Maku

Patongit – pitkä kohotus ja ruskistettu voi tekevät näistä leivistä kerrassaan vastustamattomia

4 h 45 min
{
Aktiivinen45 min
Passiivinen4 h
Patongit maistuvat parhaalta, kun niihin käytetään ruskistettua voita. Pitkät herättelyt ja kohotukset ovat myös näiden patonkien herkullisuuden salaisuus. Tarjoa sellaisenaa voin kanssa tai omien lempilisukkeitesi kera.
MU
4.29
2
Teksti Kati Pohja
Kuvat Johanna Myllymäki


Ainekset (3 kpl)

Esitaikina

  • 6 dlvehnäjauhoja
  • 2 tlkuivahiivaa
  • 2 dllämmintä vettä

Lisäksi

  • 25 gvoita
  • 3 dlvehnäjauhoja
  • 3 dlhiivaleipäjauhoja
  • 2 tlkuivahiivaa
  • 1 tlsuolaa
  • 3 dlkylmää vettä
Tulosta

Patongit leivotaan näin:

  1. Sekoita esitaikinan aineet kulhossa. Peitä kulho lautasella tai tuorekelmulla ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä, kunnes hiiva herää, noin 2 tuntia.
  2. Esitaikinan tekeytyessä ruskista voi. Lämmitä voita kattilassa keskilämmöllä, kunnes se hiukan ruskistuu ja sakka painuu pohjalle. Siivilöi voi toiseen astiaan, niin että sakka jää kattilaan.
  3. Kumoa herätetty taikina taikinakoukulla varustetun yleiskoneen kulhoon. Käynnistä kone ja lisää loput kuiva-aineet. Lisää lopuksi ruskistettu voi ja vesi. Anna koneen käydä vähintään 10 minuuttia.
  4. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa hetki käsin. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Nosta taikina jauhotettuun kulhoon ja peitä liinalla. Anna kohota huoneenlämmössä vähintään tunti.
  5. Kumoa taikina pöydälle ja jaa kolmeen osaan. Muotoile osat patongeiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Peitä liinalla ja anna kohota vielä noin 20 minuuttia.
  6. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pane uunin pohjalle esim. foliovuoassa 3 dl kuumaa vettä. Sulje tai peitä uunin höyryaukko. Paista patonkeja uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Jäähdytä patongit ritilän päällä. Jos haluat kuoren säilyvän rapeana, älä peitä jäähtyviä patonkeja liinalla.

Vinkki!

  • Voit valmistaa patongit paistamista vaille valmiiksi edellisenä päivänä. Peitä muotoillut patongit liinalla ja kelmulla ja nosta jääkaappiin yöksi. Aamulla voit nostaa jääkaappikylmät leivät kuumaan uuniin kypsymään.
  • Tuore patonki ei kaipaa seurakseen kuin sipaisun voita. Kun haluat lisää makua ja ruokaisuutta, taiteile leipäviipaleiden päälle kylmäsavulohta, avokadoa, kananmunaviipaleita tai ohuita kurkkusuikaleita.
MITÄ PIDIT?
4.29
2 kommenttia