Iik, miten upea! Tian halloween-piparkakkutalo on kolkko kuin oikea autiotalo – ”30 tuntia meni, mutta oli sen arvoista”
Tee itse
Iik, miten upea! Tian halloween-piparkakkutalo on kolkko kuin oikea autiotalo – ”30 tuntia meni, mutta oli sen arvoista”
Miksi säästää ilo piparkakkutalon tekemisestä vain jouluun? Porilainen Tia Nurminen askarteli hyytävän halloween-piparkakkutalon perheelleen.
12.9.2019
 |
Meillä kotona

Onpa hieno! Mistä sait idean tehdä halloween-piparkakkutalon?

Etsin itse asiassa inspiraatiota jouluisiin piparitöihin, mutta eksyin vahingossa netissä sivulle, jossa oli goottityylisten talojen pienoismalleja. Kuvien arkkitehtuuri kolahti, ja halusin koittaa jotain vastaavaa piparista.

Tia halusi talon koristeluista synkät. ”Toiveena oli, että talo muistuttaisi hieman oikeaa autiotaloa.” Jutun kuvat ovat Tia Nurmisen ottamia.

Miten suunnittelit talon?

Ideoin pienoismallien kuvia hyödyntäen suurpiirteisen mallin, mutta sen tarkempaa suunnitelmaa en tehnyt. Talon lopullinen muoto kehittyi kuin vahingossa kaavoja tehdessäni. Tein siis kaavat pahvista. Kasasin pahvitalon teipin avulla nähdäkseni, toimiiko kokonaisuus.

Kuinka kauan talon tekeminen kesti? Mikä oli hankalinta?

Aikaa kului yhteensä 30 tuntia, mutta oli sen arvoista! Eniten aikaa meni koristeluun, mutta myös kaavojen tekeminen ja mallin rakentaminen veivät useita tunteja. Tämä oli myös hankalin vaihe. Kaavaosat kannattaa mitoittaa tarkkaan, jotta ne sopivat yhteen – näin aikaa säästyy piparitaloa kootessa.

Mikä oli hauskinta?

Tämä oli kaikkiaan tosi hauskaa ja rentouttavaa. Hauskinta oli, kun sain talon kasattua ja pääsin vihdoin ideoimaan koristelua sekä keksimään ja käyttämään uusia tekniikoita. Parasta oli, kun näin hatarasta ideasta muotoutuvan valmiin talon. Lopputulos ylitti odotukset!

Tia levitti talon seiniin piparin päälle paksun kerroksen pikeeriä. Sen jälkeen hän veti kostealla sudilla pintaan pikeeriviivoja saadakseen aikaan vaikutelman laudoista.

Miten sait talon tumman värin aikaan?

Maalasin sen tavallisilla elintarvikeväreillä, jotka ohensin alkoholilla. Käytin maalaamiseen monia eri sävyjä, koska halusin pinnasta mahdollisimman lahon, kuluneen ja vanhan näköisen. Apuna värin levittämiseen käytin kakkujen ja leivonnaisten värjäämiseen tarkoitettua Airbrush-konetta.

Kuinka iso talosta tuli? Kuluiko taikinaa paljon?

Talo pihoineen on tehty 40x40-senttimetriselle alustalle, korkeutta on hieman vajaa 50 senttiä. Piparia kului yllättäväen vain 1,5 kg. Käytin valmistaikinaa, koska talo tuli itselle ja halusin päästä heti tuumasta toimeen.

Pienet yksityiskohdat ratkaisevat! Tia lisäsi halloween-piparkakkutalon pihamaalle fariinisokeria, jotta pinnasta tulisi muhkurainen. Sitten hän maalasi pinnan sitten samaan tapaan kuin talon. Lopuksi hän ripotteli pihalle kardemummaa.
Talon aidat ja lepakot ovat pikeeriä, kurpitsat sokerimassaa ja puu suklaamassaa. Ikkunoissa on ”lasina” kuivaa liivatelehteä, joita Tia hieman sotki maalilla. Sisälle hän laittoi vielä lasten toiveesta oranssit, paristokäyttöiset tunnelmavalot.
Leivonta on rentouttavaa ja halpaa terapiaa.

Oletko tehnyt aiemmin piparkakkutaloja?

Pienestä pitäen olen tehnyt joka vuosi perheelleni piparkakkutalon. Muutama vuosi sitten innostuin piparitöistä kunnolla. Nyt olen valmistellut jo jouluksi suuren konditoria-piparkakkutalon kaavat!

Teet työksesi fantasiakakkuja ja muita leivonnaisia. Oliko Halloween-piparkakkutalo tilaustyö vai omaksi iloksi?

Noin vuosi sitten tosiaan päätin tehdä rakkaasta harrastuksestani työn: minulla on Porissa pieni kotileipomoyritys nimeltä TiaNCakes. Valmistan pääasiassa fantasiakakkuja ja lisäksi perinteisiä kahvipöydän tuotteita.

Halloween-piparkakkutalo kuitenkin oli omaksi iloksi. Leivonta ja käsillä tekeminen, varsinkin näin hauskalla teemalla, on rentouttavaa ja halpaa terapiaa.

”Rakastan syksyä, leivontaa sekä kaikkea kauhuun ja kammottavaan liittyvää. Halloweenissa kaikki ne yhdistyvät. Lasten kasvaessa halloweenista on muotoutunut perheessämme odotettu aika, jolloin koristelemme kotia, vietämme aikaa yhdessä ja hassuttelemme”, Tia kertoo.

Jutun kuvat ovat haastateltavan ottamia.

Vinkki: kotileipureiden upeat pipariluomukset

Haluatko nähdä lisää huiman upeita piparkakkutaloja? Kurkkaapa tämä Stinan hervoton hevostalli tai nämä 10 toinen toistaan kekseliäämpää kotikeittiöissä syntynyttä luomusta.

2 kommenttia