Apua, pionissa on muurahaisia! Ja miksei se kuki? Kaunottaren yleisimmät pulmat ja niiden ratkaisut
Piha ja puutarha
Apua, pionissa on muurahaisia! Ja miksei se kuki? Kaunottaren yleisimmät pulmat ja niiden ratkaisut
Kiipeilevätkö muurahaiset pionin nupuissa? Tai nuukahtiko koko kasvi? Kokosimme pionin yleisimpiin ongelmiin vastaukset.

Pionin tyvi mätänee, mikä avuksi?

Pionissa yleinen harmaahome (Botrytis paeoniae) aiheuttaa varren ja lehtien tyven tummumista ja mätänemistä. Se voi ruskettaa myös nuppuja. Kasvinosien pintaan voi tulla harmaata peitettä ja versot lakastuvat, kaatuvat, saastuneet nuput ja kukkaperät ruskettuvat ja kuivuvat.

Harmaahome pitää kosteasta, joten pidä kasvusto ilmavana äläkä lannoita liikaa typpipitoisella lannoitteella. Istuta pioni aurinkoiselle ja kuivalle paikalle, mieluiten kohopenkkiin. Varsinaista torjunta-ainetta harmaahomeelle ei ole kotipuutarhurille sopivassa pakkauksessa. Leikkaa pois saastuneet kasvinosat ja polta ne. Sienitauti talvehtii lakastuneissa lehdissä ja varrentyngissä, joten syksyllä koko kasvusto kannattaa leikata ja poistaa kukkapenkistä.

Miksi pioni ei enää kuki?

Oikea istutussyvyys on tärkeää jalopionin viihtymiselle. Silmujen päällä ei saa olla kuin 3–5 senttiä multaa. Toisaalta ne eivät saa myöskään olla liian pintaan istutettuja. Kumpikin asia johtaa nopeasti siihen, että taimet viihtyvät huonosti ja kukintakin saattaa jäädä vähäiseksi.

Pionin taimi saattaa olla nyt liian ylhäällä. Vaikka pioni olisi alun perin istutettu oikeaan syvyyteen, pehmeä pintamaa painuu nopeasti ja juurakot ovat helposti liian ylhäällä. Lisää hieman hiekkaa tai hiekkamultaa tyven kasvualueelle.

Jos olet tuonut pionien juuristoalueelle vuosittain kompostikatetta tai muuta katetta, vaikka vain vähän kerrallaan, luultavasti pionien silmut ovat vähitellen joutuneet liian syvälle. Kukinta palautuu vähitellen normaaliksi, kun poistat varovasti maata niiden tyveltä.  

Jalostamattomat tai vähän jalostetut maatiaispionit, kerrannaiskukkaiset tarhapionit tai kartanopionit saattavat kukkia runsaasti, vaikka niiden juurakoitten yläosa on näkyvissä maanpinnassa.

Vanhan pionin nuput kuivuvat kastelusta huolimatta. Miksi?

Jos pioni ei oireile muulla tavoin, nuput ovat todennäköisimmin kärsineet kylmästä. Pakkasvioituksia voi tulla keväällä, jos kovia pakkasia tulee vielä siinä vaiheessa kun kasvu on jo pitkällä. Vioitus näkyy viiveellä, kun nuput alkavat paisumisen sijaan kutistua ja lopulta mustua. Usein niihin iskeytyy myös harmaahome.

Vedenpuute voi olla syynä nuppujen kuivumiseen, samoin se, että kasvi on vastikään siirretty.

Toisinaan nuput saattavat jäädä aukeamatta myös vähäravinteisen kasvualustan vuoksi, jolloin lannoitus auttaa. Pionit tarvitsevat voimakkaan, ravinteikkaan maan. Jos ravinteita ei ole riittävästi, kasvi huomaa pian, ettei kukkiminen kannata. Silloin se yrittää vain pysyä hengissä antaen nuppujen kuivua. Varsinkin pitkälle jalostetut pionilajikkeet tarvitsevat runsaasti ravinteita. Anna pionille elokuussa syyslannosta ja levitä rakeista kalkkia juuristoelueelle keväällä.

Muurahaiset pionin nupussa ovat yleinen näky. Niistä ei kannata turhaan huolestua.

Miksi pionin nupuissa on muurahaisia?

Pionin nupuista erittyy tahmeaa, sokeripitoista nestettä, jota muurahaiset todennäköisesti etsivät.

Toinen vaihtoehto on, että pionissa on kirvoja ja niitäkin löytyy mehukkaasta kukkanupusta. Muurahaiset pitävät kirvojen sokeripitoisesta ulosteesta ja suojelevat kirvoja muilta petohyönteisiltä. Muurahaiset eivät tapa kirvoja, vaan lypsävät sokeripitoista nestettä kirvoista. Siksi muurahaiset ovat usein merkki kirvojen läsnäolosta niin pionissa, kuin muissakin koristekasveissa.

Yleensä muurahaisista ei ole mitään haittaa pionille.

Pioni ruskettuu ja lehdet mätänee, koko kasvi nuukahtaa. Mistä on kyse?

Pioniin iskeytynyt tauti saattaa olla pahkahome (Sclerotinia sclerotiorum), joka ruskettaa lehtiä ja nuppuja. Tauti voi olla hyvin ankara. Pahkahome-sieni on loinen, joka muodostaa valkoisia pahkoja tai nystyjä kasvinosiin. Pahkat tummuvat ja tippuvat maahan, jossa tauti talvehtii. Siksi olisikin tärkeää poistaa sairastuneet kasvit ja polttaa ne heti oireiden ilmennyttyä. Näin pahkoja ei pääsisi tippumaan maahan. Jos tauti on päässyt saastuttamaan kasvualustan, sitä on lähes mahdotonta torjua. Ainoa vaihtoehto on hankkia uudet taimet ja vaihtaa istutuspaikkaa. Joskus myös kasvuston harvennus ilmavammaksi vähentää oireiden esiintymistä.

Miksi pionin lehtien alapinnoilla on ruskeita pilkkuja?

Tauti on mitä ilmeisimmin pioninruoste (Cronartium flaccidum). Jos tartunta on voimakas, lehdet voivat lakastua kokonaan ja kasvin elinvoima heikkenee. Saastuneet kasvinosat on syytä leikata pois ja hävittää.

Lue lisää:

1 kommentti