Maku

Skoonelainen omenatorttu

50 min
5
0

Skoonelainen omenatorttu

Skoonelainen omenatorttu on yksi kokki ja keittiömestari Hans Välimäen lempileivonnaisista. Skoonelaisen omenatortun alkuperäinen resepti on peräisin Tukholmasta, Gässlingen ravintolasta.
Teksti Hans Välimäki, Elina Jyväs
Kuvat Toni Härkönen
Tulosta
Mainos

Ainekset (6 annosta)

Pohja

  • 250 gperunalimppuviipaletta (ei saaristolaisleipää)
  • 150 gvoita
  • 1/2 dlsokeria
  • 4 rklfariinisokeria
  • 3 kplomenaa (kuorittuina ja pieneksi kuutioituina)
  • 1 tlkanelia
  • 3 dlomenahilloa (tai sosetta)

Lisäksi

  • Tarjoiluun vaniljajäätelöä tai -kastiketta

Tee näin

50 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN30 min
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Skoonelainen omenatorttu valmistuu näin:

Hienonna viipaloitu ja pienemmäksi murennettu limppu monitoimikoneessa. Voit myös raastaa tai silputa limpun veitsellä karkeaksi. (Vaihekuva 1).

Sulata voi pannulla. Lisää joukkoon sokerit, omenakuutiot ja leipäraaste. Mausta seos kanelilla ja paista keskilämmöllä jatkuvasti käännellen, kunnes seos karamellisoituu ja saa kauniin ruskean värin. (Vaihekuva 2).

Annostele leipä-omenaseos ja omenahillo kerroksittain uuninkestävään vuokaan (Vaihekuva 3). Jätä leipäkerros päällimmäiseksi. 

Paista skoonelaista omenatorttua 175-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Anna skoonelaisen omenatortun vetäytyä hetki ennen tarjoilua, jolloin maut tasaantuvat. Parhaimmillaan paistos on haaleana.

Tarjoa skoonelainen omenatorttu vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Vinkki!

  • Voit muunnella lopputulosta käyttämällä perunalimppua tai setsuuria. Tumma saaristolaislimppu on rakenteeltaan paistokseen liian tiivis ja siirappimainen.
  • Jos haluat, voit lisätä mausteeksi ripauksen inkivääriä ja kardemummaa.
MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä