1. Miten ummehtuneen hajuisen tekstiilin saa raikastettua?
Jos tuuletus ulkona tai parvekkeella ei riitä, parasta olisi vesipestä tekstiili koneessa tai käsin. Yleensä sopiva konepesuohjelma löytyy, jos materiaali on tiedossa tai arvattavissa. Erityisen raikasta tulee, kun koneeseen tai käsinpesuveteen lisätään huuhteluvaiheessa loraus etikkaa, joka neutraloi tuoksua entisestään. Myös urheilu- ja eläintekstiileille tarkoitettu pesuaine poistaa hajua. Isoille pinnoille voi käyttää höyrypesuria, joka poistaa hajut, eläinten karvat ja tahrat. Jos tekstiili ei kestä lainkaan pesua, ummehtuneisuutta voi neutraloida suihkuttamalla nurjalle puolelle hajunpoistospraytä.
2. Saako lasiesineiden ja keramiikan tummentumat poistettua?
Keittiössä vuosia koskematta säilytetyissä astioissa voi olla tiukasti pinttynyttä rasvaa ja pölyä. Jos astia kestää konepesun, pinttymät lähtevät varmimmin astianpesukoneessa. Jos esine on värjätty vain pinnastaan, siinä on käsin maalattuja koristeita tai kultauksia, tai jos se on erityisen arvokas tai hauras, liota se. Jätä astia vuorokaudeksi lämpimään pesuveteen, tai jos tahra on syvän astian sisäpuolella, täytä se vedellä, johon on liuotettu mietoa puhdistusainetta, ruokasoodaa tai etikkaa.
3. Millä lasia ei saa puhdistaa?
Lasin pintaa naarmuttavat hankaavat pesuaineet, karhunkieli ja teräsvilla – paitsi lasiliikkeistä saatava kolmen nollan teräsvilla. Käytä sitä fairyvesisuihkauksen kanssa.
4. Miten kalkki irtoaa maljakosta?
Sekoita ruokasoodasta ja vedestä paksu tahna ja hiero sillä kalkkirinkuloita tai muuta lasiin kertynyttä likaa. Vuonna 1937 ilmestyneessä Emännän tietokirjassa neuvotaan puhdistamaan kristallilasi kastamalla märkä tiskiharja kuivaan suolaan ja harjaamalla sakka pois. Taikasienellä lähtevät mitä ihmeellisimmätkin tahrat pintaa naarmuttamatta. Kristallin ja muut lasiesineet voi vielä kirkastaa etikkavedessä; hyvä suhde on puoli desiä etikkaa vesilitraa kohti. Etikassa huuhdeltu esine kannattaa kuivata mikrokuituliinalla tai säämiskällä.
5. Miten keramiikan lasitteesta kannattaa poistaa tahrat ja naarmut?
Jos astian pinnassa oleva tahra ei lähde tiskaamalla eikä konepesussa, levitä siihen kodin yleispuhdistusainetta. Anna tahran liota hetki pesuaineessa ja hiero sitä keittiösienellä. Jos lika on päässyt lasitteen alle, et saa sitä itse puhdistettua. Etenkin vanha fajanssi imee likaa ja rasvaa, jos lasite on rakoillut. Astian voi viedä syväpuhdistuksia tekevään keramiikkapajaan. Ruokalautasen puhdistaminen maksaa Helsingissä noin 14 euroa ja isompien vatien putsaus joitakin kymppejä. Pienten kolhujen paikkaus ja uudelleen lasittaminen onnistuvat entisöintiä tekevissä keramiikkapajoissa. Siellä voidaan pelastaa myös kipsitöitä ja veistoksia, mutta hinta voi nousta korkeaksikin.
Kirkasta kristalli ja muut lasiesineet etikkavedessä.
6. Miten kapeakaulainen maljakko puhdistetaan?
Voit kehitellä pulloharjan kaltaisen apuvälineen itsekin. Solmi rautalangan päähän mikrokuituliinatupsu tai kääri liina syömäpuikon tai taipuisan pillin ympärille. Etikkavedessä liottamalla tahrat lähtevät usein harjaamattakin.
7. Miten vanha pitsiliina pestään?
Haurastuneet käsityöt ovat vaikeita pestä. Joitakin voi liottaa vedessä, kunhan vaihtaa välillä pesuvettä, ettei lika tartu tekstiiliin uudelleen. Liotuksessa voi käyttää kevyttä, nestemäistä pesuainetta. Käsitöitä ei saa hangata, rutistella eikä ravistaa märkinä. Lankapitsiliinat kestävät käsittelyä paremmin. Muotoile virkatut liinat märkinä ja kiinnitä ne nuppineuloilla muotoonsa silityslaudalle kuivumaan. Kun saat herkän tekstiilin puhtaaksi, suojaa se likaa hylkivän pinnan tekevällä suihkeella.
8. Voi vanhaa tekstiiliä valkaista?
Puuvilla- ja pellavatekstiilejä voi keittää hitaasti, nipin napin kiehumispisteessä olevassa vedessä. Keittäminen vaalentaa ilman pesuainettakin, mutta voit lisätä mäntysuopaa tai nestemäistä pyykinpesuainetta. Myös auringonvalo haalistuttaa. Vaalennettavat liinat voi levittää esimerkiksi laiturinnokkaan, jolloin vesi tehostaa valon vaikutusta. Auringon voi antaa vaalentaa liinoja myös ikkunan läpi tai parvekkeella. Klooripitoinen pesuaine ei sovi vanhoille tekstiileille.
9. Miten lasiastian särö korjataan?
Lasin korjaustöihin tarvitaan lasiliikkeiden käyttämä vesijäähdytyksellä varustettu lasihiomakone. Lasiliikkeissä korjataan enintään neljän millimetrin pituisia säröjä. Tuntikorvaus voi olla 50 euroa, ja juomalasin särön korjaukseen ja kiillotukseen menee helposti tunti. Korjaus kannattaa siis rajoittaa arvokkaisiin tai tärkeisiin esineisiin.
10. Mistä tietää, kannattaako kirppisesine ostaa vai ei?
Mieti esineen tarkoitusta: onko se tulossa koristeeksi vai käyttöön? Somisteeksi kerättävien astioiden ei tarvitse olla kovinkaan hyvässä kunnossa luodakseen tunnelmaa, mutta keittiön käyttöesineen pinnoitteen pitää olla ehjä.
Asiantuntijat: sisustustoimittaja ja -kirjailija Liisa Hellemaa-Hautamäki, keraamikko Erkki Stenius ja lasittaja Marko Koskinen, Lasitusliike Tuhat Ikkunaa