Suklainen karpalomoussekakku

13 h 40 min
5
0

Suklainen karpalomoussekakku

Tyylikäs suklaakakku kätkee sisäänsä kuohkeaa karpalomoussea. Viimeistele kakku överisti vohvelikeksi- ja suklaakarkkiröykkiöin.  
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (30 palaa)

Pohja

  • 200 gtummaa suklaata
  • 150 gvoita (pehmeää)
  • 2 dlruokokidesokeria
  • 4 kplmunaa (M-koko)
  • 2 kplkeltuaista
  • 2 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 2 tlleivinjauhetta
  • 1 tlkardemummaa (jauhettuna)
  • 1/4 tlsuolaa

Karpalomousse

  • 200 gvalkosuklaata
  • 3 dlkuohukermaa
  • 2 1/2 dlmarjasosetta (karpalososetta, sokeroitua)
  • 4 kplliivatelehtiä
  • 1/2 dlkarpalomehua (tai muuta marjamehua)

Kinuskikastike

  • 2 dlkuohukermaa
  • 1 1/2 dlfariinisokeria
  • 1 rklvoita
  • 1/4 tlmerisuolahiutaleita

Päälle

  • 200 gmakeisia (kinuski- ja suklaamakeisia)
  • 50 gvohveleita (vohvelirullia)

Tee näin

13 h 40 min
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN12 h 40 min

Sulata paloiteltu suklaa miedolla teholla mikrossa. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voi-sokerivaahtoon munat ja keltuaiset yksitellen, edelleen vatkaten.

Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne taikinaan vuorotellen suklaan kanssa. Sekoita tasaiseksi.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24–26 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele ja jauhota vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.

Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 30–40 minuuttia, kunnes pohja on tikulla testattaessa kypsä. Anna jäähtyä kokonaan. Leikkaa pohja terävällä veitsellä kahteen osaan.

Valmista karpalomousse. Sulata paloiteltu valkosuklaa miedolla teholla mikrossa, 30 sekunnin välein sekoittaen.

Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi. Lisää ensin 1/3 kermasta suklaasulaan. Lisää sitten loppu kerma ja karpalosose.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna mehu kattilassa ja nosta liedeltä. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan mehuun. Lisää hieman jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana mousseen. Sekoita tasaiseksi.

Pese kakkuvuoka. Pingota uusi leivinpaperi pohjan ja reunojen väliin. Nosta vuoan pohjalle alimmainen kakkulevy. Levitä kakkupohjalle mousse. Nosta päälle toinen kakkulevy. Anna kakun hyytyä jääkaapissa peitettynä seuraavaan päivään.

Valmista kinuskikastike. Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri. Keitä keskilämmöllä 10–15 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes kinuski muuttuu sakeammaksi. Nosta lusikalla hieman kinuskia lautaselle ja kallista lautasta. Jos kinuski ei juurikaan valu, se on valmista. Nosta kattila pois levyltä. Lisää kinuskiin voi ja suola. Anna hieman jäähtyä.

Irrota vuoka kakun ympäriltä ja siirrä kakku vadille. Valuta kinuskikastiketta kakun päälle niin, että se valuu myös kakun reunoille.

Koristele valmis överikakku heti suklaa- ja kinuskimakeisilla ja vohveleilla.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä