Pähkinä-nougatkakku

3 h 30 min
5
0

Pähkinä-nougatkakku

Eleanora von Smöör suunnitteli Kulloon kartanolle oman nimikkoleivonnaisen. Pähkinä-nougatkakku on maultaan täyteläinen ja ylellinen. Helposti valmistuvan kakun voi tehdä vaikka muutamaa päivää ennen juhlia. Gluteenittomana se sopii vehnää karttavalle. Appelsiininkuori maistuu pähkinäpohjassa. Yltäkylläisessä kuorrutuksessa on maitosuklaata, voita ja kermaa sekä ripaus kanelia ja kardemummaa.
Teksti Baking Instinct
Kuvat Baking Instinct
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 annosta)

Pähkinäpohja

  • 5 kplvalkuaista (huoneenlämpöisiä)
  • 1 1/2 dlsokeria
  • 5 dlhienojakoisia hasselpähkinäjauhoja (esim. Risenta)
  • 2 dlhienojakoisia mantelijauhoja (esim. Risenta)
  • 2 tlappelsiinin kuorta hienoksi raastettuna (luomu)
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 1/4 tlsuolaa

Nougatkuorrutus

  • 400 gmaitosuklaata
  • 100 gvoita
  • 2 dlkuohukermaa
  • 1/2 tljauhettua kanelia
  • 1/2 tljauhettua kardemummaa

Koristeeksi

  • halkaistuja hasselpähkinöitä
  • suklaalastuja

Tee näin

3 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN3 h

Pähkinäpohja

Vatkaa valkuaiset kuivassa ja puhtaassa kulhossa sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.

Lisää sokeri vähän kerrallaan ja edelleen vatkaten.

Jatka vatkaamista, kunnes marenkivaahto on kovaa ja kiiltävää, noin pari minuuttia.

Yhdistä toisessa kulhossa hasselpähkinä- ja mantelijauhot, raastettu appelsiininkuori, leivinjauhe ja suola.

Kääntele kuivat aineet valkuais-sokerivaahtoon lastalla varovasti nostellen.

Pingota leivinpaperia irtopohjavuoan (halkaisijaltaan 24-26 cm) pohjan ja reunan väliin.

Kaada pohjataikina vuokaan ja tasoita pinta lastalla.

Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 20-25 minuuttia tai kunnes pohja saa kauniin värin ja on tikulla testattaessa lähes kypsää. Pohja saa mielellään jäädä sisältä meheväksi.

Anna pohjan jäähtyä hyvin ennen kuorrutuksen lisäämistä.

Nougatkuorrutus

Rouhi suklaa veitsellä ja jätä odottamaan.

Sulata voi kattilassa. Lisää kerma ja kiehauta voi-kermaseosta hetki, koko ajan sekoittaen.

Lisää voi-kermaseokseen rouhittu maitosuklaa.

Nosta kattila pois levyltä ja sekoita täyte tasaiseksi ja kiiltäväksi.

Mausta lopuksi kanelilla ja kardemummalla. Levitä kuorrutus heti tasaisesti pähkinäpohjalle.

Koristelu

Koristele kakun pinta halkaistuilla hasselpähkinöillä ja suklaalastuilla.

Anna kakun jähmettyä peitettynä ja viileässä muutama tunti tai yön yli ennen tarjoamista.

Vinkki!

Voit valmistaa kakun myös kokonaan mantelijauhoista. Käytä silloin hienojakoisia mantelijauhoja yhteensä 7 dl. Kakun kuorrutukseen voit käyttää halutessasi myös tummaa suklaata.
MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä