Maku

Nyhtölammas

53 h 30 min
{
Aktiivinen30 min
Passiivinen53 h
Mehevä nyhtölammas on pääsiäispöydän ehdoton hitti! Nyhdettävä ja hajoavan kypsä liha on kätevä valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Tällä reseptillä hurmaat vieraat!
GL
MA
MU
4.13
9
Teksti Kati Pohja
Kuvat Satu Nyström


Ainekset (20 annosta)

  • 2 kglampaanpaistia (luutonta, tai luutonta niskaa)
  • 1 rklvoita (tai öljyä)
  • 1 tlsuolaa
  • 1/2 tlmustapippuria

Kastike

  • 2 kplsalottisipulia
  • 4 kplvalkosipulinkynttä
  • 1 tlvoita
  • 5 dllihalientä
  • 2 dlviiniä (kuivaa valkoviiniä)
  • 1/2 dlsinappia (täysjyvä)
  • 1 dltuoretta minttua (hienonnettuna)
Tulosta

Nyhtölammas valmistuu näin:

  1. Ota jäinen paisti jääkaappiin sulamaan jo kaksi päivää ennen valmistusta.
  2. Valmistuspäivänä nosta liha huoneenlämpöön pari tuntia aiemmin. Kuivaa lihan pinta ja hiero siihen suolaa ja pippuria.
  3. Kuumenna rasva paistinpannulla. Nosta liha pannulle ja paista käännellen, kunnes pinta on kauttaaltaan ruskistunut.
  4. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne rasvassa kattilassa läpikuultaviksi. Lisää kattilaan lihaliemi, viini ja sinappi. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta kattila pois levyltä. Lisää lopuksi minttu.
  5. Nosta liha suunnilleen lihan kokoiseen, riittävän korkealaitaiseen uunivuokaan ja kaada päälle kastike. Kastikkeen tulee peittää liha kokonaan. Lisää tarvittaessa lihalientä.
  6. Peitä vuoka tiiviisti kaksinkertaisella foliolla ja nosta 125-asteiseen uuniin. Anna kypsyä noin 5 tuntia.
  7. Ota vuoka uunista ja nosta liha leikkuulaudalle. Jäähdytä hetki.
  8. Revi liha säikeiksi kahta haarukkaa apuna käyttäen. Jos tarjoat lihan heti, nosta se tarjoiluastiaan ja kaada halutessasi hiukan siivilöityä kastiketta päälle kostukkeeksi.
  9. Jos tarjoat nyhtölampaan seuraavana päivänä, säilytä se liemessä ja kuumenna ennen kuin nostat lihan tarjolle.
MITÄ PIDIT?
4.13
9 kommenttia