6 ideaa itämaiseen puutarhaan
Piha ja puutarha
6 ideaa itämaiseen puutarhaan
Puutarhassa voit yhdistää ja soveltaa eri kulttuurien ja tyylisuuntien parhaita paloja. Vesi ja kivet ovat tärkeitä elementtejä esimerkiksi japanilaisessa puutarhassa. Voit koostaa oman pienen itämaisen palan niiden ympärille.
9.3.2016
 |
Viherpiha
Puutarhan sommittelussa vähemmän on usein enemmän. Itämainen puutarha luottaa muutamaan keskeiseen elementtiin ja luo niiden avulla rauhaa henkiviä pienoismaisemia. Suuri kivi tiheän pensaikon keskellä kuvaa metsän keskeltä kohoavaa vuorta. Puiden muotoilussa tavoitellaan vuoren rinteillä tuulen tuiverruksessa kasvaneen puuvanhuksen ajatonta ilmettä. Samalla puu pysyy sopivan kokoisena eikä peitä näköalaa liiaksi. Kiinteä ja tiivis seinä rajaa puutarhan omaksi intiimiksi alueeksi.
Astuinkivistä ladotulla polulla kivet voi asetella vaihteleville etäisyyksille toisistaan. Silloin kulkija saadaan hidastamaan tai jouduttamaan askeleitaan ja kenties kiinnittämään huomionsa johonkin maiseman yksityiskohtaan, kuten vaikkapa punalehtiseen japaninvaahteraan. Alun perin astuinkivipolku kehitettiin japanilaisten teehuoneiden käytännölliseksi ja hienostuneeksi kulkureitiksi, joka kuljettaa pois arkipäiväisyydestä. Suomessa polun pohjalle tarvitaan aina kivimurskepatja, sillä maaperämme on routivaa.
Japanilaisessa puutarhassa vesi edustaa liikettä ja vapautta, vastakohtana kivien liikkumattomuudelle. Se on niin tärkeä, että jos alueella ei ole mahdollista käyttää vettä, sitä esitetään kivien, soran tai hiekan avulla. Putous voi olla pieni, eikä veden tarvitse kiertää koko ajan. Tärkeää on miettiä se kokonaisuuteen sopivaksi ja perustaa huolella. Putouksen alle laitetuilla kivillä ja virtauksen voimakkuudella voi säädellä äänenlaatua.
Kiinalaishenkisesti aivan veden rajaan tai kokonaan veden päälle rakennetusta paviljongista voi ihailla kuutamoa, tähtiä, pilviä ja rantamaisemaa. Huvimaja voi olla päivänvarjomaisen avoin ja kevyt. Keltaiseksi maalattu puuristikkokoristelu sopii upeasti katosta kannattelevien tolppien ja kaiteiden voimakkaan punaiseen. Kiinalaistyylisten rakennelmien suosio oli Euroopassa huipussaan 1700–1800-luvuilla.
Pergola saa aivan uuden ilmeen, kun muotoilet poikkipuiden päät ja käsittelet pinnat räiskyvällä värillä. Punainen liittyy kiinalaisittain kaikkiin elämän positiivisiin puoliin. Itämaisia eläinaiheita ovat esimerkiksi lohikäärme, kurki ja koikarppi.
Silta on polun jatke, aivan kuin veden yli vievät pyöreät betoniset astuinkivet. Yksinkertainen puusilta sopii tyylillisesti moderniin minimalistiseen pihaan.

Lue lisää:

Kommentoi »