
Chilin kypsyttäminen – raa'aksi jääneiden chilien kypsyttämiseen on monta hyvää konstia
Kaikki chilit eivät ehdi kypsyä ennen kylmiä säitä, mutta ei hätää. Hortonomi Outi Tynyksen vinkeillä saat kypsytettyä myös raa'aksi jääneitä chilejä. Kypsät hedelmät ovat aromikkaimpia ja maultaan monivivahteisimpia.
1. Poimi osa raakoina
Kerää osa hedelmistä raakoina, sillä se edistää jäljelle jääneiden kypsymistä. Nosta chiliruukku kasvihuoneeseen tai lämpimälle seinustalle kasvuharson alle. Useimmat chilit sietävät alhaisia mittarilukemia, mutta viileässä kypsyminen hidastuu tai pysähtyy.

2. Kypsytä valoisassa
Poimi kasvustosta täysikokoisiksi kasvaneita hedelmiä, joiden värittyminen on alkanut. Ne jatkavat kypsymistään sisällä samaan tapaan kuin tomaatit. Ihanteellinen paikka on noin 20-asteinen ja valoisa. Kypsymistä voi hidastaa pitämällä hedelmiä 10–15 asteessa.

Chilejä voi käyttää eri kypsyysasteissa, mutta kypsät hedelmät ovat aromikkaimpia ja maultaan monivivahteisimpia.
3. Nappaa koko verso
Leikkaa hedelmöiviä versoja maljakkoon ja tuo sisälle jatkamaan kypsymistään. Voit myös kiskaista kasvin juurineen maasta ja laittaa veteen. Molemmat tavat antavat lisäaikaa kypsymiselle, kun miinuslukemat uhkaavat ulkona.

4. Ota ruukku sisälle
Kiikuta chili ruukkuineen päivineen sisätiloihin. Hyvin talvehtinut kasvi voi tuottaa satoa tuntuvasti keväällä kylvettyjä taimia nopeammin. Vältä kuitenkin viemästä chilejä huonekasvien läheisyyteen, sillä ulkoa tuoduissa chileissä voi lymytä ötököitä.

5. Kypsytä pussissa
Sujauta chilit omenoiden kanssa samaan muovipussiin. Omenien erittämä etyleeni edistää chilien kypsymistä. Hautova kosteus ja korkea lämpötila pilaavat hedelmät helposti, joten tuuleta pussin sisältöä ja tarkkaile hedelmien kypsymistä. Jälkikypsytys onnistuu myös vadilla ja ilmavasti ripustettuina nippuina.

