Maku

Twin Peaksin kirsikkapiiras

3.9
5

Twin Peaksin kirsikkapiiras

Twin Peaksia katsoneet eivät voi olla muistamatta Norma Jenningsin kirsikkapiirasta, jota tarjoiltiin legendaarisessa Double R Dinerissa. Leila Lindholmin ohjeella kirsikkapiiras valmistuu helposti.
Teksti Lunni leipoo
Kuvat Lunni leipoo
Tulosta
Mainos

Ainekset (12 palaa)

Pohja

  • 150 gvoita
  • 4 dlvehnäjauhoja
  • 0,5 dltomusokeria
  • 0,5 rklvettä
  • 1 kplmunaa

Täyte

  • 1,5 lkirsikoita
  • 1 dlsokeria
  • 1 kplvaniljatankoa
  • 1 kplsitruunan raastettu kuori
  • 1 kplsitruunan mehu
  • 2 rklperunajauhoja

Voiteluun

  • 1 kplmunaa
  • 1 rklkevytmaitoa
  • 1 rklruokosokeria

Tee näin

{
AKTIIVINEN
PASSIIVINEN

Valmista ensin pohja. Nypi kylmä voi vehnäjauhojen ja tomusokerin kanssa murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja muna, sekoita veitsellä sekaisin. Muotoile lopuksi taikinasta käsin pallo, älä vaivaa liikaa. Kääri taikina tuorekelmuun, painele levyksi ja anna levätä kylmässä n. 30 minuuttia.

Valmista sillä aikaa täyte. Puolita kirsikat ja poista niistä kivet. Mittaa kattilaan putsatut kirsikat, sokeri, vaniljatangon siemenet, vaniljatanko ja pestyn sitruunan raastettu kuori. Kiehauta.

Sekoita keskenään sitruunan mehu ja perunajauhot, kaada seos nauhana kiehuvaan kirsikkaseokseen. Sekoita samalla pohjia myöten, kunnes seos sakenee. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä. Ota sen jälkeen vaniljatanko pois.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Jaa taikina kahteen osaan niin, että toinen osa on hieman suurempi. Kauli ensin suurempi osa jauhotetulla alustalla n. 30-senttiseksi, 5 milliä paksuksi levyksi. Nosta n. 24-senttisen (irtopohjaisen) piirakkavuoan päälle varovaisesti niin, että osa taikinasta menee reunojen yli.

Kaada kirsikkatäyte pohjan päälle. Voitele piiraan reunat kananmunalla.

Kauli sen jälkeen pienempi taikinapala ohueksi levyksi, jonka halkaisija on hieman vuoan halkaisijaa suurempi. Nosta kansi varovaisesti piiraan päälle ja nypi liitoskohta sormilla kiinni, poista ylijäävä taikina. Voit leikata ylijäävästä taikinasta lehden muotoisia paloja ja koristella kannen niillä.

Lopuksi voitele kansi kananmunalla ja sirottele päälle raakaruokosokeria. Leikkaa vielä pieniä viiltoja kanteen ja kypsennä uunin alaosassa n. 35 minuutin ajan.

Anna piiraan jäähtyä ennen kuin poistat reunat vuoasta. Leikkaa jäähtynyt piiras paloiksi ja tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön kera.

Vinkki!

Kannattaa asettaa leivinpaperi vuoan alle uunissa, koska kirsikkamehua saattaa pursuta reunojen yli paiston aikana.

MITÄ PIDIT?
3.9
Katso myös nämä