


Stollen-pitko
Stollen on perinteinen saksalainen joulupulla vailla vertaa. Keski-eurooppalaisilla joulutoreilla sen tunnistaa nimellä Weihnachtsstollen tai Christstollen. Hiivalla kohotettu leivonnainen on kyllästetty runsaalla määrällä kuivattuja hedelmiä ja marsipaania tai mantelimassaa. Usein hedelmät liotetaan tilkassa alkoholia. Tässä ohjeessa on myös sahramia ja tummaa rommia. Kuva: Laura Riihelä
Hedelmäseos
Aloita yhdistämällä kulhossa rusinat, kuivatut aprikoosit, hillottu appelsiininkuori ja rommi. Peitä kulho ja anna maustua huoneenlämmössä pari tuntia.
Taikina
Sulata voi kattilassa. Lisää maito ja anna seoksen kuumentua kädenlämpöiseksi. Kaada seos (yleiskoneen) kulhoon. Lisää vesitilkkaan liuotettu sahrami, murennettu hiiva, munat, suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita tasaiseksi.
Lisää ensin noin kolmasosa jauhoista ja sekoita voimakkaasti vatkaten löysäksi taikinaksi. Lisää sitten liotetut hedelmät liemineen ja sen verran jauhoja, että taikina on kimmoisaa. Yleiskoneella saat taikinaan paremman sitkon.
Kohota taikinaa peitettynä ja lämpimässä paikassa tunnin ajan.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Kauli taikina jauhotetulla alustalla laajemmaksi levyksi (noin 20 cm x 40 cm). Murenna taikinalle tasaisesti huoneenlämpöinen mantelimassa. Voit myös kaulia mantelimassan laajemmaksi levyksi ja levittää sen taikinalle.
Kääri taikina rullalle. Leikkaa rulla pituussuunnassa terävällä veitsellä kahtia.
Kierrä taikinapalat kierteelle toistensa lomaan ja leikkuupinta ulospäin siten, että saat kookkaan pitkon.
Voitele pitko vatkatulla munalla.
Paista stollen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia kypsäksi ja kauniin väriseksi.
Anna jäähtyä ja siivilöi päälle runsaasti tomusokeria.