Haluatko elämäsi parasta leipää? Tee oma hapanjuuri – katso selkeä ohje vaihe vaiheelta!
Ruoka
Haluatko elämäsi parasta leipää? Tee oma hapanjuuri – katso selkeä ohje vaihe vaiheelta!
Onko mitään parempaa kuin tuore leipä täydellisen rapealla kuorella ja pehmeän mehevällä sisuksella? Kun sinulla on oma hapanjuuri, voit kokea leipänautinnon niin usein kuin jaksat leipoa. Katso selkeä vaihe vaiheelta -ohje, jonka avulla oman hapanjuuren tekeminen onnistuu muitta mutkitta.
10.4.2018
 |
Maku

Hapanjuuri – valmistus vaihe vaiheelta

Tällä ohjeella voit aloittaa sekä vehnäjuuren että ruisjuuren. Vaalean vehnäjuurenkin valmistuksen voi aloittaa ruisjauhoilla. Juuren jatkohoito-ohjeet on tarkoitettu vehnäjuurelle. Vehnäjuurta täytyy ruokkia, jotta se pysyy hengissä.

Tarvikkeet: 1 litran astia, luomuruisjauhoja, puhdasta vettä, keittiövaaka ja puulasta.

Päivä 1

Mittaa astiaan 80 grammaa haaleaa puhdasta vettä. Lisää veden joukkoon 50 grammaa luomuruisjauhoa, jossa ei ole lisäaineita. Sekoita jauhot ja vesi löysäksi velliksi. Laita astian päälle kansi löyhästi ja jätä astia vuorokaudeksi lämpimään paikkaan, esimerkiksi lattialämmityksen päälle.

Päivä 2

Jos hapanjuuri on lähtenyt käyntiin, seos kuplii. Jätä juuri tarvittaessa vielä toiseksi vuorokaudeksi lämpimään.

Kun juuresi on lähtenyt käyntiin, on aika ruokkia sitä. Lisää seokseen 80 grammaa vettä ja 50 grammaa ruisjauhoa. Sekoittele vähän aikaa. Peitä astia tai laita purkin kansi löyhästi kiinni ja voit taas jättää juuren vuorokaudeksi hieman huoneenlämpöä lämpimämpään tilaan.

Päivä 3

Nyt hapanjuuri kuplii selvästi. Tuoksu vaihtelee ja voi muistuttaa esimerkiksi leipää. Miltä sinun juuresi tuoksuu? Hoida juurivauvaa tänään samoin kuin eilen. Ruoki ja pidä lämpöisenä.

Vaalea hapanjuurileipä on makuelämys, joka kannattaa kokea!

Päivä 4

Nyt muutetaan uuteen astiaan. Toivottavasti juuresi kuplii! Jos näin on, ota puhdas astia ja kaada 50 grammaa juurta siihen. Lisää siihen 50 grammaa ruisjauhoa ja 80 grammaa vettä. Jätä seos yöksi lepäilemään.

Loput kasvatetusta hapanjuuresta hävitetään biojätteisiin, ellet tee juurta koko kylälle. Älä kaada sitä viemärin tukkeeksi.

Päivä 5

Nyt on aika tehdä ensimmäinen varsinainen (vehnäjuuren) ruokkiminen. Kaada puhtaaseen astiaan 40 grammaa juurta, joka toivottavasti kuplii jonkun verran tai jopa villisti. Lisää siihen 40 grammaa vettä ja 40 grammaa vehnäjauhoa. Tästä eteenpäin juurta ruokitaan pari kertaa päivässä samaan tapaan.

Muista juurta ruokkiessa, ettet kasvata sen kokoa. Pidä kahta purkkia ja aloita joka kerta "alusta", aivan kuten ohjeessa neuvotaan. Eli ota 40 grammaa juurta, lisää 40 grammaa vettä ja 40 grammaa vehnäjauhoja. Myöhemmin voit soveltaa juuren kanssa ja kokeilla mikä sinulle sopii parhaiten.

Kun tarvitset leipomista varten enemmän juurta, silloin tietysti kasvatat sitä. Voit myös ruokkia eri jauhoilla riippuen, mitä tavoittelet. Tästä eteenpäin voit varioida vaikka kuinka paljon. Tärkeintä on puhtaus ja hyvät raaka-aineet. Jos ei leivo joka päivä, kannattaa säilyttää juurta jääkaapissa.

Päivä 6

Ruoki juuri jälleen 40 + 40 + 40 -metodilla. Odota, että juuri nousee kaksinkertaiseksi.

Nyt voit laittaa ruokitun juuren jääkaappiin tai leipoa.

Voit tehdä vaikka taikinan, jossa on kilo jauhoja ja 200 grammaa juurta. Ota juurestasi (jota on nyt 120 grammaa) 70 grammaa, jolloin 50 grammaa jää jääkaappiin. Sekoita juuren joukkoon 70 grammaa vettä ja 70 grammaa jauhoja – silloin sinulla on reilut 200 grammaa juurta muutaman tunnin kuluttua. Opettele seuraamaan juuren kasvua ja leivo mielellään, kun juuren kasvu on huipussaan.

Ja sitten leivotaan!

Vehnäjuuren ruokkiminen

Juuri ei vaadi jatkuvaa ruokkimista ja se säilyy jääkaapissa pitkänkin ajan. Jos haluat varmistaa juuren elinvoimaisuuden, voit ruokkia sen kerran viikossa. Jos leivot kerran viikossa viikonloppuisin, ota juuri jääkaapista perjantai-iltana. Ruoki juuri ja jätä se yöksi huoneenlämpöön. Aamulla sinulla on kupliva aktiivinen hapanjuuri.

Ota reilu ruokalusikallinen emojuurta ja laita se puhtaaseen astiaan. Sekoita joukkoon huoneenlämpöistä vettä ja sen verran luomujauhoja, että rakenne muistuttaa paksua pannukakkutaikinaa. Peitä astia ja jätä se huoneenlämpöön yöksi. Pidä huoli, että emojuuri ei koskaan pääse loppumaan. Kun ruokit juurta, voit ottaa osan siitä emojuureksi. Se on samaa juurta.

Jos juuri ei tahdo lähteä kuplimaan, se saattaa tarvita enemmän lämpöä. Voit laittaa sen uuniin, jossa palaa lamppu. Lämpötila on juuri sopiva juurelle. Vaalean juuren ruokkimisessa kannattaa käyttää myös vähän ruista. Se tekee sille hyvää.

Mistä tietää, onko juuri kuollut?

Emojuuri on ollut jääkaapissa ties kuinka kauan. Onko se kuollut? Mitä tuo neste on?

Ei hätää. Juuri on vain kerrostunut ja pinnalla on hapanta nestettä, joka saattaa tuoksua etikalta tai alkoholilta. Neste suojaa juurta vierailta mikrobeilta. Sen voi joko sekoittaa kiinteämmän aineen joukkoon tai kaataa pois. Emo tarvitsee vain ruokaa tullakseen taas elinvoimaiseksi. Anna sille vettä, jauhoa ja lämpöä, niin pian pääset taas leipomaan. Kannattaa ruokkia juuri ainakin kahteen kertaan. Ainoastaan jos juuressa on selkeästi hometta, se on pilalla.

Vehnäjuuren virkeyden voit varmistaa kelluntatestillä: laita pieni määrä juurta vesilasiin – jos juuri kelluu, sillä voi varmasti leipoa!

Ohjeen on laatinut juurileivontaan perehtynyt, itseoppinut kotileipuri Eliisa Kuusela. Eliisa ylläpitää suosittua Hapanjuurileipurit -Facebook-ryhmää. Hänen esikoisteoksensa Leipävallankumous – Hapanjuuren paluu (Readme) ilmestyi maaliskuussa 2018.

11 kommenttia