
Reseptin ainekset
Saaristolaisleipä
- 1 lpiimääa
- 75 ghiivaa
- 3 dlsiirappia
- 3 dlvehnäleseitä
- 3 dlkaljamaltaita
- 3 dlruisjauhoja
- 1 rklsuolaa
- 10 dlvehnäjauhoja
- voita vuokien voiteluun
Siirappivesi
- ½ dlsiirappia
- ½ dlvettä
Savusilakkamousse
- 3savusilakkaa (isohkoa)
- ½ dlhienonnettua ruohosipulia
- 2liivatelehteä
- 3 dlranskankermaa (n. 300 g)
- 1 tlsuolaa
- ripaus mustapippuria
Koristeluun
- 1punasipuli
- ruohosipulia
Saaristolaisleipä
1. Lämmitä piimä ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon muut aineet. Vaivaa tasaiseksi, taikina saa olla melko löysää.
2. Voitele kolme litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin. Anna taikinan nousta tunnin ajan.
3. Paista leipiä 175-asteisen uunin alatasolla noin 1 ½ tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet noin tunnin, valele ne siirappivedellä ja jatka paistamista.
4. Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään. Anna leipien tekeytyä viileässä pari, kolme päivää. Saaristolaisleivät voi hyvin pakastaa.
Savusilakkamousse
1. Poista silakoista ruodot. Hienonna ruohosipuli.
2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.
3. Sekoita silakat ja ranskankerma tasaiseksi tahnaksi. Lisää ruohosipuli. Mausta tahna suolalla ja pippurilla.
4. Puserra vesi liivatteista ja sulata ne kattilassa 1–2 teelusikallisessa vettä. Lisää liivate ohuena norona koko ajan sekoittaen silakka-kermaseokseen. Laita seos vuokaan ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 3–4 tuntia.
5. Kuori ja hienonna punasipuli pieniksi kuutioiksi. Koristele savusilakkamousse puna- ja ruohosipulilla.