14 ideaa kolmiulotteiseen pihaan
Piha ja puutarha
14 ideaa kolmiulotteiseen pihaan
Huomioi korkeus, leveys ja syvyys, niin saat puutarhan, jonka moniulotteisuus aukeaa ilman 3D-laseja.

1. Säilytä muuri

Muhkea kivimuuri on säilyttämisen arvoinen aarre, jos sellainen pihasta löytyy. Jos rakennat muurin itse, perustus on tehtävä routimattomalle maapohjalle. Kylmämuurissa kivet ladotaan päällekkäin ilman sidosainetta, laastimuurissa kivien väliin tulee sementtilaastia. Muuri on tehokas rajaaja ja näkösuoja. Lisäksi se eristää hyvin ääntä. Sen sisälle voi kätkeä puutarhan salaisimman ja suojaisimman huoneen. Kivi varastoi itseensä lämpöä päivällä ja luovuttaa sitä illalla ja yöllä. Sen suojassa voivat menestyä hallanaratkin kasvit. Tertin kartanossa Mikkelissä vanhan, valtavan suuren navetan kivijalan ympäröimälle alueelle on mahtunut peräti kolme tunnelmaltaan erilaista tilaa.

2. Suosi luonnonkiveä

Luonnonkivet ovat kestävä valinta puutarhan lattiaksi. Ne sopivat jopa metsäpolun materiaaliksi, kun askelkiviksi valitaan epäsäännöllisen muotoisia laattoja eikä polusta tehdä viivasuoraa. Mukulakivien muhkurat ovat kauniita, mutta niiden päällä on hankala kävellä. Ne sopivat kuitenkin oivallisesti askelmien väleihin ja reunoille.

3. Kasvata elävä matto

Kasvimatto puutarhan lattialla – voiko ihanampaa olla! Helmililjoista tehty puro kestää katselun, mutta ei tallausta. Harvat kasvit kestävät kovaa kulutusta, mutta esimerkiksi rönsyansikka ja ketohanhikki sietävät kävelyä päällään ja uusiutuvat tehokkaasti.

4. Tee kaarikäytävä

Kaarikäytävä tai lehtimaja voidaan kasvattaa elävistä pajuista punoen tai erilaisia tukirakenteita hyväksikäyttäen. Metalliseen tukeen tiiviisti kiipeävät lehtevät köynnöskasvit muodostavat nopeasti vehreän seinämän ja katoksen. Käytävä muuttuu suojaisaksi puutarhahuoneeksi, kun toiseen päätyyn istuttaa pensaita.

5. Kokeile viherseinää tai -kattoa

Viherkatot ja etenkin -seinät ovat yleistyneet huimaa vauhtia ulkomailla, mutta Suomessa ne odottavat vielä tulemistaan. Kasveilla päällystetyt rakenteet eristävät ääniä tehokkaasti ja lisäävät viihtyisyyttä. Mahtuisiko sinun puutarhaasi huone, jonka katolla kukoistaa sininatakasvusto, seinällä elävä kasvimosaiikki, ja jonka yksi seinä avautuu kuin autotallin ovi?

6. Täytä metalliverkko kierrätysmateriaalilla

Simpukoita kekseliäästi hyödyntävä aitaelementti yllättää. Noin metrin korkuinen aita sopii istutusalueiden välisiin rajauksiin tai vaikka oleskeluryhmän seinämäksi. Tiheäsilmäinen metalliverkko pitää kapean aidan ryhdikkäänä. Mitä muuta metalliverkon väliin voisi simpukoiden sijaan laittaa? Kiviä, käpyjä?

7. Anna nurmikon olla

Nurmikko on edelleen yksi yleisimmistä pihan lattiamateriaaleista. Pehmeällä ruohomatolla on ihana kulkea, juosta ja leikkiä. On myös mukavaa levittää nurmelle viltti ja nauttia eväskorin antimista tai hyvästä kirjasta. Paras nurmikko kasvaa hiekkapitoiseen maahan, sillä nurmikasvien juuret tarvitsevat ilmaa. Syksy on kevättä parempi kylvöaika. Silloin kastelua ei yleensä tarvita juuri lainkaan. Nurmikon ei tarvitse peittää koko pihaa, vaan sen voi yhdistää puu- tai kivipintoihin. Siirtymät erilaisten pintojen välillä kannattaa kuitenkin miettiä luonteviksi ja helppohoitoisiksi.

8. Yhdistä betonia ja soraa

Pyöreät betonilaatat muodostavat soran kanssa veikeän ja rytmikkään polun kukkaistutusten väliin. Reiällisen laatan keskelle voi istuttaa halutessaan kasvin. Reunan rajaus viimeistelee siistin vaikutelman. Jalan kuljettavilla reiteillä pohjatyöt voi tehdä kevyemmin kuin ajoväylillä. Pihan pysäköintialueelle vastaavanlaisen lattiapinnan saa rakennettua niin sanotuilla nurmikivillä, joiden rakoihin voi kylvää nurmikkoa tai polkuhaarikkoa.

9. Istu lehtien suojassa

Lehtimajassa on tunnelmaa. Erilaisia köynnöksiä voi istuttaa rinnakkain. Katoksessa versoja on ohjailtava, jotta lehdistö peittää sen kokonaan.

10. Maalaa seinä värillä

Lempivärillä maalattu rima-aita rajaa yksityisen tilan ja kertoo, missä puutarha alkaa ja päättyy. Korkea ja tiivis aita vaikuttaa helposti tylyltä, mutta kevyt vaakarimoitus ja kasvit pehmentävät vaikutelmaa. Kevyesti varjostava katto on tehty parrujen väliin pingotetusta purjekankaasta. Puulattia on lämmin ja säilyy hyvänä säännöllisellä hoidolla.

11. Niputa pajut pylväiksi

Elävä pajuaita on kuin pylväikkö puutarhan huoneiden välissä. Se on luonnollinen ja vaihtelevan kaunis. Muutaman sentin paksuiset pajut on istutettu nipussa ja sidottu tukevasti yhteen.

12. Kata polku kivituhkalla

Kivituhka-, sora- tai hakepinta luontuu metsäpuutarhaan. Pohjatöissä on kuitenkin huomioitava pohjamaan routivuus ja tuleva kuormitus. Reunat voivat olla epämuodolliset ja häilyvät, kasvillisuus saa tulla polun päälle. Hienojakoinen kivituhka tiivistyy kovaksi pinnaksi, kun sen kastelee ja täryttää.

13. Harkitse metalliaitaa

Tyylikäs metalliaita sopii monenlaiseen ympäristöön, niin maalle kuin kaupunkiinkin. Se on puuaitaa kalliimpi, mutta huomattavasti sitä kestävämpi seinäelementti puutarhaan. Siro ruudukko ja pystytolppien pyöreät nupit keventävät aidan kulmikasta olemusta. Köynnökset ja aidan viereen istutetut kasvit tuovat väriä ja pehmentävät näkymää.

14. Rajaa tila rakenteilla

Pihan huoneita voi suunnitella vasta sitten, kun ulkorakenteet ovat olemassa. Suuret puut muodostavat luonnostaan lehtevää kattoa latvuksillaan, mutta mitä tehdä, jos suuria puita ei ole? Ratkaisu voi löytyä nopeakasvuisista koripajuista. Ne ovat taipuisia ja notkeita. Runkojen taivuttaminen täytyy kuitenkin aloittaa jo silloin, kun pensaat ovat nuoria. Latvusta voi kääntää alaspäin painojen avulla tai ankkuroimalla vahvan narun rungosta tukeen, jolloin oleskelutilan ylle syntyy kaartuva katto. Paju kasvattaa oksansa valoa kohti pystysuoraan ylöspäin, ja lehvästö muodostaa varjoisan holvin. Pensasaita on kaunis, näkösuojaa tarjoava seinä, jota voi vahvistaa rakentamalla sen eteen puisen hyllykön. Siihen saa elävyyttä erikokoisilla lokeroilla, joihin voi sijoittaa ruukkukasveja. Kun osasta hyllykköä jättää takaseinän pois, muodostuu hauskoja ikkunoita.

Lue lisää:

Kommentoi »