Svinhufvudin kakku Eleanoran tapaan

Reseptin ainekset (30 palaa)
Mantelipohjat
- 5 kplvalkuaista (koko L)
- 1/4 tlsuolaa
- 3 1/2 dltomusokeria
- 150 gmantelijauhetta
Mokkakreemi
- 1 dlruokokidesokeria
- 1 1/2 dlespressoa (tai vahvaa kahvia)
- 1 1/2 dlkuohukermaa
- 300 gvoita (huoneenlämpöistä)
- 1/2 tljauhettua kanelia
- 1/2 tlkardemummaa (jauhettua)
- 100 gmantelijauhetta
- 1/4 tlsuolaa
- 1-2 tlAmaretto-likööriä
Päälle
- 2 dlmantelilastuja
- tomusokeria
- sokerimassaruusuja
Mantelipohjat
Kuumenna uuni 125 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunanvalkuaiset ja ripaus suolaa kulhossa sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa vielä muutama minuutti, kunnes marenkivaahto on kiiltävää ja kovaa.
Kääntele marenkivaahtoon lopuksi mantelijauhe, muovilastalla varovasti nostellen.
Levitä manteli-valkuaistaikina laajemmaksi levyksi (n. 30 cm x 40 cm) voidellulle leivinpaperille, uunipellille.
Paista mantelilevyä uunin keskitasolla noin tunti tai kunnes levy on kypsää ja kuivaa. Jos mantelilevy on keskeltä vielä kosteaa ja tahmeaa, jatka kuivattamista vielä hetki uunissa.
Anna jäähtyä hetki, leikkaa levy terävällä veitsellä neljään osaan ja irrota palat lastalla. Ei haittaa vaikka palat murtuisivat. Voit koota kakun myös pienemmistä paloista ja marenkikreemi muuraa osat kätevästi kiinni toisiinsa.
Mokkakreemi
Mittaa kattilaan sokeri, kahvi ja kerma. Kiehauta sekoitellen, kunnes sokeri liukenee. Ota kattila pois levyltä ja anna seoksen jäähtyä.
Notkista huoneenlämpöinen voi kulhossa sähkövatkaimella. Lisää jäähtynyttä kahvi-kermaseosta vähitellen ja koko ajan vatkaten. Mausta kanelilla ja kardemummalla. Lisää mantelijauho ja suola. Sekoita tasaiseksi. Mausta halutessasi Amaretto-liköörillä.
Nosta ensimmäinen mantelilevy tarjoiluvadille ja levitä sille vajaa neljäsosa mokkakreemistä. Nosta päälle toinen levy ja levitä sille kreemiä. Jatka näin, kunnes kaikki levyt on käytetty. Päällystä kakku ja reunat lopulla kreemillä.
Paahda mantelilastut varovasti kuivassa pannussa kauniin värisiksi. Anna jäähtyä. Koristele valmis kakku heti kauttaaltaan mantelilastuilla ja tomusokerilla. Mantelilastut tarttuvat pehmeään kreemiin mutta eivät enää jääkaapissa kovettuneeseen kreemiin. Säilytä kakku jääkaapissa peitettynä tarjoiluhetkeen saakka.
Tarjoa vahvan kahvin kanssa.