Maku

Italian makuista arkea! Nappaa Annin uunissa -bloggaajan arkiruokabravuurit talteen

Italian makuista arkea! Nappaa Annin uunissa -bloggaajan arkiruokabravuurit talteen
Leivontabloggaaja Anni Paakkunainen rakastaa italialaista ruokaa. Nopeat luottoreseptit toimivat myös vauva-arjen keskellä. Löydät Annin kolmen arkibravuurin reseptit jutun lopusta!
Julkaistu 20.10.2021

”Meillä syödään viikoittain pastaa, sillä italialainen ruoka on minun ja mieheni lempiruokaa. Teimme ensimmäisen ulkomaanmatkamme Italiaan, ja viisi vuotta myöhemmin menimme siellä naimisiin. Häidemme ainoa ohjelmanumero oli viiden ruokalajin italialainen illallinen.

Kiinnostus italialaista ruokaa kohtaan alkoi jo lapsena. Perheeni asui rivitalossa, jonka seinänaapurina oli italialais-suomalainen perhe. Ystävystyin perheen tyttären Giulianan kanssa, joten vietin usein iltoja naapurissa. Heillä valmistettiin ruokia, joita meillä kotona ei koskaan 1980-luvulla syöty – se oli kiehtovaa!

Parasta italialaisessa ruoassa ovat yksinkertaiset ja laadukkaat raaka-aineet sekä lyhyt kokkausaika.

Yksi ruoista oli penne frittata, italialainen pastamunakas, joka oli leikattu pizzapalojen muotoon. Pyysin reseptin itselleni ja olen muokannut siitä omanlaiseni. Frittata on täydellinen hävikkiruoka, sillä pohjana toimii edellisen päivän tomaattipasta, joka on bravuurini. Tämän version olen kehitellyt reseptin pohjalta, jonka opin Italiassa pastakurssilla. Keitän kastikkeen tuoreista kirsikkatomaateista. Jalostin pastasta version myös vauvallemme. Tarjoan kastikkeen hänelle pienen, lähes riisin kokoisen pastan kanssa.

Kokkaamme italialaista ruokaa niin paljon, että toivottavasti siitä tulee myös vauvamme lempiruokaa.

Lapsi on muuttanut arkeani kiireisemmäksi. Olen äitiyslomalla, joten päivitän blogiani vauvan ehdoilla. Jos vauva nukkuu pitkät unet, ehdin kuorruttaa suklaakakun, mutta jos hän ei nuku, en ehdi, eikä se haittaa. Aiemmin käytimme myös yhtenä kahtena arkipäivänä enemmän aikaa ruoanlaittoon ja nautimme aterian punaviinin kanssa. Nyt pyrimme siihen, että ruoat valmistuvat puolessa tunnissa. Parasta italialaisessa ruoassa ovatkin yksinkertaiset ja laadukkaat raaka-aineet sekä lyhyt kokkausaika.”

Annin italialaiset makumuistot:

  • Pasta aglio e olio: ”Häiden jälkeen jäimme lomalle Gardajärvelle Salòn kaupunkiin. Löysimme paikallisten suosiman ravintolan, jossa viisi seurueestamme tilasi tätä pastaa. Valkosipulilla, oliiviöljyllä ja chilillä maustettu pasta tarjottiin jättikatkarapujen kanssa. Se oli taivaallista!”
  • Kesäkurpitsaspagetti: ”Se muistuttaa lapsuudestani. Ystäväni Giuliana tekee pastaa edelleen. Olen miettinyt, että pitäisi pyytää häneltä resepti. Pastaan tulee spagettia, parmesaania, vähän pekonia ja paljon hienonnettua kesäkurpitsaa.”
  • Tiramisu: ”Söin Italiassa asuvan ystäväni luona parasta tiramisua. Mascarpone oli hankittu tuoretiskiltä, ja tiramisun maut saivat mehevöityä tunteja. Tiramisu oli täydellistä, ei liian kuivaa eikä vetistä.”

Nappaa talteen Annin arkibravuurien reseptit!

Taivaallinen tomaattipasta

Taivaallinen tomaattipasta on Annin luottoresepti, joka toimii myös vauva-arjen keskellä.

Penne frittata

Annin penne frittatan pohjana toimii edeltävänä päivänä tehty tomaattipasta. Joinakin päivinä frittataan uppoavat myös lohipasta ja bolognese.

Täytetty focaccia

Täytetty focaccia roomalaiseen tapaan on Annin luottolounas. Voileivät saavat sisäänsä prosciutto-kinkkua, rucolaa, mozzarellajuustoa ja tomaattia.

Kommentoi »