Makumatka Välimerelle vai herkullinen tuulahdus Aasiasta? Ihanat yrtit vievät maailman ympäri omassa kotikeittiössäsi
Ruoka
Makumatka Välimerelle vai herkullinen tuulahdus Aasiasta? Ihanat yrtit vievät maailman ympäri omassa kotikeittiössäsi
Kasvata Välimeren yrttejä tai hyppää makumatkalle Aasiaan tai Lähi-itään. Kaukomaiden yrttien kasvattaminen onnistuu mainiosti myös kotioloissa. Kokeile ja ihastu!
Julkaistu 19.5.2017
Kotivinkki

Makuterveisiä Välimereltä

 • Välimeren makuihin ihastunut valitsee yrttitarhaansa basilikan, rosmariinin, timjamin ja laventelin.
 • Basilika kasvatetaan yksivuotisena. Basilikansiemenet itävät helposti, joten sujauta niitä taimiruukkuun omia taimia varten. Kasvatus onnistuu, jos löydät basilikalle sopivan paikan. Hallanarka basilika kaipaa lämpimän ja suojaisan kasvupaikan, ja yrtti tarvitsee tarpeeksi kosteutta ja ravinteita. Älä siis anna basilikaruukkusi kuivahtaa. Basilika viihtyy parhaiten kasvihuoneen suojissa.
 • Muut Välimeren maiden yrtit viihtyvät pääosin hiekkapitoisessa mullassa ja aurinkoisessa paikassa. Laventeli ja rosmariini sisältävät runsaasti eteerisiä öljyjä, joten ne eivät hetkahda heti viileistä säistä. Niitä voi käyttää vaikka orvokkien kanssa kevään kukka-asetelmissa. Rosmariini ei kestä Suomen talvea, joten siirrä se syksyllä talvehtimaan viileälle ja valoisalle ikkunalaudalle. Hyvällä hoidolla ja ripauksella onnea saat tuoretta rosmariinia koko talven. Laventeli sen sijaan saattaa selvitä hiekkapitoisessa ja vettä läpäisevässä kasvualustassa ja lumen suojissa.
 • Laakerinlehti on puuvartinen kasvi. Sen lehtiä ei syödä, vaan lehdet käytetään tuomaan makua. Laakerinlehden voi talvettaa sisätiloissa ruukussa, sillä laakerinlehti on kestävä ja helppohoitoinen keittiön ikkunalaudallakin kasvaessaan.

Mintuista löytyy useita vivahteita. Olisiko omena-, inkivääri-, viher- tai piparminttu mieleesi? Useimmat Välimeren yrtit viihtyvät pääosin hiekkapitoisessa mullassa, auringonpaisteessa.

Provencen yrttiseos on klassinen yhdistelmä, johon käytetään esimerkiksi rosmariinia, timjamia, ranskalaista rakuunaa ja oreganoa. Myös laventelia ja salviaa voi laittaa joukkoon.

Kun korianteri on kukkinut, voit kerätä talteen sen siemenet. Ole valppaana, sillä siemenet varisevat helposti.
Yrteistä voi hyödyntää myös kukat. Koristele kukilla leivonnaisia, sujauta oksia maljakkoon ja kuivaa kukkia tuoksupusseihin. Kun korianteri on kukkinut, voit kerätä talteen sen siemenet. Ole valppaana, sillä siemenet varisevat helposti.

Tuulahdus Aasiaa

 • Aasialaisista yrteistä saa makua ruokiin esimerkiksi korianterilla, sitruunaruoholla ja veripeipillä eli perillalla. Korianteria käytetään erityisesti Intiassa ja Thaimaassa. Kasvista voi käyttää nuoria lehtiä ja kukinnan jälkeen kehittyviä pyöreitä siemeniä, jotka voi jauhaa morttelissa hienommaksi.
 • Korianteria on helppo kasvattaa itse. Siemenet voi kylvää lämmenneeseen maahan, suoraan avomaalle, mutta esikasvatus nopeuttaa sadonkorjuuta. Kylvä esikasvatuksessa siemenet taimiruukkuihin. Juuret voivat vaurioitua laatikoihin kylvettäessä ja taimia kouliessa.
 • Aasianminttu, thaibasilika, kanelibasilika ja perilla ovat tuttu näky kauppojen vihannesosastolla. Voit siirtää kaupan yrttiruukut kasvamaan suurempiin ruukkuihin, joissa niille riittää ravinteita. Tarkista vain, että yrtin juuret ovat hyväkuntoiset, vaaleat ja terveennäköiset.
 • Sitruunaruoho on Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva heinäkasvi. Siemenestä kasvatettuna kehitys on hidasta, joten on varmempaa ostaa taimi. Sitruunaruohoa voi käyttää esimerkiksi kalan, keittojen ja patojen mausteena.
 • Perillaa käytetään Itä-Aasiassa salaatin tapaan, mutta sitä voi käyttää hyvin myös kuten persiljaa.
Aasialaisten yrttien käyttö on lisääntynyt. Mukista laskeutuu intianminttu, jonka voi istuttaa vaikka amppeliin. Aasianminttu, kanelibasilika, thaibasilika ja perilla voivat löytyä ruokakaupan vihannesosastolta. Valkosipuliarominen kiinansipuli muistuttaa ruohosipulia. Hopeanhohtava curry-yrtti on kaunis kukkaistutusten lehtikasvina.

Aromeja Lähi-idästä

 • Lähi-idän tuttuihin makuihin kuuluvat erilaiset mintut. Minttuja voi kasvattaa siemenistä ja lisätä maarönsyistä. Yrttitarhassa minttuja kannattaa kuitenkin vähän tarkkailla, sillä ne leviävät vaivatta ja vievät tilaa toisilta kasveilta. Jos pelkäät, että mintut riistäytyvät hallinnastasi, istuta mintut suurissa taimiruukuissa maahan. Minttuja käytetään esimerkiksi teenä ja lampaanlihan seuralaisena.
 • Myös tilli on tuttu yrtti Lähi-idän ruoissa. Tilliä voi helposti kylvää kesän mittaan avomaalle useammankin kerran, jotta tillin lehtiä riittää korjattavaksi pitkin kesää. Varaa tillille ravinteikas ja kosteahko kasvupaikka. Tilliä voi säilöä myös talven varalle rasiassa pakastimeen.
Sujauta yrttioksa kannuun yrttivedeksi tai nauti kuuman veden kera yrttiteenä. Kokeile esimerkiksi sitruunaan vivahtavaa lippiaa, anisiisoa ja minttuja.

Mitä enemmän leikkaat yrttejä, sitä enemmän yrtti haaroittuu ja muodostaa uusia versoja. Kuvassa tummanpuhuvaa kähärälehtistä perillaa, aasianminttua ja kiinansipulia.

Tiesitkö?

Yrttejä on käytetty aikojen alusta rohtokasveina ja lääkintään. Meiramin sanotaan helpottavan yskää ja kurkkukipua. Laventelissa on paljon eteerisiä öljyjä, joita käytetään esimerkiksi aromaterapiassa ja kosmetiikassa. Laventeli rauhoittaa ja rentouttaa. Laventelista syntyykin erinomainen jalkakylpy, kun sitä lisää lämpimään veteen jalkasuolan kera.

Kommentoi »