Maku

Vadelma-marenkipiirakka – itse suloisuus täynnä valloittavaa vadelmaa ja makeaa marenkia

1 h
4.11
1

Vadelma-marenkipiirakka täytetään raikkaalla vadelmalla. Upeat ruusupursotukset syntyvät pehmeästä italialaisesta marengista.
Tulosta
Kuvat Johanna Myllymäki

Ainekset (8 annosta)

Vadelma-marenkipiirakan pohja

  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 100 g voita tai margariinia
  • 1 rklvettä

Vadelmatäyte

  • 200 gvadelmia (pakaste)
  • 2 dlvettä
  • ¾ dlsokeria
  • 2 keltuaista
  • 2 rklmaissitärkkelystä

Italialainen marenki

  • 3valkuaista
  • ½ dl vettä
  • 2 dlsokeria
  • punaista pasta- tai geeliväriä

Tee näin

1 h
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN30 min

Vadelma-marenkipiirakka valmistuu näin:

  1. Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää joukkoon keltuainen (säästä valkuainen marenkiin) ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
  2. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun piirakkavuoan (Ø 24 cm) pohjalle ja reunoilla. Pistele pohja haarukalla.
  3. Paista 225 asteessa 10–15 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.
  4. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella. Lusikoi sose kattilaan. Lisää vesi, sokeri, keltuaiset ja maissitärkkelys. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä kylmäksi.
  5. Levitä vadelmatäyte piirakkapohjalle.
  6. Vatkaa valkuaiset puhtaassa ja kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi.
  7. Mittaa vesi kattilaan, lisää sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Pane sokerilämpömittari kiehuvaan seokseen ja kuumenna 120-asteiseksi. Aikaa kuluu noin 10 minuuttia.
  8. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon. Vatkaa seosta, kunnes se on hyvin paksua. Jatka vatkaamista vielä pienellä teholla, kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
  9. Jaa marenki kahteen osaan. Värjää marengit erisävyisiksi vaaleanpunaisiksi geeli- tai pastavärillä. Pursota marengit piirakan pinnalle ruusukkeiksi.

MITÄ PIDIT?
4.11