Kotivinkki

Pumpernikkeli

23 h
3
0

Pumpernikkeli

Pumpernikkeli saa kruunun vaaleanpunaisesta tomusokerikuorruteesta. Siistin kuorrutteen salaisuus on se, että piirtää ensin kuorrutteella rajat keksin reunoja myöten, antaa jähmettyä ja peittää vasta sitten keksin keskiosan.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 kpl)

  • 125 gvoita
  • 1 ½ dlsokeria
  • ¾ dltummaa siirappia
  • ½ dlkuohu- tai vispikermaa
  • 1 rklpiparkakkumaustetta
  • 1kananmuna
  • 1 ½ tlruokasoodaa
  • noin 6 dlvehnäjauhoja

Koristeluun

  • 1kananmunan valkuainen
  • noin 1 pktmansikanmakuista tomusokeria

Tee näin

23 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN22 h

1. Mittaa voi, sokeri, siirappi, kerma ja piparkakkumauste kattilaan. Kuumenna seos ja anna sen kiehua hiljalleen 2–3 minuuttia. Laita  kattila kylmään vesihauteeseen jäähtymään.

2. Lisää muna jäähtyneeseen mausteseokseen hyvin vatkaten. Yhdistä sooda ja jauhot. Lisää jauhoseos mausteseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna pumpernikkelitaikinan jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

3. Kauli taikina hyvin jauhotetulla pöydällä noin 5 mm paksuksi levyksi. Ota taikinasta muotilla tai sopivalla lasin suulla ympyröitä tai soikioita, joiden halkaisija on noin 8 cm. Nosta pumpernikkelit leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 7 minuuttia. Anna jäähtyä tasaisella alustalla.

4. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella ja lisää vähitellen tomusokeria. Ohenna seosta tarvittaessa vedellä. Lusikoi kuorrute teräväkärkiseen muovipussiin ja leikkaa pussin kärjestä pala pois.

5. Piirrä kuorrutteella ensin kuorrutteen rajat keksin reunoja myöten. Anna jähmettyä hetki. Peitä sitten keksi kuorrutteella rajoja myöten. Levitä kuorrutetta tarvittaessa esimerkiksi pienellä lusikalla. Anna kuorrutteen jähmettyä rauhassa.

Katso myös, miten syntyy piparkakkutalo ja kaikki Kotivinkin ihanat joululeivonnaiset!

MITÄ PIDIT?
3
Katso myös nämä