Maku

Sacherkakku

1 h 55 min
4
13

Sacherkakku

Itävaltalainen sacherkakku on suklainen klassikkoherkku! Mehevän kakun salaisuus piilee aprikoosihillossa, kahvilla kostuttamisessa ja suklaisessa kuorrutuksessa. Sacherkakku on hurmannut suklaan ystävät jo parinsadan vuoden ajan, kokeile sinäkin!
Teksti Mervi Melasniemi
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (15 palaa)

Kakkupohja

  • 200 gtummaa suklaata (kaakaota 70 %)
  • 6 kplmunaa (huoneenlämpöisiä)
  • 150 gvoita (huoneenlämpöistä)
  • 2 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 3 dlsokeria
  • 1 rklvaniljasokeria

Kostutus

  • 1 1/2 dlkahvijuomaa (vahvaa)
  • 1 rklsokeria
  • 1/4 dlrommia (tummaa, halutessasi)

Väliin ja päälle

  • 4 dlhedelmähilloa (aprikoosi)

Kuorrutus

  • 1 1/2 dlkahvikermaa
  • 200 gtummaa suklaata (taloussuklaa)
  • 1 rklvoita

Tee näin

1 h 55 min
{
AKTIIVINEN55 min
PASSIIVINEN1 h

Tee sacherkakku tarjoilua edeltävänä päivänä, näin kostutus ehtii imeytyä kunnolla ja kakun maku vain parantuu.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota (Ø 24 cm) kakkuvuoka.

Sulata suklaa vesihauteessa. Sulatettavan suklaan joukkoon ei saa joutua yhtään vettä, koska vesi pilaa suklaan rakenteen. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Varo, ettei valkuaisten joukkoon pääse yhtään keltuaista, koska se estää valkuaisia vaahtoutumasta kovaksi vaahdoksi.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja lisää joukkoon keltuaiset ja vähän jäähtynyt suklaa. Sihtaa jauhot joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset ja lisää sitten sokeri ja vaniljasokeri pienissä erissä vaahdottamisen aikana. Vatkaa, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Kääntele vaahto suklaaseokseen varovasti, mutta kulhon pohjaa myöten, ettei pohjalle jää sulaa suklaaseosta. Kaada taikina vuokaan ja tasoita lastalla pintaa.

Paista uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyys.

Irrota kakku vuosta vähän jäähtyneenä. Leikkaa kakku kahteen osaan. Nosta pohja kakkualustalle. Suojaa astian reunat halutessasi voipaperisuikaleilla.

Sekoita sokeri kahviin. Kostuta kakkupohja kahvilla hyvin. Levitä aprikoosihilloa reilusti pohjalle, jätä noin 1 dl kakun päälle levitettäväksi.

Kostuta päällimmäinen kakkupohja leikatulta puolelta ja nosta se toisen pohjan päälle. Levitä ohut kerros aprikoosihilloa myös kakun pinnalle, jotta suklaakuorrutus ei imeydy kakkuun. Sivele hilloa halutessasi ohuelti myös kakun reunoille.

Kuumenna kerma kattilassa ja lisää paloiteltu suklaa. Lisää voi sekoittaen joukkoon.

Ota kattila levyltä ja kaada neljäsosa kuorrutteesta kakulle ja tasoita se veitsellä. Nosta kakku jääkaappiin ja anna pinnan hyytyä. Jos loppu kuorrutus on jähmettynyt liikaa, lämmitä sitä varovasti. Kaada se sacherkakulle ja levitä nuolijalla tasaiseksi.

Anna sacherkakun jähmettyä jääkaapissa.

Jos haluat Sacher-nimen kakun pinnalle, sulata noin 50 g taloussuklaata ja lisää suklaaseen 1 rkl voita. Kaada seos pieneen pakastuspussiin ja leikkaa saksilla pursotusta varten pieni reikä kulmaan. Kirjoita nimi kakun pintaan.

Tarjoa sacherkakun kanssa halutessasi kermavaahtoa.

Vinkki!

* Perinteiseen sacherkakkuun ei käytetä leivinjauhetta, vaan kakun kuohkeus syntyy hyvin vaahdotetuilla valkuaisilla.

* Huoneenlämpöisinä valkuaiset vaahtoutuvat paremmin.

* Varo, ettei valkuaisten joukkoon pääse yhtään keltuaista, koska se estää valkuaisia vaahtoutumasta kovaksi vaahdoksi.

* Sekoittaessasi valkuaisvaahtoa kakkutaikinaan, tee se varoen, mutta kulhon pohjaa myöten, ettei pohjalle jää suklaaseosta.

* Sulatettavan suklaan joukkoon ei ssaa joutua yhtään vettä, koska vesi pilaa suklaan rakenteen.

* Tee sacherkakku tarjoilua edeltävänä päivänä, näin kostutus ehtii imeytyä kunnolla ja kakun maku vain parantuu.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä