Tee pihalle jäälyhty: 3 koristeluvinkkiä
Tee itse
Tee pihalle jäälyhty: 3 koristeluvinkkiä
Jäälyhty valaisee pihalla, kun ilta alkaa hämärtyä. Lyhdyistä saa näyttävämpiä koristelemalla ne luonnon omilla aineksilla.
10.1.2020
 |
Meidän Mökki

Perinteisen jäälyhdyn tekoon tarvitset vain ämpärin ja vettä. Vedellä täytetty astia viedään ulos jäätymään. Jos pakkasta on kymmenisen astetta, jäätyminen kestää yhden yön. Kun vesi on jäätynyt reunoilta, tee yläosaan reikä, käännä ämpäri ylösalaisin ja valuta sula vesi pois. Näin jäälyhdystä tulee ontto.

Erikoisempia lyhtyjä saat värjäämällä veden tai lisäämällä siihen kasvin osia koristeeksi. Pienet jäälyhdyt valmistuvat vaikka pakastimen lokerossa.

Tarvikkeet:

  • kakkuvuokia (metallisia rengaskakkuvuokia tai silikonivuokia)
  • koristeeksi varpuja, oksia, käpyjä, marjoja jne.
  • vesivärejä (tai muuta väriä veden värjäämiseen)
  • tasapohjainen astia
  • narua.

Lyhtykakku puolukanvarvuista

Täytä kakkuvuoka vedellä. Asettele vuokaan koristeeksi puolukanvarpuja ja halutessasi myös pakastemarjoja. Varvut asettuvat helposti täyttämään koko alaa. Pakastemarjat pysyvät pohjalla ja jäävät siten koristamaan lyhdyn yläreunaa. Jos jäädytät lyhtyjä pakastimessa, varmista että vuoka on tasaisella alustalla. Jäädytä vuokia pakastimessa yön yli, kovalla pakkasella pihalla parikin tuntia riittää. Nosta jäätynyt vuoka tiskialtaaseen, käännä nurinpäin ja valuta kakkuformun pinnalle vettä, kunnes lyhty irtoaa.

Kävyillä ja oksilla koristeltu lyhty

Täytä vuoka vedellä ja asettele koristeeksi käpyjä ja oksia. Kävyt nousevat veden pinnalle, joten ne jäävät valmiin lyhdyn alareunaan. Pakastemarjat pysyvät pohjalla ja jäävät siten koristamaan lyhdyn yläreunaa. Varpujen tavoin havut täyttävät koko tilan. Jäädytä ja irrota lyhty samalla tavalla kuin yllä.

Punaisena hohtava lyhty

Saat jäälyhtyyn väriä vesiväreistä tai vaikka punajuuren säilykeliemestä. Liemessä on reilusti pigmenttiä, joten pieni määrä riittää. Kääräise valmis jääkakku leivinpaperiin, sido ympärille rusetti ja vie pakkaspäivän tuliaiseksi mökkinaapurille! 

Kommentoi »