


Savulohi-perunapiirakka ja etikkakasvikset
Tee herkulliseen savulohi-perunapiirakkaan rahka-voitaikina itse tai oikaise ja käytä valmista piirakkataikinaa. Sopivan kirpeät etikkakasvikset käyvät salaatista.
1. Yhdistä maitorahka ja pehmeä rasva. Lisää jauhot ja leivinjauhe ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
2. Ota taikinasta kolmasosa sivuun. Painele kaksi kolmasosaa taikinasta voidellun piirasvuoan (halk. noin 25 cm) pohjalle ja reunoille. Laita vuoka ja loppu taikina jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
3. Pese, kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta iso kattilallinen vettä. Keitä perunaviipaleita vedessä 5 minuuttia ja valuta ne hyvin siivilässä. Kuori ja suikaloi sipuli.
4. Lado piiraspohjan päälle pariin kerrokseen perunaviipaleita, sipulia, kylmäsavulohiviipaleita, juustoa ja kapriksia. Mausta kerrokset suolalla ja pippurilla.
5. Kauli jäljelle jäänyt taikina jauhotetulla pöydällä noin 1 sentin paksuiseksi, vuoan kokoiseksi levyksi. Ota taikinalevystä pieniä ympyröitä muotilla, pullon korkilla tai veitsellä leikaten. Vaihtoehtoisesti voit pistellä reikiä haarukalla. Nosta levy kanneksi. Voitele savulohi-perunapiirakan pinta kananmunalla.
6. Paista savulohi-perunapiirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa.
Näin teet etikkakasvikset
1. Pese ja kuori porkkana ja palsternakka. Kuori sipuli.
2. Leikkaa kasvikset ohuiksi lastuiksi. Juurekset ja varsisellerin voi höylätä lastuiksi kuorimaveitsellä tai juustohöylällä, kukkakaalin ja sipulin terävällä keittiöveitsellä.
3. Sekoita ja kiehauta liemen ainekset kattilassa. Lisää kasvikset ja anna kiehua 5 minuuttia.
4. Anna kasvisten jäähtyä ja maustua liemessä.
5. Purkita kuumennettuihin lasipurkkeihin tai nauti muutaman päivän kuluessa.