Maku

Savariini (Savarin)

3 h 25 min
2.5
1

Savariini (Savarin)

Teksti Eeva-Riitta Tuominen, Saara Törmä
Kuvat Elina Himanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (12 annosta)

Taikina

  • 10 ghiivaa
  • 1 dlkevytmaitoa
  • 1/4 dlsokeria
  • 2 kplmunaa
  • 50 gvoita (sulatettuna)
  • 5 dlvehnäjauhoja

Kostutus

  • 4 1/2 dlvettä
  • 2 1/2 dlsokeria
  • 1 dlkirsikkaviiniä

Täyte

  • 10 dlmarjoja
  • 1/2 dlsokeria
  • 1/2 dlkirsikkaviiniä
  • 2 dlkuohukermaa
  • 1 dlranskankermaa (rasvaa 28 %)
  • 2 rkltomusokeria
  • 1 rklkirsikkaviiniä

Tee näin

3 h 25 min
{
AKTIIVINEN25 min
PASSIIVINEN3 h

Murenna hiiva kulhoon ja lisää haalea maito, sokeri sekä munat. Lisää sulatettu voi ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää jauhot muutamassa erässä samalla sekoittaen. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa ja tasaista. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja peitä kulho pyyhkeellä.Anna taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 2 tuntia.

Voitele rengasvuoka. Ota taikinasta lusikalla pieniä paloja ja nostele ne tasaisesti vuokaan. Älä sen kummemmin tasoita taikinan pintaa, se siliää savariinin kohotessa.

Jätä vuoka lämpimään vedottomaan paikkaan jälleen 1–2 tunniksi, kunnes taikina on kohonnut lähes vuoan reunoille saakka. Kuumenna tällä välin uuni 200 asteeseen.

Paista savariinia noin 30 minuuttia, kunnes se on kullankeltainen ja vetäytyy hiukan vuoan reunoilta. Jos pinta tummuu liikaa, peitä savariini foliolla.Tee kostutusliemi savariinin paistuessa.

Jos pakastat savariinin, lämmitä se kohmeisena 175-asteisessa uunissa. Lämmin savariini imee paremmin kostutuslientä.

Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kiehauta. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut. Jäähdytä liemi ja lisää siihen kirsikkaviini.

Pistele vuoassaan olevaan, hetken jäähtyneeseen savariiniin cocktailtikulla tasaisesti useita reikiä ja valuta sille kostutuslientä pienissä erissä, noin puolen tunnin ajan. Sillä aikaa kun savariini imee nestettä, valmistele täytteen ainekset.

Paloittele hedelmät kauniiksi suupaloiksi. Ripottele niille sokeria ja kaada päälle kirsikkaviini. Anna maustua puolisen tuntia. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita siihen ranskankerma, tomusokeri ja viini.

Kumoa savariini juuri ennen tarjoilua varovasti vadille. Täytä keskusta kermavaahdolla ja hedelmillä. Asettele hedelmiä myös savariinin ympärille.

•Savariini on hauska jälkiruoka. Se kohotetaan hiivalla, paistetaan rengasvuoassa, kostutetaan läpikotaisin ja keskusta täytetään maun mukaan vaikkapa hedelmillä ja kermavaahdolla. Aito savariini sopii aikuiseen makuun, sillä kostutusliemi maustetaan runsaalla kirsikkaviinillä. Voit toki jättää alkoholin pois, ja käyttää mausteena vaikkapa hyvää marjamehua. Täyttämättömän ja kostuttamattoman savariinin voit mainiosti myös pakastaa.

MITÄ PIDIT?
2.5
Katso myös nämä