Kotivinkki

Mamma mia, mikä risotto! Kuvataiteilija Nanna Suden roomalainen rapurisotto on täydellistä lohturuokaa

45 min
{
Aktiivinen
45 min
Passiivinen
Rapurisoton valmistus vaatii hieman malttia, mutta lopputulos palkitsee. Roomalainen rapurisotto ei voi jäädä liian kosteaksi, sillä riisi saa lähes uida liemessään. "Tämä prima piatto on minun, poikani Raffaellon ja oikeastaan kaikkien herkkua, joille sitä tarjoan. Sitä saa Roomassa klassista italialaista ruokaa tarjoavista ravintoloista. Risotto alla crema di scampi eli rapurisotto on erinomaista lohturuokaa", kuvataiteilija Nanna Susi sanoo.
MU
GL
0
0
Julkaistu: 3.3.2021


Ainekset (4 annosta )

  • 1 kgraakoja, kuorellisia merirapuja tai jättikatkarapuja
  • 1porkkana
  • 1sipuli
  • 100 gpala juuriselleriä
  • 3valkosipulinkynttä
  • 2 rkloliiviöljyä
  • 1 rkltomaattipyreetä
  • 2 dlkuivaa valkoviiniä
  • ¼ tl mustapippuria
  • ½ tl suolaa
  • 6–7 dl vettä
  • 2kevätsipulia
  • 2 rkllehtipersiljaa hienonnettuna
  • 3 dlrisottoriisiä
  • 2 dlranskankermaa
  • n. 1 rklbrandya tai konjakkia

Lisäksi

  • laadukasta oliiviöljyä paistamiseen
  • lehtipersiljaa hienonnettuna
  • sitruunalohkoja
Tulosta

Rapurisotto valmistuu näin:

  1. Kuori ravut ja poista suoli. Säästä kuoret.
  2. Kuori ja pilko porkkana, sipuli ja selleri reiluiksi kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja säästä noin puolet rapujen paistamiseen. Paista kasviksia kattilassa öljyssä muutama minuutti. Lisää ravun kuoret ja -sakset sekä tomaattipyree ja jatka paistamista vielä hetki. Kaada viini kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää pippuri, suola ja vettä niin paljon, että kasvikset ja ravun kuoret peittyvät. Anna liemen poreilla hiljalleen 20–30 minuuttia.
  3. Hienonna kevätsipulit ja paista niitä yhdessä lopun valkosipulin kanssa pannulla oliiviöljyssä. Lisää ravunpyrstöt ja paista noin 2 minuuttia. Hienonna persiljaa paistetuille ravunpyrstöille. Varo ylikypsentämästä rapuja, jotta ne eivät sitkisty. Säästä 4 kokonaista pyrstöä annosten viimeistelyyn. Laita loput pyrstöt yhdessä ranskankerman kanssa sauvasekoittimen kulhoon ja anna käydä tasaiseksi.
  4. Siivilöi ravun kuorista keitetty liemi.
  5. Lorauta oliiviöljyä puhtaaseen kattilaan ja kuullota riisiä öljyssä pari minuuttia. Lisää rapulientä hiljalleen noin desi kerrallaan riisin joukkoon. Lisää uusi desillinen aina vasta kun edellinen on haihtunut. Tähän menee noin 20 minuuttia riisilajikkeesta riippuen. Maista riisiä sen loppuvaiheessa. Riisissä saa olla purutuntumaa. Kääntele rapu-ranskankermaseos ja brandy risoton joukkoon.
  6. Kuumenna rapurisotto ja annostele lautasille. Pane jokaisen annoksen päälle paistettu ravunpyrstö, hienonnettua persiljaa ja sitruunalohko. Tarjoa rapurisotto heti.

Kommentoi »