Turkkilaiset piiraat (Börek)

2 h
5
0

Turkkilaiset piiraat (Börek)

Teksti Saara Törmä
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (8 kpl)

  • 50 gvoita
  • 1 dlrasvatonta maitoa
  • 1 tlsokeria
  • 1/2 tlsuolaa
  • 10 ghiivaa
  • 1 kplmunaa
  • 1 kplvalkuaista
  • 6 dlvehnäjauhoja

Juustotäyte

  • 1 kplsipulia
  • 1 kplvalkosipulinkynttä
  • 1 rklruokaöljyä
  • 200 gfetajuustoa (rasvaa 25 %)
  • 1 kplmunaa
  • 6 rklpersiljaa (silputtuna)
  • 4 rkltuoretta tilliä (silputtuna)
  • 1/2 dlmaustamatonta jogurttia (rasvaa 3,9 %)
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1/4 tlmustapippuria

Mausteinen jauhelihatäyte

  • 300 gnaudan jauhelihaa (rasvaa 17 %)
  • 1 kplsipulia
  • 1 kplvalkosipulinkynttä
  • 1 rklruokaöljyä
  • 6 rklpersiljaa (silputtuna)
  • 1/2 rklsitruunamehua
  • 1 tlchilitahnaa (sambal oelek)
  • 1 1/2 tlpaprikajauhetta
  • 1 tlsokeria
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1/4 tlmustapippuria
  • 1 kplmunaa

Tee näin

2 h
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN1 h 30 min

Sulata voi mikroaaltouunissa tai liedellä. Lisää joukkoon maito, sokeri ja suola. Tarkasta, että seos on kädenlämpöistä. Murenna joukkoon hiiva. Lisää muna ja valkuainen sekä jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa viitisen minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota puolesta tunnista tuntiin.

Täytteet on mitoitettu kahdeksaan piiraaseen. Jos haluat sekä juusto- että lihapiiraita, tee taikinaa kaksinkertainen määrä. Juustotäyte: Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna pannulla öljy ja paista sipulit pehmeiksi. Anna jäähtyä. Hienonna fetajuusto esimerkiksi haarukalla ja sekoita kaikki täytteen aineet kulhossa tasaiseksi tahnaksi.

Lihatäyte: Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna pannulla öljy ja paista siinä jauheliha ja sipulit. Lisää kaikki täytteen aineet lukuun ottamatta munaa. Tarkista maku. Täyte saa maistua melko voimakkaalta ja suolaiselta. Anna täytteen jäähtyä ja lisää lopuksi muna.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Öljyä leivinpöytä, kumoa taikina kulhosta ja jaa se kahdeksaan osaan. Kauli osat noin puolen sentin paksuisiksi soikioiksi.

Kokoa piiraat karjalanpiirakan tapaan. Nostele soikioille täytettä, käännä pitkiltä sivuilta reilut muutaman sentin kaistaleet täytteen päälle ja nipistä piiraan päädyt tiiviisti yhteen, jotta muodostuu veneen muotoinen piiras.

Nostele piiraat varovasti pellille leivinpaperin päälle. Voitele reunat keltuaisella ja paista piiraita 10 minuuttia. Tarjoile lämpiminä tai huoneenlämpöisinä.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä