Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Omenasoseen mehevöittämä

Sturenkadun joululimppu kotitalousopettajien legendaarisella reseptillä − ”Limppu on kuulunut joulupöytääni niin kauan kuin muistan”

2 h 25 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 2 h 5 min

Sturenkadun joululimppu on ruokatuottaja Annika Elomaan jouluinen lempiresepti, jota hän on leiponut jo lapsena äitinsä kanssa. Resepti on alun perin kotitalousopettajien oppilaitoksesta, jossa sekä Annika että äiti ovat opiskelleet. Omenasoseen mehevöittämä limppu on mainio jouluruokien kumppani, Annika kirjoittaa.

17.12.2024

Mikä joululeivonnainen alkaa muistutella olemassaolostaan yhtä aikaa Jouluradion kanssa? Minulle se on makeanmausteinen joululimppu. Voin helposti viettää joulunpyhät ilman itse leivottuja piparkakkuja, mutta en kuitenkaan ilman joululimppua.

Joululimpun resepti on peräisin opinahjosta, jossa äitini opiskeli 1960-luvulla ja minä 30 vuotta myöhemmin kotitalousopettajaksi. Kotitalousopettajien koulutuslinja sijaitsi Sturenkadulla Helsingissä, josta limppu on saanut nimensä. Vuosikymmenten saatossa hyväksi havaittu Sturenkadun joululimppu on kuulunut joulupöytääni niin kauan kuin muistan.

Sturenkadun joululimpusta tekee erityisen paitsi raaka-aineet myös limppujen leipomiseen liittyvät muistot. Taikinaan tulee nesteeksi piimää ja omenasosetta, joten varaudun jo syksyllä limppujen tekoon keittelemällä omppusoseet varastoon. Alkuperäisessä ohjeessa nesteenä oli vain piimää, mutta omenasose sopii mukaan taikinaan paremmin kuin hyvin.

Muistoissani taas palaan joka vuosi myös siihen, miten pikkutyttönä opettelin pyöreän ja pinnalta sileän limpun muotoilua äitini opastuksella. Ja kauniitahan niistä yleensä tuli. Jos ei tullut, äiti sanoi: ”Uuni kaunistaa ja maku on aina tärkeintä.”

Teen pomeranssin, fenkolin, aniksen ja kuminan maustamia siirappisia ja pyöreitä limppuja oikeastaan vain jouluna – juhannuksena ja juhliin leivon saaristolaisleipää.

Makea limppu on nimittäin täydellinen pari joulun muille herkuille, kuten suolaiselle graavikalalle, piimäjuustolle ja italiansalaatille.

Annika Elomaa on Maku- ja Kotivinkki-lehtien tuottaja.

Reseptin ainekset
4 leipää
5 dl
omenasosetta
2 dl
siirappia
2 tl
pomeranssia
2 tl
anista (jauhettuna)
2 tl
fenkolia (jauhettuna)
2 tl
kuminaa (jauhettuna)
5 dl
piimää
100 g
hiivaa
4 tl
suolaa
1½ dl
leipämallasta (Tuoppi)
7 dl
ruisjauhoja
10−12 dl
hiivaleipävehnäjauhoja (tai vehnäjauhoja)
½ dl
rypsiöljyä (tai voisulaa)
Voitelu
¾ dl
siirappia
2 rkl
kuumaa vettä

Sturenkadun joululimppu − ohje:

  1. Mittaa omenasose, siirappi ja mausteet kattilaan ja kiehauta seos. Kaada seos isoon kulhoon ja lisää piimä.
  2. Murenna hiiva kädenlämpöiseen piimäseokseen ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola, leipämallas ja jauhot vähitellen.
  3. Sekoita taikinaa ensin puulastalla ja sitten käsin. Voit tehdä taikinan myös koneella. Lisää öljy tai voisula vaivaamisen loppuvaiheessa.
  4. Kohota taikina leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa 45 minuuttia.
  5. Jaa taikina 4 osaan ja leivo pyöreiksi limpuiksi. Nosta limput leivinpaperin päälle kahdelle pellille. Kohota vielä 30 minuuttia. Pistele limppujen pintaan 5−6 reikää esimerkiksi cocktailtikulla.
  6. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 45 minuuttia. Voitele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 10-15 minuuttia, jotta leipien pinta kuivuu. Voit paistaa kaikki 4 leipää yhtä aikaa uunin kiertoilmatoiminnolla.
  7. Jäähdytä limput ritilän päällä.

Vinkki!

  • Jos omenasose on hyvin makeaa, vähennä taikinasta siirapin määrää. Voit tehdä taikinan myös ilman omenasosetta, käytä silloin taikinan nesteeksi 1 litra piimää.
  • Jos teet jouluksi itse kotikaljaa, voit korvata leipämaltaan kaljamäskillä tai valmiilla kotikaljalla. Lisää tällöin hieman jauhoja.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt