Meidän Mökki

Tee pihalle jäälyhty: 3 koristeluvinkkiä

Jäälyhty valaisee pihalla, kun ilta alkaa hämärtyä. Lyhdyistä saa näyttävämpiä koristelemalla ne luonnon omilla aineksilla.
Kuvat Ilona Savitie

Perinteisen jäälyhdyn tekoon tarvitset vain ämpärin ja vettä. Vedellä täytetty astia viedään ulos jäätymään. Jos pakkasta on kymmenisen astetta, jäätyminen kestää yhden yön. Kun vesi on jäätynyt reunoilta, tee yläosaan reikä, käännä ämpäri ylösalaisin ja valuta sula vesi pois. Näin jäälyhdystä tulee ontto.

Erikoisempia lyhtyjä saat värjäämällä veden tai lisäämällä siihen kasvin osia koristeeksi. Pienet jäälyhdyt ja -koristeet valmistuvat vaikka pakastimen lokerossa.

Tarvikkeet:

  • kakkuvuokia ja piparimuotteja
  • koristeeksi varpuja, oksia, käpyjä, marjoja jne.
  • vesivärejä (tai muuta väriä veden värjäämiseen)
  • tasapohjainen astia
  • narua.

Luonnollinen lyhtykakku

Täytä metallinen rengaskakkuvuoka tai silikonivuoka vedellä. Asettele vuokaan koristeeksi oksia, puolukanvarpuja, käpyjä tai pakastemarjoja. Kävyt nousevat veden pinnalle, joten ne jäävät valmiin lyhdyn alareunaan. Pakastemarjat pysyvät pohjalla ja jäävät siten koristamaan lyhdyn yläreunaa. Havut ja varvut asettuvat helposti täyttämään koko alaa. Jos jäädytät lyhtyjä pakastimessa, varmista että vuoka on tasaisella alustalla. Jäädytä vuokia pakastimessa yön yli, kovalla pakkasella pihalla parikin tuntia riittää. Nosta jäätynyt vuoka tiskialtaaseen, käännä nurinpäin ja valuta kakkuformun pinnalle vettä, kunnes lyhty irtoaa.

Punaisena hohtava lyhty

Saat jäälyhtyyn väriä vesiväreistä tai vaikka punajuuren säilykeliemestä. Liemessä on reilusti pigmenttiä, joten pieni määrä riittää. Kääräise valmis jääkakku leivinpaperiin, sido ympärille rusetti ja vie pakkaspäivän tuliaiseksi mökkinaapurille! 

Koriste pihakuuseen

Asettele piparimuotit tasapohjaiseen astiaan ja laske astiaan vettä sen verran, että muottien yläreuna jää hieman vedenpinnan yläpuolelle. Työnnä muotin sisään ripustusnaru sekä haluamasi koristeet. Piparimuottiin mahtuu pieni pätkä puolukanvarpua tai kuusenoksaa, tai esimerkiksi kauniita aniksia maustekaapista. Nämä koristeet menevät pieneen tilaan ja valmistuvat vaikka jääkaapin pakastelokerossa.

Lue lisää:

Julkaistu: 22.11.2016
Kommentoi »