
Sitruunainen voikukkarisotto on 19-vuotiaan Inarin kesäherkku – nappaa resepti!
Voikukat sopivat risottoon ja pihlajan silmuista voi tehdä marsipaania. Villiyrttiharrastajan Inari Vuorenjuuren käsissä tutut metsänantimet muuttuvat herkuiksi. Katso jutun lopusta Inarin voikukkarisoton resepti.
Inari Vuorenjuuri, 19, kerää villiyrttejä ja kokeilee niistä uusia ruokalajeja. Turussa asuva villiyrttiharrastaja julkaisee reseptikokeilujaan @villiavuorenjuurelta -Instagram-tilillään.
Miten innostuit villiyrteistä?
Olen aina viihtynyt luonnossa ja olen jo pitkään tykännyt kerätä perusjuttuja, kuten nokkosta, mutta viimeisen kolmen vuoden aikana olen innostunut enemmän. Villiyrttien kerääminen tuo minua lähemmäs luontoa.
Mitä keräät ja mistä?
Minulla on täällä Turun seudulla vakiopaikkoja, joista kerään voikukkia tai vaikka nokkosia. Kun kerään kuusenkerkkiä tai esimerkiksi puiden lehtiä, kysyn aina luvan, sillä niiden kerääminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin.
Tutkin ympäristöä ja opettelen uusia kasveja. Kun löydän jotain, mitä haluaisin kokeilla, selvitän ensiksi voiko sitä syödä ja miten. Usein kävelyllä minulla on taskussa muovipussi, jos satun löytämään jotain kiinnostavaa.
Miten innostuit reseptien kehittämisestä?
Aluksi tein tuttuja villiyrttijuttuja, kuten nokkoslettuja. Olen ollut pari vuotta ravintola-alalla töissä ja paljon tekemisissä ruoan kanssa. Sitä kautta olen innostunut kokeilemaan uusia juttuja. Julkaisin kokeilujani välillä villiyrttiaiheisissa Facebook-ryhmissä, ja ne saivat todella hyvän vastaanoton.
Vaikka en olekaan mikään somen suurkuluttaja, julkaisen reseptejä Instagram-tilillä. Tili toimii myös omana reseptiarkistonani ja muistivihkonani. On kivaa inspiroida muitakin kokeilemaan villiyrttien käyttöä.
Miten uudet reseptit syntyvät?
Usein pohdin, mihin tuttuun ruokaan mikäkin villiyrtti voisi sopia. Esimerkiksi kuusenkerkkä sopii majoneesiin ja pihlajan silmuista voi tehdä marsipaania.
Kaikki ei aina sovi kaiken kanssa yhteen. Nokkosta ei kannata yhdistää muihin villiyrtteihin, sillä se maku on niin voimakas, että se peittää kaiken muun alleen.
Miten keksit voikukkarisoton?
Yhtenä iltana halusin tehdä keväistä risottoa ja mietin, olisiko parsa ja sitruuna sopivia pääraaka-aineita. Löysin kuitenkin vakiopaikaltani paljon voikukkia, ja kokeilin niitä risottoon! Kun teen suolaisia ruokia, niitä on helppo maistella tehdessä ja hakea makujen tasapainoa.
Mitä muuta voikukista voi tehdä?
Simaa, friteerattuja kukkia, lettutaikinaa, rieskoja, hilloja ja marmeladia.
Inarin voikukkarisotto – resepti

Ainekset:
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 3 dl risottoriisiä
- 1 dl valkoviiniä
- 1 l kasvislientä
- 1 dl (vegaanista) parmesaania
- 1 sitruunan mehu ja kuori raastettuna
- 3 dl voikukan terälehtiä
- suolaa ja pippuria maun mukaan
- ripaus kurkumaa
Voikukkarisotto – ohje:
- Kuullota hienonnettuja sipuleita öljyssä muutama minuutti. Lisää riisi ja kuullota, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi.
- Kaada pannulle valkoviini ja anna imeytyä riisiin. Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja anna imeytyä riisiin ennen seuraavan kauhallisen lisäämistä. Jatka kunnes riisi on lähes kypsää (n. 18 minuuttia).
- Lisää joukkoon voikukan terälehdet, sitruunan kuori ja mehu, parmesaani sekä muut mausteet ja sekoita voimakkaasti.
- Koristele annos esimerkiksi voikukan terälehdillä, parmesanilla ja villiyrttigremolatalla ja tarjoa heti!