Maku

Sinappihunnutettu joulukinkku

120 h 30 min
{
Aktiivinen
30 min
Passiivinen
120 h
Perinteisen harmaasuolatun potkallisen joulukinkun valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta aikaa siihen pitää varata reilusti. Tällä ohjeella onnistut!
MA
MU
3.7
0
Julkaistu 4.2.2016


Reseptin ainekset (30 annosta)

 • noin 8–12 kgkinkkua (harmaasuolattu potkallinen joulukinkku)

Kuorrutus

 • 2 dlsinappia (maidoton ja munaton)
 • 1 dlkorppujauhoja
 • 60neilikkaa (kokonaista)

Lisäksi

 • lihalämpömittari
Tulosta

Sinappihunnutettu joulukinkku – ohje:

 1. Siirrä kinkku pakastimesta jääkaappiin sulamaan 5 vuorokautta ennen paistamista. Neljäntenä päivänä nosta kinkku huoneenlämpöön ja työnnä lihalämpömittari paksuimpaan kohtaan siten, että se ei kosketa luuta. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta ennen kinkun paistamista. Tähän menee aikaa 12–24 tuntia, kinkun koosta riippuen.
 2. Kuivaa kinkku talouspaperilla. Jos kinkun ympärillä on verkko, jätä se paikoilleen.
 3. Laita uuniritilä uunipannun päälle ja nosta kinkku ritilälle kamara- eli nahkapuoli ylöspäin. Kaada pannulle pari desiä vettä, niin kinkusta valuva rasva ei pala uunipannuun kiinni. Lisää vettä paistamisen aikana, jos se haihtuu liiaksi.
 4. Nosta kinkku 100-asteiseen uuniin. Paistoaika on noin 1,5 tuntia lihakiloa kohden.
 5. Kun haluat kinkusta mehevän, ota se uunista, kun mittari näyttää 74 astetta. Jos taas haluat kinkusta murean ja ylikypsän, ota se uunista, kun mittari näyttää 80 astetta.
 6. Kääri kinkun ympärille foliota ja anna sen vetäytyä rauhassa vähintään puoli tuntia ennen kuin poistat lämpömittarin ja mahdollisen verkon.
 7. Jos haluat käyttää paistoliemen kastikkeen tekoon, ota se talteen. Jäähtyneestä, jääkaappikylmästä paistoliemestä on helppo poistaa pinnalle hyytynyt rasva.
 8. Poista veitsen avulla kamara ja ylimääräinen rasva kinkun ollessa vielä lämmin. Kylmästäkin kinkusta kamaran poistaminen on mahdollista terävällä veitsellä.
 9. Sivele kinkun päälle sinappia ja ripottele päälle korppujauhoja. Piirrä päälle ristikko esim. veitsellä ja työnnä jokaisen neliön keskelle pari kolme neilikkaa.
 10. Nosta kinkku nyt 250-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Tarkkaile kinkkua, ja nosta se uunista heti kun se on ruskistunut riittävästi. Säilytä sinappihunnutettu joulukinkku jäähtyneenä jääkaappilämpötilassa.
Kommentoi »