Munuaisen muotoinen kukkapenkki ja muita puutarhaunelmia, jotka melkein toteutuivat
Kolumni
Munuaisen muotoinen kukkapenkki ja muita puutarhaunelmia, jotka melkein toteutuivat
Hyvästi palanut nurmi, tervetuloa vehreä cottage garden, suunnitteli Unelmien Talo&Koti -lehden toimituspäällikkö Anu Karttunen. Vaan miten kävi?
13.6.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Orgaanisia muotoja! Muista munuainen! Puolisoni hakkasi lapiolla tiukkaan nurmikkoon uuden istutusalueen muotoja, ja huusin vieressä ohjeita vihko kädessä. En ollut huolissani hänen sisäelintensä kunnosta vaan siitä, että kukkapenkistä tulisi täydellisesti munuaisen muotoinen.

Olimme alkukesän pihainnostuksessamme täynnä ideoita ja energiaa. Olin piirtänyt vihkoon vauhdikkaan pihasuunnitelman, jossa lättänään ja vähämultaiseen nurmiplänttiimme oli nouseva kerroksellisia istutusalueita, kaarevia käytäviä ja näkymiä eri tiloihin. Hyvästi palanut nurmi ja kuoppainen jalkapallokenttä, tervetuloa cottage garden ja englantilaisen puutarhan vehreys.

”Kukaan ei ole rakentanut käytäviä, sillä cottage garden ei oikein toimi ilman kasveja.”

Kun istutusalue oli perustettu ja reunustettu maasta kangetuilla julmetuilla kivillä, olivat paukut loppu, ja juhannuskin kolkutteli ovella. Munuaisen sijaan penkin muotokieli muistutti lähinnä maksaa. Istutimme siihen puutarhaliikkeen laarin viimeiseksi jääneen surkean hapankirsikan, koska rusokirsikkabuumi oli vienyt koreammat puut koko maasta. Perennoihin meni pieni omaisuus.

Hapankirsikka elää yhä, mutta lähes kaikki kukkaset luovuttivat ensimmäisen talven aikana. Kävi kivuliaasti ilmi, että pihassamme viihtyy lähinnä peltokorte. Kukaan ei ole rakentanut käytäviä, sillä cottage garden ei oikein toimi ilman kasveja.

Englantilaisen puutarhan rinnalle onkin noussut uusi haave. Vanhoista ikkunoista tehty viherhuone täyttäisi kaikki toiveet: siellä voisi kasvattaa ainakin tomaatteja ja käpertyä mukavaan korituoliin lukemaan kirjaa. Kattoon keijuvalot ja lasiin jotain ihanaa.

Suunnitteluvihko esille!

Kommentoi »