Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kansansuosikki

”Meille Igorin kana on todellista rakkausruokaa” – Peggy Thomas paljastaa koko kansan suosikkireseptin salat

Kun ruokavaikuttaja Peggy Thomas naputteli Peggyn pieni punainen keittiö -blogiinsa uunikanaohjeen kymmenen vuotta sitten, hän ei arvannut, että ruoasta tulisi koko kansan suosikki. Nappaa resepti jutun lopusta!

13.2.2024 | Päivitetty 14.2.2024

Päiväkodeissa, lounasravintoloissa, sairaaloissa, kouluissa. Ainakin näissä paikoissa Igorin kana on osunut Peggy Thomasin silmiin. Ruoasta on myös kehitelty lukuisia variaatioita: Igorin serkun kana, vege-Igor, Peggyn Igorin kana ja monta muuta.

Peggy Thomasia on kiittäminen siitä, että suomalaiset ovat hurmaantuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana smetanalla höystettyyn kanaruokaan. Tänä vuonna Igorin kana viettää juhlavuotta, sillä Thomas latasi reseptin Peggyn pieni punainen keittiö -blogiinsa vuonna 2014.

– Igorin kanan suosio oli lähes shokki, niin vauhdilla resepti lähti leviämään. Se oli ruoka, jota meillä kokattiin usein, joten laitoin reseptin siksi myös blogiin, muistelee Thomas.

Igorin kana
Täyteläistä smetanaa ja makeaa paprikaa, tästä yhdistelmästä syntyy Igorin kanan makumaailma. Igorin kanan reseptin löydät jutun lopusta. Kuva: Peggy Thomas / Peggyn punainen keittiö

kuka on kuuluisa Igor, jolta kana on saanut nimensä? Igorin varsinaista henkilöllisyyttä Thomas ei paljasta, mutta kertoo tarinan ruoan alkuperästä. Siihen liittyy vuosi 1997, jolloin Thomas tapasi puolisonsa, brittimiehen, joka blogissa kulkee lempinimellä Walesin Tikru. Pari tapasi vaasalaisessa diskossa, ja ensitreffeillä Thomas tarjosi uudelle treffikumppanilleen kotonaan kalakeittoa.

– Silloin en tiennyt, että hän inhoaa kalakeittoa. Näin, kuinka hänen nenänsä nyrpähti ja päätin tarjota seuraavalla kerralla jotain parempaa. Soitin ystävälleni, jota kutsun lempinimellä Igor, ja kysyin, mitä ihmettä voisin tarjota. Igor ehdotti tätä kyseistä kanaruokaa.

Igorin antama resepti saattoi kuitenkin muokkautua matkalla, sillä Thomas hukkasi lappusen, johon oli reseptin raapustanut. Hän kokkasi ruoan summittaisesti reseptiä muistellen. Luonnollisesti Walesin Tikru tietenkin ihastui ruokaan, ja pariskunta on ollut yhdessä siitä saakka. Lapsiakin on nykyään neljä.

– "Igor" itse on usein myhäillyt, millaiset mittasuhteet hänen ruokansa onkaan saanut.

"Meille Igorin kana on todellinen rakkausruokaa. On ollut ihana nähdä, että moni muukin on tarjonnut sitä tärkeissä elämänvaiheissa. Syömme Igoria aina hääpäivänämme."

Vuosien varrella lukijat ovat kertoneet Thomasille syöneensä Igorin kanaa mitä erilaisemmissa elämäntilanteissa: Igoria on tarjottu niin treffeillä, häissä kuin hautajaisissakin.

– Meille Igorin kana on todellista rakkausruokaa. On ollut ihana nähdä, että moni muukin on tarjonnut sitä tärkeissä elämänvaiheissa. Syömme Igoria aina hääpäivänämme.

Mikä on reseptin oleellisin ainesosa?

– Smetana, vastaa Thomas hetkeäkään miettimättä.

– Törkeä määrä smetanaa. Mutta kyllä maku syntyy myös paprikasta, valkosipulista ja tomaatistakin. Mitään en jättäisi pois.

Peggy Thomas
Peggy Thomas perusti Peggyn pieni punainen keittiö -bloginsa kertoakseen brittisukulaisille perheen kuulumisia. Sittemmin blogista ja ruoasta on tullut Thomasille ammatti. Hän on kirjoittanut neljä ruokakirjaa ja tekee reseptiikkaa eri yrityksille. Kuva: Peggy Thomas / Peggyn pieni punainen keittiö

Igorin kanaa jaksetaan syödä Thomasin perheessä syödä edelleen. Viimeksi sitä on ollut tarjolla pari viikkoa sitten.

Igor on yksi harvoista ruoista, josta kukaan perheenjäsen ei valita. Vaikka tekisin kuinka ison määrän, se loppuu aina kesken.

Yhden muutoksen Thomas kuitenkin nykyään tekee reseptiin kokatessaan: lisää hieman tuoretta chiliä.

– Lapsiperhevuosina makumaailma ei voinut olla kovin voimakas, mutta nykyään olen tykästynyt chiliin.

Thomasin kuusihenkisessä perheessä syödään paljon brittiläistä ruokaa. Myös kalaa on tarjolla usein.

– Minussa on sen verran Sulo Viléniä, että bongailen tarjoustuotteita. Jos näen alennuksessa kalaa, en voi jättää sitä ostamatta.

Jopa brittipuoliso on oppinut syömään suomalaista kalakeittoa – sitä, mitä Peggy Thomas hänelle ensitreffeillä epäonnistuneesti tarjoili.

– Sitä se rakkaus teettää.

Igorin kana – Peggy Thomasin alkuperäinen resepti:

(noin kuudelle)

  • 800 g kanan fileetä
  • 1 rkl öljyä
  • 1 punainen paprika
  • 1 keltainen paprika
  • 2 isoa sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 70 g tomaattipyreetä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl kanalientä
  • 350 g smetanaa
  • (1 kuutioitu maustekurkku, ripottele juuri ennen uuniin menoa)
  • Kourallinen persiljaa revittynä, puolet ennen uuniin laittoa ja loput koristeeksi
  • mustapippuria myllystä
  1. Suikaloi paprikat. Pilko sipulit ja valkosipulinkynnet.
  2. Kuullota paprikat ja sipulit pannussa öljytilkassa.
  3. Lisää joukkoon tomaattipyree, suola, sokeri, pippuri, persilja ja kanaliemi.
  4. Lisää smetana joukkoon ja sekoita. Anna kastikkeen saostua muutama minuutti.
  5. Paista kanan fileet nopeasti kuumalla pannulla öljyssä niin että ne saavat kauniin värin.
  6. Asettele fileet vuokaan ja kaada kastike päälle niin että fileet peittyvät.
  7. Ripottele päälle maustekurkku ja persilja. Paista uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia.
  8. Tarjoile Igorin kana riisin, pastan tai perunoiden kanssa.
Igorin kana
Kuva: Peggy Thomas / Peggyn pieni punainen keittiö

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt