Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme

Nokkosrisotto – hyödynnä alkukesän paras villivihannes kauniin vihreässä risotossa

45 min

Kevättä pullollaan! Vihreä parsa tai varsiparsakaali ja pirtsakka sitruuna sopivat nokkosen juurevaan makuun kuin linnunlaulu aurinkoiseen aamuun.

6.5.2024
Reseptin ainekset
4 annosta
2 l
nokkosenlehtiä (noin 4 dl ryöpättynä)
4 + 4 rkl
parmesaanijuustoa raastettuna
noin 4 rkl
vettä
1 (250 g) nippu
vihreää parsaa (tai 1 pkt (200 g) varsiparsakaalia)
1 l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
1
parmesaanijuuston kannikka
2
salottisipulia
3 dl
risottoriisiä
1 prk (150 g)
ranskankermaa
½ tl
suolaa
Lisäksi
syötäviä kukkia (esim. ruohosipuli tai orvokki)

Nokkosrisotto – ohje:

  1. Huuhtele nokkoset. Ota muutama lehti sivuun ja kuivaa ne hyvin. Ryöppää loput nokkoset kiehuvassa vedessä. Siivilöi, purista kuiviksi ja hienonna.
  2. Kuumenna 4 rkl öljyä pannulla. Paista ryöppäämättömät nokkosenlehdet nopeasti öljyssä rapeiksi. Siirrä talouspaperille odottamaan.
  3. Purista sitruunan mehu. Pane ryöpätyt nokkoset, sitruunanmehu ja parmesaaniraaste teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasaiseksi. Ohenna tahna vedellä.
  4. Kuori parsat ja poista kuivat tyvet. Leikkaa parsat paloiksi. Jos käytät varsiparsakaalia, leikkaa ne paloiksi.
  5. Laita 1 l vettä, liemikuutiot ja parmesaanin kannikka kattilaan. Keitä 10 minuuttia.
  6. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy (4 rkl) korkeareunaisessa pannussa. Lisää sipuli ja riisi, paista hetki. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan. Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on kypsynyt lähes kypsäksi. Sekoita risottoon parsat tai varsiparsakaalit, nokkostahna, ranskankerma ja suola. Kypsennä vielä 5 minuuttia.

Nokkosen kerääminen ja käsittely

  • Nokkonen on rikkaruohojen kuningas, yksi ensimmäisistä keväällä ylös puskevista villivihanneksistamme. Se on helppo tunnistaa, eikä sillä ole vaarallisia näköislajeja.
  • Keväällä ja alkukesästä nokkosen nuoret versot ja lehdet ovat parhaimmillaan, mutta satoa voi kerätä syksyyn saakka. Nokkosapajat kannattaa niittää muutaman kerran kesässä. Näin saat uutta satoa muutamassa viikossa.
  • Kasvupaikalla on väliä. Kerää nokkoset puhtaalta paikalta, vähintään koiran flexin mitan päästä kävelyteistä ja autotiestä vähintään sata metriä. Nokkonen kerää nitraatteja, joten vältä typpipitoisia paikkoja, kuten karjasuojien ja huussin läheisyyttä sekä lannoitettuja viljelymaita.
  • Ryöppäys alentaa nokkosen nitraattipitoisuutta ja poistaa poltinkarvojen pistävyyden. Huuhtele kasvit ensin runsaalla vedellä tai liota hetki vedessä ja siivilöi. Mittaa isoon kattilaan litra enemmän vettä kuin nokkosia on. Upota nokkoset kiehuvaan veteen ja painele pinnan alle. Peitä kattila kannella ja odota 30–60 sekuntia siitä, kun vesi alkaa uudelleen kiehua. Valuta nokkoset siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja purista kuiviksi. Ryöpätyt nokkoset voi käyttää heti tai pakastaa myöhempää käyttöä odottamaan.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt