
Puutarhuri: Tomaattien kypsytys sisällä on helppoa – toimi näin, ja saat niistä yhtä makoisia kuin ulkona
Tomaatit kannattaa tuoda sisälle kypsymään, kun lämpötila on ollut useita päiviä alle 15 astetta, neuvoo puutarhuri Juha Toikka. Kypsytyksessä voi unohtaa turhat kikkailut, mutta muutama asia kannattaa ottaa huomioon.
”Tomaattien kypsyminen jatkuu syksyllä sisällä. Hommassa ei ole mitään vaikeaa! Itsekin on tullut kokeiltua vaikka mitä kikkoja, mutta olen todennut ne turhiksi.
Tomaatit kypsyvät sisällä ihan normaalissa huoneenlämmössä, 18–25 asteessa. Mihinkään erikoistilaan niitä ei tarvitse viedä. Esimerkiksi keittiön pöytä on hyvä, kunhan aurinko ei pääse porottamaan suoraan. Tilan pitää olla valoisa, mutta oleellisinta on lämpötila.

Poimimiseen on hyvä ryhtyä, kun lämpötila on ollut useita päiviä alle 15 astetta. Silloin tomaattien kypsyminen ulkona tai kasvihuoneessa hidastuu merkittävästi. Poimimista ei kannata tehdä kertaurakkana vaan leppoisasti useassa erässä. Jos täyttää kerralla ämpärin, tomaattien paino aiheuttaa alempiin pintavikoja. Kypsytettäväksi valitaan vain terveet ja ehjäkuoriset yksilöt.
Astian päälle asetellaan löyhästi muovihuppu niin, että ilma pääsee kiertämään.
Tomaatit asetellaan astiaan, jossa ne mahtuvat olemaan vierekkäin, ei päällekkäin. Itse käytän käteviä muovisia eineslaatikoita mutta tavallinen lautanenkin käy. Samaan astiaan kannattaa nostaa eri kypsyysasteisia tomaatteja. Astian päälle asetellaan löyhästi muovihuppu niin, että ilma pääsee kiertämään. Muovihupun alla pysyvät sopiva lämpötila, mikroilmasto ja kosteus.
Joskus neuvottiin panemaan omena mukaan tomaattien kypsymistä edistämään. Tällaiseen ei ole tarvetta. Omenat kannattaa mieluummin syödä. Kypsyessään tomaatti erittää itse etyleeniä, joka edistää kypsymistä.
Isoihin tomaatteihin kannattaa jättää jäljelle kanta ja kirsikkatomaatteihin terttu. Kanta edistää kypsymistä, ja terttu pitää lisäksi tomaatit sopivasti irrallaan toisista, kuten ulkona kasvaessa. Kannat ja tertut poistetaan vasta, kun tomaatit ovat syöntikypsiä.
Isoihin tomaatteihin kannattaa jättää jäljelle kanta ja kirsikkatomaatteihin terttu.
Tomaattien kypsyminen kestää vain muutaman päivän, jos tomaatit vähän punertavat jo sisään tuotaessa. Jos tomaatit ovat vielä kovin raakoja, kypsymiseen voi mennä jopa 3–4 viikkoa. Odottaminen palkitsee, sillä sisällä kypsytetyt tomaatit ovat aivan yhtä makoisia kuin ulkona loppuun asti kypsyneet.”
