Päärynäpuu tekee aina vaikutuksen. Puhtaan valkea kukinta on joka vuosi runsas ja usein jo viikon tai kaksi edellä omenapuuta. Kiiltävät lehdet säilyttävät kauneutensa koko kesän. Pikkuhiljaa paisuvat hedelmät voivat olla muodoltaan pitkulaisia, pisaramaisia tai muhkean pyöryläisiä. Ne jaksavat hämmästyttää ja ihastuttaa loppukesällä.
Parhaiten päärynäpuu menestyy Etelä-Suomessa. Jotkut lajikkeet pärjäävät jopa IV-vyöhykkeellä saakka eli Keski-Suomen korkeudella. Kaupallisesti päärynää viljellään Suomessa ainoastaan Ahvenanmaalla, jossa käytetään pääosin keskieurooppalaisia lajikkeita.
Päärynäpuu sopii suojaisaan pihaan
Päärynäpuu sopii pihan katseenvangitsijaksi, sillä se aloittaa kukintansa aikaisin toukokuussa. Päärynäpuulle valitaan pihasta lämmin ja valoisa paikka. Kasvualusta saa mielellään olla hiekkapitoinen, mutta runsasmultainen – sellainen, ettei vesi jää siihen seisomaan. Tiiviillä savimaalla päärynäpuulle tehdään leveähkö, noin puoli metriä korkea kumpu.
Päärynäpuu kestää tuulta, mutta puhureilta suojassa olevalla paikalla sillä on parhaat edellytykset elää ja kukoistaa kymmeniä vuosia. Viimaisella paikalla rungon suojaksi on hyvä laittaa havuja talveksi. Ne varjelevat runkoa myös porottavalta kevätauringolta.
Päärynäpuun istutus ja hoito
- Jos päärynäpuun astiataimen juuret ovat kiertyneet toistensa ympärille ahtaassa ruukussa kasvaessaan,avaa juuria varovasti sivuille päin istutuksen yhteydessä.
- Päärynälajikkeet on vartettu perusrunkoon. Varrennuskohdan tulee jäädä maanpinnan yläpuolelle.
- Anna päärynäpuun taimelle vettä parikymmentä litraa kerralla viikon välein, kunnes se on lähtenyt kunnolla kasvuun.
- Unohda lannoitus ainakin joiksikin vuosiksi, sillä päärynäpuu kasvaa hyvin voimakkaasti.
- Päärynä on varsin terve puu. Jotkin omenan tuholaiset, kuten omenakääriäinen ja pikkuhedelmäkääriäinen, voivat vaivata myös päärynäpuuta.
- Muiden hedelmäpuiden tapaan päärynäpuu on syytä suojata jänisten ja myyrien varalta.
- Poimi päärynäpuun hedelmät hieman ennen niiden kypsymistä, jotta ne eivät pääse putoamaan ja kolhiintumaan. Maku ja aromi paranevat vielä, kun hedelmä saavuttaa täyden kypsyysasteen.
- Kypsä hedelmä tuntuu painettaessa kuoren läpi pehmeältä, mutta sen vuoksi myös kolhiintuu helposti. Kypsät hedelmät pilaantuvat nopeasti, muutamassa päivässä, joten sato on hyödynnettävä varsin pian.
Päärynäpuu, Pyrus communis
- ruusukasveihin kuuluva hedelmäpuu
- lehdet kiiltävät, ehyet ja soikeanpyöreät
- valkoinen huiskilokukka
- hedelmän väri ja koko vaihtelee lajikkeen mukaan
- nuorena voimakaskasvuinen
- lajikkeet erilaisia kylmänkeston suhteen
- korkeus 6–12 metriä.