.
  • Kuori ja halkaise sipuli pitkittäin ennen leikkaamista.
  • Puolikuun muotoisia paloja saat leikkaamalla puolikkaasta sipulista pitkittäin lohkoja tai ohuita viipaleita.
  • Pyöreitä viipaleita saat leikkaamalla kokonaisen sipulin viipaleiksi poikittain.
  • Renkaat valmistuvat irrottamalla pyöreiden viipaleiden kerrokset toisistaan.
  • Puolikkaat viipaleet leikkaat pitkittäin halkaistuista sipuleista.
  • Kuutioita saat leikkaamalla puolikkaaseen sipuliin vaaka- ja pystysuunnassa viiltoja. Leikkaa sitten poikittain kuutioiksi.

Vinkki!

Kuullota sipulit miedossa lämmössä, jotta maku pehmenee miellyttäväksi. Liian kuumassa sipulit palavat ja mausta tulee karvas.

Erilaisia sipuleita

Sipulin säilytys

  • Tuore nippusipuli säilyy jääkaapissa 1–2 viikkoa.
  • Kuivattu varastosipuli homehtuu helposti kosteassa. Se säilyy parhaiten ilmavassa paikassa kylmässä +2–5 asteessa.
  • Ylijäänyt sipuli säilyy parhaiten (ja tuoksuu vähiten) tiiviisti kelmuun tai folioon käärittynä tai pieneen muovipussiin sujautettuna jääkaapissa.
  • Hienonnettu sipuli sopii hyvin pakastettavaksi. Pakkaa kuutiot tiiviisti pakastepusseihin ja paina ilma huolellisesti pois.
Hyvälaatuisen varastosipulin tunnistaa siitä, että se on kiinteä ja siinä on kiiltävä, helposti irtoava ohut kuori.

Oikaise hieman! Muista myös nämä valmiit sipulituotteet:

  • Pakastesipulikuutiot ovat tuoreena pakastettua hienonnettua sipulia, jota käytetään kuten tuoretta. Sen voi lisätä jäisenä tai kohmeisena suoraan pannulle tai kattilaan.
  • Sipuli- ja valkosipulijauhe ovat kuivattua ja jauhettua sipulia ja valkosipulia. Niitä on helppo ripotella ruokien mausteeksi.
  • Kuivattu valkosipulirouhe sopii käytettäväksi tuoreen valkosipulin sijaan nestepitoisiin ruokiin. Sen voi lisätä sellaisenaan tai halutessa pehmentää pienessä määrässä lämmintä vettä ennen käyttöä.
  • Paahdettu sipulirouhe on käyttövalmista, rapeaksi paahdettua sipulia. Se sopii hot dogien, hampurilaisten, salaattien ja leipien höysteeksi. Huomioi, että paahdettu sipulirouhe sisältää usein vehnää.
  • Sipulikeittoaines on nimeään monikäyttöisempi. Siitä valmistat toki nopean keiton, mutta sillä myös maustat helposti pataruoat sekä lihapulla- ja leipätaikinat.
Rapea chiliöljy
Sipulista, valkosipulista, chilistä ja öljystä valmistettu rapea chiliöljy on mainio yleismauste. Sen salaisuus ovat rouskuvan ruskeiksi paahdetut sipulit ja valkosipuli. Öljyä myydään etnisissä liikkeissä ja hyvin varustetuissa elintarvikeliikkeissä. Sitä on myös helppo tehdä itse. Katso rapean chiliöljyn resepti!

Juttu on julkaistu alun perin 22.5.19. Muokattu 7.3.24 klo 13.35 ja 17.5.24 klo 11.45: Lisätty tietoa eri sipuleista ja niiden käsittelystä sekä kuvia ja reseptejä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt