
”Pidämme sunnuntaisin puolisoni Joonaksen kanssa palaverin, jossa suunnittelemme seuraavalle viikolle kolme ruokaa. Suosimme sellaisia ruokia, jotka ovat jalostettavissa eri muotoon ja teemme niitä suuret määrät. Vihaan perunoiden keittämistä, joten keitän usein kerralla kolmekin kiloa – aivan kuin suurtalouskokki. Osasta perunoista voi tehdä sunnuntaina muusin, osan paistaa tiistaina pannulla. Ylijääneet heitämme omelettiin tai pastaan. Tomaattikastikkeen voi jalostaa pastaksi, pizzaksi tai linssikeitoksi.
Vaikka pyrimme ennakoimaan, liika suunnitelmallisuus ei sovi minulle. Tarvitsen yllätyksellisyyttä, muuten tärkein eli ruoasta nauttimisen ilo häviää. Joonas on arjen kasassa pitävä voima, joka hoitaa tylsät arkijuusto-ostokset ja maidon ja tomaattimurskan kantamiset. Minun koriini voi päätyä ihania satokauden raaka-aineita, kuten sieniä ja kaalia tai hyvää öljyä, mutta aamupalatarvikkeet puuttuvat. Kun yhdistämme parhaat puolemme, arkemme on helpompaa ja mukavampaa.
Välillä Joonas yllättää minut ja antaa ostoskassin, jonka sisältöä en tiedä. Se on ihan parasta! Näin monista entuudestaan tuntemattomista raaka-aineista on tullut luottotuotteitamme. Esimerkiksi ndujaa, eräänlaista chilimakkaraa, käytämme lähes joka viikko jossain ruoassa.
Vaikka ruoanlaitto on intohimoni, en halua viettää työpäivän päälle keittiössä kahta tuntia. Ruoan on valmistuttava nopeasti samalla, kun pienimmät katsovat Pikku Kakkosta. Jos vain toinen kokkaa, toinen siivoaa keittiön. Kerran viikossa käymme koko perhe ulkona syömässä, jotta kenenkään ei tarvitse tiskata. Sellainen luksus ja irtiotto arjesta ovat meille tärkeitä.”
Nappaa talteen Hannan arkibravuurien reseptit!
Tomaattinen arkipasta
Hannan perheen tomaattinen arkipasta saa makunsa reippaasta määrästä valkosipulia ja oliiviöljyä.
Paistettu riisi
Paistetussa riisissä maistuvat Hannan suosikkiainekset: kananmunat, chili ja ranskankerma. Riisi saa lisää makua keitinliemen porkkanamehusta.
Astetta parempi omeletti
Omeletti ruskistetulla voilla maistuu Hannalle arkilounaalla. Pikkelöidyt kasvikset tuovat annokseen purutuntumaa.