
Kuinka sinusta tuli hidas leipoja, Facebookin Pizzanpaistajat-yhteisön ylläpitäjä Tuukka Urpi?
Facebookin Pizzanpaistajat-yhteisön ylläpitäjä Tuukka Urpi harrastaa hidasta leivontaa hapanjuurella. Sen prosessit vievät vähintään tuntikausia.
Kuinka sinusta tuli hidas leipoja?
Olen aina ollut foodie, mutta innostuin vasta muutama vuosi sitten hapanjuurileivonnasta. Se kiinnosti siksikin, että vatsani ei oikein tahdo sietää hapattamatonta leipää. Tein ensimmäisen juuren itse, sitten löysin Elisa Kuuselan Hapanjuurileipurit-ryhmän Facebookista. Tapani mukaan päädyin nopeasti syvään päätyyn. Nykyään minulla on kavereiden kanssa Pizzanpaistajat-yhteisö ja -yritys. Järjestämme muun muassa Pizzafestareita. Viime kesänä paikalla Vääksyssä oli 5000 kävijää.

Mitä hyötyä hitaasta prosessista on?
Leivän maku paranee ja rakenteesta tulee ihanan sitkas. Pidän happamasta leivästä, joten koko prosessi tähtää siihen. En välttämättä ruoki juurta lainkaan ennen leivontaa. Teen taikinan kylmään veteen ja kohotan sitä lämpimässä noin 20 tuntia. Vaikka prosessit ovat hitaita, aktiivista leivonta-aikaa on vähän. Yhden leivän tekoon menee kaikkiaan noin 15 minuuttia. Minulle se merkitsee myös taikinaterapiaa. Kiireen vuoksi keskittyminen on välillä vaikeaa, mutta leivonta on yksinkertaista tietyn prosessin noudattamista. On hienoa oppia taikinan tuntua ja käsittelyä.


Onko jauhoilla väliä?
Ehdottomasti, siksi ne ovatkin yksi mielenkiinnon kohteeni. Suosimani respectus panis -metodi vaatii vahvoja jauhoja. Varastostani löytyy myös toistakymmentä kiloa jauhoja ja jyviä. Toisinaan jauhan itse jyviä pienoismyllyllä.
Mikä on suosikkiviljasi?
Speltti antaa leipään pähkinäisen maun, mutta siinä ei kuitenkaan ole tarpeeksi sitkoa. Hyvä suhde on 20 prosenttia spelttiä ja loput vehnää. Jos spelttiä on jauhoista reilusti yli puolet, lopputulos muistuttaa ruisleipää.
Tuukka Urpi
Mynämäkeläinen Tuukka leipoo erilaisia pizzoja ja leipiä hapanjuurella sekä on yhtenä ylläpitäjänä Facebookin Pizzanpaistajat-yhteisössä. Juuri nyt hän intoilee roomalaisesta pinsa romanasta, jonka leivontaan käytetään esimerkiksi riisi- tai soijajauhoja. Seuraa Tuukan leivontaharrastusta Instagramissa @tuilur