Rantaresortti, vuoristorata, oikeasti pyörivä karuselli... 7 ällistyttävää pipariluomusta, joita voisi tuijotella loputtomiin
Ruoka
Rantaresortti, vuoristorata, oikeasti pyörivä karuselli... 7 ällistyttävää pipariluomusta, joita voisi tuijotella loputtomiin
Taitavat piparkakkutalojen tekijät esittelivät tämän vuoden luomuksensa. Hurvittele hetki herkullisessa huvipuistossa ja piipahda piparintuoksuisella rakennustyömaalla!
Julkaistu 18.12.2020
Meillä kotona

Piparkakkukaruselli pyörii ihan oikeasti

Minna Kokko kokosi upean piparikarusellin yhden viikonlopun aikana.

– Joskus kauan sitten näin Pinterestissä piparikarusellin. Idea on jäänyt muhimaan, ja tänä vuonna päätin toteuttaa oman versioni.

Minna leipoo joka joulu piparitalon, mutta harvoin kuitenkaan aivan perinteisen.

– Piirrän kaavat aina itse. Minusta on tylsää tehdä kahta kertaa samanlaista. On tullut tehtyä esimerkiksi lentokone, linnunpönttö ja poliisiasema, hän luettelee.

Kuva: Minna Kokko

Koska taitoa siis löytyy, Minna halusi piparikarusellista pyörivän.

– Pyörivä mekanismi löytyi lapsen Duplo-kopasta. Piparikarusellin alle on piilotettu pyörivä Lego-alusta. Paristoilla toimivat jouluvalot on piilotettu keskitolppaan ja kieputettu tolpan ympärille. Tolpat syntyivät karkkihelminauhasta, pujotin niiden karkit grillitikkuihin.

Minnan ekaluokkalainen poika on kova kettufani, joten oli selvää, että karuselliin oli saatava kettuja.

– Kuopuksemme lempinimi on Kani, joten siksi karuselliin piti saada myös kaneja. Bambit nyt vain ovat niin suloisia, joten päätin laittaa niitäkin. Siinä ne nyt ovat kaikki sulassa sovussa.

Rantaresortti lievittää Thaimaan-ikävää

Nea Pitkänen tekee joka vuosi kotiinsa piparimaailman. Tänä vuonna hän halusi keksiä jotain uutta ja ajankohtaista.

– Koronavuoteen en kuitenkaan keksinyt juuri muuta kuin matkahaaveet. Niinpä syntyi rantaresortti, johon hain tunnelmaa suosikkikohteestamme Thaimaasta. Sinne kovasti odotamme jälleen pääsyä.

Kuva: Nea Pitkänen

Perheenäitinä Nealla ei ollut aikaa tehdä työlästä ja tarkkaa projektia yhtä soittoa.

– Teen näitä piparimaailmoja tunnin siellä, tunnin täällä, mutta arvioisin, että aikaa menee noin kahden kokonaisen työpäivän verran. Sen verran on pientä piperrettävää.

Elämän vuoristoradat tallentuivat pipariluomukseen

Piparkakkurakentelu on ollut Mariliina Peltoselle joulunodotuksen kohokohta jo vuosia. Aiemmin hän on taituroinut muun muassa karusellin, majakan ja BMW-auton.

– Tänä vuonna vuoristoratapiparkakkutalon ajatus lähti siitä, että se kuvastaa viimeaikaista elämää. Tyttäreni sairastui lymfoomaan alkukesästä ja sen jälkeen elämä onkin ollut vuoristorataa. Nyt tyttären tila on onneksi jo voiton puolella.

Kuva: Mariliina Peltonen

Vaikka vuoristoratapiparkakkutalon rakentaminen ei ollut helpoimmasta päästä, Mariliina onnistui tekemään korkeuserot ja mutkat valmiiksi.

– Vuoristoradan silmukan tein niin, että kieritin juuri uunista otetun, pehmeän piparisuikaleen säilyketölkin ympärille leivinpaperin avulla. Mutkat muotoilin taikinaan jo ennen paistamista. Mäet tein myös säilyketölkillä – laitoin sen uunikuuman piparin alle sopiviin kohtiin. Kasasin radan, kun kaikki osat olivat kunnolla jäähtyneet muotoonsa.

Porvoolainen hirsitalounelma mukulakivetystä myöten

Mila Lehtosen piparkakkutalon inspiraatio sai alkunsa Porvoon vanhoista taloista.

– Rakastan vanhoja taloja ja Porvoon pienet vanhat talot ovat mielestäni hurmaavia. Tein kaavat pikaisesti paperille ja leikkasin osat suoraan leivinpaperille. Katosta tuli vähän liian pieni, sillä olen aina vähän malttamaton alkusuunnittelussa.

Kuva: Mila Lehtonen

Piparkakkutalon vaaleanpunainen pinnoite on sokerimassaa, jonka Mila kauli ohueksi ja kiinnitti pikeerillä seinälevyjen päälle. Lautojen raot syntyivät veitsellä painellen.

– Talon pystytin sulatetulla sokerilla. Ikkunalasit on tehty liivatelehdistä ja savupiippuina on palat paksua lakua. Kivetys on tehty sokerimassasta pyörittelemällä pieniä kiviä.

Saunavanhus ja rakennustyömaa – ja jopa betonimylly!

Johanna Frilander ryhtyi tänä jouluna piparkakkutaloprojektiin yhdessä miehensä kanssa.

– Mieheni ei ole koskaan aiemmin osallistunut piparkakkutalojen valmistukseen, mutta nyt hän oli törmännyt Pinterestissä piparkakuista tehtyyn rakennustyömaahan ja innostui aiheesta.

Kuva: Johanna Frilander

Pariskunta teki yhdessä rakennustyömaalle piparkakkutaikinasta lautoja.

– Mieheni piirsi ja valmisti piparisia kattotuoleja. Hän myös liimasi sulatetulla sokerilla talon rungon kasaan. Samaan aikaan minä pähkäilin, miten saisin toteutettua betonimyllyn ja kottikärryjen kuupan.

Miten ihmeessä Johanna sitten sai vaativan betonimyllyn tehtyä?

– Betonimyllyn valmistusta varten puolitin paperimassapallon. Päällystin foliolla puolikkaat ja käytin foliota myös puolikkaiden muotoiluun. Paistoin näiden muottien avulla piparista betonimyllyn puolikkaat, jotka sitten liimasin yhteen sulalla sokerilla. Betonimyllyn jalusta on tehty myös osista ja kasattu yhteen sulatetulla sokerilla. Koko mylly on viimeistelty pikeerillä. Kottikärryjen kuuppaan tein myös foliosta muotin, jonka päällä sen paistoin.

Rakennustyömaalla on myös jouluinen sauna.

– Itselläni oli jo aiemmin suunnitteilla tehdä tämän vuoden piparkakkutaloksi vanha saunatupa. Ajattelimme, että nämä aiheet sopisivat keskenään yhteenkin: vanhan saunatorpan tilalle ollaan rakentamassa uutta.

Pariskunta halusi luoda piparisaunaan vanhaa suomalaista perinnetunnelmaa ja siksi piparkakkusauna on tehty näyttämään elämää nähneeltä ja kuluneelta.

– Kaiken kaikkiaan tämä oli mukavaa yhdessä tekemistä, eikä hermotkaan palaneet, ainoastaan sormet!

Suloinen joulusauna syntyi ilman kaavoja parissa tunnissa

Myös Kati Lehto rakensi tänä vuonna piparitaikinasta joulusaunan. Upea tuotos toi toisen sijan Myllyn parhaan piparileivonnan SM-kisoissa.

– Joulusaunan inspiraatio syntyi jouluperinteestä. Sauna rakentui kahdessa tunnissa ilman mitään kaavoja.

Kuva: Kati Lehto

Piparkakkutaloja ihka oikeista kotitaloista

Laura Lehtonen tekee piparkakkuja omaksi ilokseen ja myös tilaustyönä. Tänä vuonna hän keksi varsin hauskan idean: joulumieliset ovat päässeet tilaamaan Lauran tekemiä piparkakkutaloja omista taloistaan!

– Tämän talon ikkunat on tehty liivatelehdistä, katto sokerimassasta ja piparkakusta, aidat taas pikeeristä. Terassin pylväät ovat sokerimassalla päällystettyjä karkkikeppejä. Nämä projektit ovat siinä mielessä haastavia, että asiakkaiden omia taloja tehdessä on vaikeinta säilyttää oikeat mittasuhteet. Työtunteja tähän taloon meni 20, Laura kertoo.

Kuva: Laura Lehtonen
Kommentoi »