Maku

Sitruuna-marenkikääretorttu – juhlavan kahvipöydän päätähti

4 h
0
0

Sitruuntäytteinen kääretorttu koristellaan juhlavaksi marenkipursotuksilla. Upeat ruskeat huiput syntyvät kaasupolttimella.
Tulosta
Teksti Mika Rampa
Kuvat Johanna Myllymäki

Ainekset (12 annosta)

Pohja

  • 4 rkl rypsiöljyä
  • 3/4 dlkevytmaitoa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 rklperunajauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 6valkuaista
  • ½ dl sokeria

Täyte

  • 2liivatelehteä
  • 1 dlsitruunamehua
  • ½ dlsokeria
  • 200 gmaustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)

Italialainen marenki

  • 4 valkuaista
  • 2 ½ dlsokeria
  • ½ dlvettä

Koristelu

  • 20pistaasia

Tee näin

4 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN3 h

Sitruuna-marenkikääretorttu valmistuu näin:

  1. Sekoita kulhossa öljy, maito, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään.
  2. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kiinteäksi vaahdoksi ja lisää sokeri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää.
  3. Lisää puolet vaahdosta märkiin aineksiin ja sekoita nostellen. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput valkuaisvaahdosta kevyesti nostellen.
  4. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 175-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.
  5. Kumoa pohja voipaperin päälle. Irrota leivinpaperi mutta jätä se pohjan päälle, kunnes pohja on täysin jäähtynyt.
  6. Upota liivatelehdet kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Kiehauta sitruunamehu ja sokeri kattilassa. Lisää hyvin puristetut liivatelehdet kattilaan. Jäähdytä huoneenlämpöseksi ja lisää joukkoon tuorejuusto. Nosta täyte jääkaappiin 30 minuutiksi tai kunnes täyte alkaa hieman jähmettyä.
  7. Levitä täyte kääretorttupohjan päälle ja rullaa tiukaksi paketiksi voipaperin sisään. Nosta jääkaappiin tekeytymään noin 2 tunniksi.
  8. Valmista italialainen marenki, kun kääretorttu on jähmettynyt. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi yleiskoneessa ja keitä sillä välin sokeri ja vesi kattilassa 122-asteiseksi. Kaada kuuma sokeri ohuena nauhana valkuaisten joukkoon. Anna yleiskoneen pyöriä, kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
  9. Lusikoi marenki pursotuspussiin ja pursota kääretortun päälle. Polta marengin pinta halutessasi kaasupolttimella. Lisää päälle hienonnetut pistaasipähkinät.

Italialaisen marengin valmistukseen tarvitset paistomittarin sokerin lämpötilan mittaamiseen. Vaahdotukseen kätevin on yleiskone, johon marengin voi jättää pyörimään rauhassa, sitä on vaikea vatkata liikaa. Lopuksi marenkia kannattaa vatkata pitkään, kunnes se on varmasti jäähtynyt hyvin. Pursottaminen kannattaa tehdä välittömästi, kun lopettaa vatkaamisen, niin marenki ei pääse jämähtämään. Jämähtänyt marenki ei pursotu tasaisesti.

Pakasta ylimääräiset keltuaiset. Niistä voi tehdä vaniljakreemin, sitruunakiisselin tai hyödyntää muussa leivonnassa tai ruoanlaitossa esimerkiksi munakkaissa ja munamaidoissa.

MITÄ PIDIT?
0