Täydellisen juhla-aterian maut! Uunissa paistettu vaahterasiirappikana kruunataan timjami-kermakastikkeella

1 h 45 min
{
Aktiivinen
20 min
Passiivinen
1 h 25 min
Vaahterasiirapilla maustettu kokonainen kana ja juurekset ovat valmiita uuniin alle puolessa tunnissa. Timjami-kermakastike viimeistelee juhlavan pääruoan.
GL
MU
0
0
Julkaistu: 3.12.2020


Ainekset (2–4 hengelle)

Vaahterasiirappikana

  • 1kokonainen luomukana (n. 1 kg)
  • 2 rkl + ¾ dloliiviöljyä
  • 1 tlsuolaa
  • ½ tlmustapippuria myllystä
  • 12pientä perunaa (esim. siikliä)
  • 600 gjuureksia (esim. juuriselleriä ja palsternakkaa)
  • 4salottisipulia
  • 1½ dlvaahterasiirappia

Valeluun

  • oliiviöljyä

Timjami-kermakastike

  • 1salottisipuli
  • 1 rklvoita
  • 1½ dlkanalientä
  • 2timjaminoksaa
  • 1 iso prk (0,33 dl)kuohukermaa
  • noin 1 tlsuolaa
  • noin ½ tlvalkopippuria myllystä
  • (maissitärkkelystä)
Tulosta

Vaahterasiirappikana valmistetaan näin:

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Pyyhi kana talouspaperilla sisältä ja päältä. Sido jalat paistinarulla. Hiero pintaan 2 rkl öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta uunivuokaan.
  3. Pese perunat ja laita ne uunivuokaan kuorittujen salottisipuleiden kanssa.
  4. Paista 30 minuuttia. Kaada kanan päälle vaahterasiirappi ja loppu öljy (¾ dl). Laske uunin lämpö 175 asteeseen. Jatka paistamista noin 45 minuuttia. Valele lintua muutaman kerran paistamisen aikana pannulla olevalla nesteellä. Parhaan lopputuloksen saat käyttämällä lihalämpömittaria. Työnnä se koiven paksuimpaan kohtaan, varo osumasta luuhun. Lintu on kypsää, kun mittari osoittaa 74 astetta. Voit kokeilla kypsyyttä myös työntämällä tikun lihaan. Jos ulostihkuva neste on kirkasta, liha on kypsää.
  5. Anna lihan levätä folion alla vähintään 10 minuuttia. Tarjoa vihreän salaatin ja kermakastikkeen kera.

Timjami-kermakastike valmistetaan näin:

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota silppua voissa kattilassa muutama minuutti.
  2. Lisää kattilaan kanaliemi ja timjami. Keitä kokoon, kunnes seosta on jäljellä puolet.
  3. Kaada joukkoon kerma ja keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Voit halutessasi saostaa kastikkeen maissitärkkelyksellä pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Maista seosta ja lisää haluamasi määrä suolaa. Rouhi joukkoon pippuria. Poista timjami ja tarjoa kanan kanssa.

Vinkki!

Voit korvata osan kanaliemestä uunivuoassa olevalla paistoliemellä.

Kommentoi »