Fenkoli on monikäyttöinen kasvi, joka kukoistaa ruukussakin – näin onnistut kasvatuksessa
Piha ja puutarha
Fenkoli on monikäyttöinen kasvi, joka kukoistaa ruukussakin – näin onnistut kasvatuksessa
Fenkolin kasvatus onnistuu parhaiten aurinkoisessa paikassa ja ravinteikkaassa maassa. Fenkoli kannattaa kylvää vasta kun maa on tarpeeksi lämmin, muuten salaattifenkolin mukula voi jäädä kehittymättä.
Julkaistu 8.5.2023
Viherpiha

Aniksen ja Välimeren makuihin mieltyneelle tarhurille fenkolien suku tarjoaa useita herkullisia vaihtoehtoja. Maustefenkolia kasvatetaan lähinnä yksivuotisena lehtiyrttinä, sillä laji ehtii hyvin harvoin tehdä siemeniä. Hienoliuskaisia lehtiä käytetään tillin tapaan. Pronssiin vivahtava maustefenkoli eli ”pronssifenkoli” säväyttää arominsa lisäksi hienolla värisävyllään.

Salaatti- eli mukulafenkoli on lyhyen päivän kasvi ja olosuhteissamme haasteellinen kasvatettava. Salaattifenkolista voidaan hyödyntää sekä tillimäiset lehdet että lehtiruodin paisunut tyviosa. Molemmat lajit maistuvat anikselle.

Fenkoli – näillä ohjeilla onnistut kasvatuksessa:

Fenkolin kasvupaikka

Varaa fenkoleille aurinkoinen tai puolivarjoisa paikka. Hyvä kasvualusta on kalkittu, ravinteikas, kuohkea ja ainakin 40 sentin paksuinen. Huonossa maassa fenkoli kasvaa hitaasti eikä ehdi tuottaa hyvää satoa ennen kukintaa.

Fenkolin kylvö ja istutus

Kasvata fenkoleita kohopenkissä, viljelylaatikossa tai kasvatussäkissä. Myös tilava ruukku käy, kunhan huolehdit säännöllisestä kastelusta ja lannoituksesta. Maustefenkolista voit saada aikaista lehtisatoa istuttamalla tai kylvämällä taimet kasvihuoneeseen huhti-toukokuussa. Etelässä voit myös kylvää fenkolien siemenet suoraan penkkiin maan lämmettyä noin 10-asteiseksi.

Kylvä siemenet ruukkuun tai laatikkoon 3–5 viikkoa ennen istutusaikaa ja nosta kylvös mieluiten noin 20-asteiseen paikkaan. Etenkin salaatti- eli mukulafenkolille on eduksi kasvua topakoittava valoisa, 15–18-asteinen paikka, kun taimi on kasvattanut noin kolme kasvulehteä.

Pitkät ja valoisat kesäpäivät virittävät kasvin herkästi kukkimaan, mikä estää mukulan muodostumisen. Kukkavarsien kehittymistä edistävät muun muassa kuivuus, liian tiheä istutus (sopiva riviväli on noin 40 cm, taimiväli noin 20 cm) sekä kasvualustan köyhyys.

Lehtikantojen paisumiseen mukulaksi vaikuttaa myös ilman lämpötila. Pitkässä kesäpäivässämme ja kesän hellejaksoina haasteena onkin kasvattaa lehtikantakimppu ennen kukkavarren kasvua. Mukulan muodostuminen keskeytyy, jos lämpötila nousee yli 25 asteen tai laskee alle 7 asteen. Salaattifenkoli on lisäksi arka hallalle.

Kokeile etelässä myös keskikesän kylvöä. Kylvöstä satoon kuluu 3–4 kuukautta, joten onnistuminen riippuu kesäsäistä.

Fenkolin karaisu

Karaise taimia 1–2 viikkoa ja suojaa kasvuharsolla hallalta. Istuta taimet ulos säiden lämmettyä. Varaa noin kymmenkunta salaattifenkolin tainta neliölle, jos haluat pulleita ja isoja lehtikantakimppuja. Vältä istuttamasta tainta liian syvään.

Fenkolin kastelu

Kastelusta huolehtiminen on ensisijaisen tärkeää, sillä kuivuus virittää salaattifenkolin kukkaan ja tyven paisuminen estyy.

Fenkolin kasvatus- ja sadonkorjuuajat

Fenkolin käyttö ruoanlaitossa

Korjaa fenkolin sato ajoissa. Kiilamainen lehtikantakimppu venyy nopeasti pitkulaiseksi ja kasvattaa puisevan kukkavarren.

Kerää maustefenkolista lehtiä ja latvaversoja. Korjaa salaattifenkoli mukulan pullistuttua – voit hyödyntää myös kasvin lehtiä ja kukintoja. Kukkimaan innostuneen salaattifenkolin kovat ja säikeiset kasvinosat sopivat liemien, juomien ja keitoksien maustajaksi.

Salaattifenkolit eivät säily yhtä pitkään kuin porkkanat ja perunat. Terveet mukulat säilyvät jääkaapissa tai viileässä pimeässä kellarissa (2–5 asteessa) muoviin pakattuina keskimäärin 2–4 viikkoa.

Salaattifenkolin aromikkaat lehdet sopivat käytettäviksi maustefenkolin tapaan.

Fenkolilajikkeet:

  • Salaatti­fenkoli ’Fino’: Yksi tavallisimmin viljellyistä lajikkeistamme. Kasvuaika noin 75 vrk.
  • Salaattifenkoli ’Finale’: Lajikkeen etuna pidetään pitkähköä korjuuaikaa. Kasvuaika noin 80 vrk.
  • Salaattifenkoli ’Zefa Fino’: Sveitsiläinen perinnelajike 1800-luvun alusta. Kasvuaika 80–90 vrk.
  • Mauste­fenkoli: Kasvatetaan lehtimausteena, myydään monesti ilman lajikenimeä. Korkeus 70–120 cm. Voi talvehtia leutona talvena suojattuna ja tällöin ehtiä tuottaa siemeniä etelässä.
  • ”Pronssifenkoli” ’Smokey’ ja ’Purpureum’: Punaruskea maustefenkoli, korkeus 80–140 cm. Talvehtiminen kuten maustefenkolilla.

Asiantuntija: erityisasiantuntija Marja Kallela, Proagria Etelä-Suomi

Kommentoi »