5 ideaa talviseen puutarhaan
Piha ja puutarha
5 ideaa talviseen puutarhaan
Nauti talvisen puutarhan tunnelmasta, jota elävöittävät itsetehdyt kranssit, jääkoristeet ja lintujen siemenkakut.
13.11.2016
 |
Viherpiha

Lumi maalaa maiseman valkeaksi, ja huurre sävyttää puiden ja pensaiden paljaat oksat. Puutarha uinuu talviunta, mutta sen ei silti tarvitse näyttää elottomalta. Jätä tuulen tuiskua ja pakkasta kestäviä koristeita talvipihan kaunistukseksi. Havukorit ja kranssit somistavat hiljaista puutarhaa. Myös puiden ja pensaiden rungot sekä havukasvit ovat koristeellisia yksityiskohtia lumen kuorruttamina.

1. Pukeudu lämpimästi, keitä pannullinen kuumaa mehua tai teetä ja suuntaa ulos. Levitä pergolan tai huvimajan penkeille lampaantaljat ja istahda alas ihailemaan puutarhan valkeutta. Tarkkaile talvipuutarhan rauhallista eloa ja ihastele käppyräisiä oksia ja silmuja, joissa pikkuruiset lehtiaiheet ovat jo valmiina heräämään kasvuun ensi keväänä.
2. Mosaiikkityöt tuovat väriä talven valkeuden keskelle. Ne voi huoletta jättää talveksi ulos, jos niissä ei ole painaumia, joihin kertyvä vesi jäätyessään halkaisee työn. Kuutio ja pallot on tehty valamalla betonia haluttuihin muotoihin ja koristelemalla niiden pinta värikkäillä mosaiikeilla. Pallot on valettu tyhjän leikkipallon avulla, kuutio muovilaatikossa. Pajukorit kestävät pakkasta ja sopivat talviajan istutusten ruukuiksi.
3. Luonnonmateriaalit sopivat mitä parhaiten puutarhan koristeluun. Ripusta kuusenoksista sidottuja nippuja huvimajan pilareihin. Tee oksakoristeita esimerkiksi joulun jälkeen pihalle viedystä joulukuusesta. Sido oksia nipuksi puuvillakankaasta revityllä suikaleella ja ripusta siimalla kristalleja yksityiskohdaksi. Kuusenoksaniput säilyvät hyvän näköisinä läpi talven. Keväällä havunoksat kannattaa kompostoida tai hakettaa.
4. Lämmin mustaherukkamehu palauttaa mieleen loppukesän marjasadon. Mausta mehu sitrusviipaleilla, inkiväärisuikaleella, kanelilla, vaniljasokerilla tai kardemummalla. Oivalliset lasinlämmittimet syntyvät vanhasta villapaidasta. Pesukoneessa huopuneen neuleen hihoista voi leikata leveät suikaleet kuumaa kestävän juomalasin ympärille. Ompeluakaan ei tarvita.
5. Houkuttele lintuvieraita ripustamalla puiden oksille kookosrasvasta ja siemenistä tehtyjä kakkuja. Vala siemenkakkuja kakkuvuokiin ja maitopurkkeihin, jolloin saat niihin tuhdisti enemmän syötävää kuin pieniin kaupan siemenpalloihin. Parin päivän poissaolo kotoa ei jätä lintuja nälkäisiksi. Voit taivutella siemenkakuille kana- tai jyrsijäverkosta oman korin. Mittaa korin koko siemenkakkujen mukaan. Leikkaa sivuleikkureilla verkosta pala, taivuta ja sido galvanoidulla teräslangalla lieriöksi. Taita alareunasta pohja kiinni ja sido tarvittaessa teräslangalla, josta voit myös tehdä kantoja ripustuskahvan. Jatka lintujen ruokintaa kevääseen asti.

Lue lisää:

Kommentoi »