Maku

Stollen-pitko

2 h 25 min
0
0

Stollen-pitko

Stollen on perinteinen saksalainen joulupulla vailla vertaa. Keski-eurooppalaisilla joulutoreilla sen tunnistaa nimellä Weihnachtsstollen tai Christstollen. Hiivalla kohotettu leivonnainen on kyllästetty runsaalla määrällä kuivattuja hedelmiä ja marsipaania tai mantelimassaa. Usein hedelmät liotetaan tilkassa alkoholia. Tässä ohjeessa on myös sahramia ja tummaa rommia. Kuva: Laura Riihelä
Teksti Baking Instinct
Kuvat Baking Instinct
Tulosta
Mainos

Ainekset (40 viipaletta)

Taikina

  • 200 gvoita
  • 5 dltäysmaitoa
  • 0,5 gsahramia ( + 2 rkl kuumaa vettä)
  • 50 gtuorehiivaa
  • 2 kplmunaa
  • 1/2 tlsuolaa
  • 2 dlsokeria
  • 1 rklkardemummaa (jauhettua)
  • 1 rklluomuappelsiinin kuorta (hienoksi raastettuna)
  • 16-16 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 400 gmantelimassaa

Hedelmäseos

  • 1 1/2 dlrusinoita
  • 1 dlkuivattuja aprikooseja (silputtuina)
  • 1 dlhillottua appelsiininkuorta (n. 65 g)
  • 1 dltummaa rommia

Voiteluun ja päälle

  • 1 kplmuna
  • tomusokeria

Tee näin

2 h 25 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN1 h 45 min

Hedelmäseos

Aloita yhdistämällä kulhossa rusinat, kuivatut aprikoosit, hillottu appelsiininkuori ja rommi. Peitä kulho ja anna maustua huoneenlämmössä pari tuntia.

Taikina

Sulata voi kattilassa. Lisää maito ja anna seoksen kuumentua kädenlämpöiseksi. Kaada seos (yleiskoneen) kulhoon. Lisää vesitilkkaan liuotettu sahrami, murennettu hiiva, munat, suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita tasaiseksi.

Lisää ensin noin kolmasosa jauhoista ja sekoita voimakkaasti vatkaten löysäksi taikinaksi. Lisää sitten liotetut hedelmät liemineen ja sen verran jauhoja, että taikina on kimmoisaa. Yleiskoneella saat taikinaan paremman sitkon.

Kohota taikinaa peitettynä ja lämpimässä paikassa tunnin ajan. 

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla laajemmaksi levyksi (noin 20 cm x 40 cm). Murenna taikinalle tasaisesti huoneenlämpöinen mantelimassa. Voit myös kaulia mantelimassan laajemmaksi levyksi ja levittää sen taikinalle.

Kääri taikina rullalle. Leikkaa rulla pituussuunnassa terävällä veitsellä kahtia.

Kierrä taikinapalat kierteelle toistensa lomaan ja leikkuupinta ulospäin siten, että saat kookkaan pitkon.

Voitele pitko vatkatulla munalla.

Paista stollen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia kypsäksi ja kauniin väriseksi.

Anna jäähtyä ja siivilöi päälle runsaasti tomusokeria.

Vinkki!

Tästä pitkosta tulee todella kookoas. Voit leipoa myös kaksi pienempää pitkoa. Jos pullaa jää yli, voit kuivattaa viipaleet uunipellillä, miedolla lämmöllä rapeiksi korpuiksi.
MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä